2 Απριλίου, 2017

Μπορούμε στη διαπραγμάτευση να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα

Γιώργος Τσαούσης

Στην τηλεοπτική συχνότητα της ΒΕΡΓΙΝΑ TV και την εκπομπή "Τα λέμε" συμμετείχε ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού Γιώργος Τσαούσης, προσκεκλημένος της δημοσιογράφου Χριστίνας Τσόρμπα.

Μιλώντας αρχικά για την αξιολόγηση, το στέλεχος του Ποταμιού σημείωσε ότι "δεν προχωράει, εκεί υπάρχει πράγματι ένα σοβαρό θέμα", προσθέτοντας όμως, αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών, "αμφισβητούμε ότι οι δανειστές ζητούν αυτά τα μέτρα, θεωρούμε επίσης ότι μία εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης μπορεί να δημιουργήσει μία άλλη κατάσταση", ότι "πρέπει να έχουμε ανάπτυξη, ιδιωτικοποιήσεις" αλλά και ότι "αν οι δανειστές θέλουν να 'στραγγίξουν' τον ελληνικό λαό, θε πρέπει η κυβέρνηση να αποχωρήσει από τη διαπραγμάτευση, να βγει να το πει αλλά να φέρει και συγκεκριμένα στοιχεία". Επίσης, έπειτα από επισήμανση της κ. Τσόρμπα για ενδεχόμενο 'σχέδιο' της κυβέρνησης να φτάσει την αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι, σχολίασε: "τότε θα έχει χρεωκοπήσει η χώρα, για ποιους μισθούς και ποιες συντάξεις μιλάμε";

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ανάδειξης της Ν.Δ. ως επόμενης κυβέρνησης, ο κ. Τσαούσης είπε χαρακτηριστικά "αν η Ν.Δ. δεν κάνει αυτά που κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τότε θα αποτελεί μία διέξοδο για τη χώρα", διευκρινίζοντας όμως ότι "δε θα πρέπει να είναι αυτοδύναμη, θα πρέπει να υπάρχει ένα αντίβαρο -ίσως το Ποτάμι- ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα σε μεταρρυθμίσεις". Σχετικά με την πορεία του Ποταμιού, επεσήμανε ότι "είμαστε σε ανοδική πορεία, από τότε που εκπέμψαμε ένα σταθερό μήνυμα αυτόνομης παρουσίας με αιχμηρό μεταρρυθμιστικό λόγο" ενώ, αναφορικά με τις αποχωρήσεις ή τις διαφοροποιήσεις βουλευτών, τόνισε: "εφ' όσον κάποιος δεν ξεφεύγει από τα όρια, αυτό είναι θεμιτό, μάθαμε να ζούμε μ'αυτήν την κατάσταση". Μιλώντας δε ειδικά για την κίνηση των "3", σημείωσε ότι "δε διαλύουμε το Ποτάμι για χάρη κανενός, αν θέλουν να βρούμε μία φόρμουλα και να συνεργαστούμε προς όφελος του τόπου αλλά κι αν πραγματικά διαπνέονται από μεταρρυθμιστική φιλοσοφία, τότε ευχαρίστως να συμπορευτούμε". Σε σχετική παρατήρηση της δημοσιογράφου περί αυτοκριτικής, τόνισε ότι "ο Σταύρος Θεοδωράκης όχι μόνο έχει κάνει την αυτοκριτική του αλλά ζήτησε και συγνώμη για την τοποθέτηση των βουλευτών που αποχώρησαν, στις εκλόγιμες θεσεις των ψηφοδελτίων του Σεπτεμβρίου 2015".

Περνώντας στο ζήτημα του προσφυγικού και ειδικότερα σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας, ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι σημείωσε ότι "είχαμε αυξημένες ροές το τελευταίο χρονικό διάστημα και μάλιστα οικονομικών μεταναστών, όχι προσφύγων, η κατάσταση είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη στα νησιά", ενώ ειδικά για το ζήτημα των καθυστερήσεων στις διαδικασίες ασύλου, αφού πρώτα περιέγραψε την πρόταση του Ποταμιού για ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό, απάντησε στην ερώτηση της κ. Τσόρμπα "η κυβέρνηση θέλει να διορίζει το τελευταίο διάστημα, γιατί δεν το κάνει;", λέγοντας σκωπτικά "όχι εκεί, θεωρείται 'δυσμενής' τοποθέτηση να στείλει κάποιον στη Χίο ή στη Σάμο"!

Τέλος, σχολιάζοντας την εκλογή Τραμπ αλλά και την υποστήριξή του από "φιλικές φωνές" στην Ευρώπη, ο Γιώργος Τσαούσης τόνισε ότι "πριν τον Τραμπ υπήρξαν πολλοί άλλοι στην Ευρώπη που περίπου έλεγαν τα ίδια", στη συνέχεια "η ρητορική Τραμπ φαίνεται να είναι δημοφιλής ανά τον κόσμο" και τέλος "σε περιόδους αναταραχής αυτές οι φωνές ενισχύονται".

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

* Ο Γιώργος Τσαούσης είναι υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι.