22 Ιανουάριος, 2019

Μπορούμε να εμποδίσουμε τους γείτονες μας να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και να αποκαλούν τη γλώσσα τους «Μακεδονική»;

Guest Αρθρογράφος

Η ομιλία του Μιχάλη Σταθόπουλου στην εκδήλωση "Εδώ μιλούν οι τολμηροί - Μακεδονικό: η συζήτηση που δεν έγινε"

Τώρα το ερώτημα αυτό δεν το θέσατε σε διεθνολόγο, αλλά σε αστικολόγο. Έχουμε κι εμείς όνομα! Στο Αστικό Δίκαιο ξέρετε μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται μια εταιρεία, ένα Νομικό Πρόσωπο, ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά τα ίδια ισχύουν και στο Διεθνές Δίκαιο νομίζω, υπάρχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, αλλά το δικαίωμα αυτό δεν είναι απεριόριστο. Κανένα δικαίωμα δεν είναι απεριόριστο, ούτε τα συνταγματικά δικαιώματα. Όταν ασκώ ένα δικαίωμα και εξωτερικεύεται και συναντά δικαιώματα και συμφέροντα άλλων, εκεί πρέπει να προσέχουμε. Μόνο τα δικαιώματα που δεν εξωτερικεύονται, είναι απεριόριστα παραδείγματος χάριν η ελευθερία της συνείδησης, η ελευθερία της σκέψης είναι απεριόριστα.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί; Δεν μπορώ ασκώντας το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού να παραπλανώ, να παραβιάζω την πραγματικότητα την αλήθεια, να προκαλώ σύγχυση. Αν παραδείγματος χάριν μια εταιρεία επειδή ο ανταγωνιστής έχει πετύχει, έχει μεγαλύτερη πελατεία, κλέψει το όνομά της κάπως για να παραπλανήσει και να προσελκύσει, αυτό βεβαίως ξεπερνάει τα όρια, απαγορεύεται.
Εδώ νομίζω ότι υπήρχε τέτοια περίπτωση από τη Βόρεια Μακεδονία -εγώ τη λέω από τώρα Βόρεια Μακεδονία- με την ονομασία σκέτο «Μακεδονία». Γιατί υπήρχε; Ειπώθηκε για τα 140 κράτη που την είχαν αναγνωρίσει και νομίζω το επιχείρημά τους ήταν «μα, έτσι αυτοπροσδιορίστηκαν, το λέει το Σύνταγμά τους».

Και να πω εδώ ότι η πραγματικότητα έχει κανονιστική δύναμη. Αυτό αν δεν το σταματούσαμε, θα μπορούσε να δημιουργήσει Δίκαιο. Είναι η Μακεδονία. Και ποιο είναι εδώ το παραπλανητικό; Ότι το σκέτο όνομα «Μακεδονία» το μονοπωλούσε και όλος ο κόσμος ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα ή τις γνώσεις να εγκύψει στην ιστορία, να διαβάσει τι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και τα λοιπά, όπου άκουγε Μακεδονία θα το συνέδεε με αυτό το κράτος. Μονοπωλούσε, αντίθετα προς την πραγματικότητα. Αυτό δε, αν δεν το σταματούσαμε τώρα, θα γινόταν Δίκαιο. Είχαμε χαρίσει εμείς με τις ακρότητες τις δικές μας το όνομα, την αποκλειστική χρήση του ονόματος Μακεδονία στους βόρειους γείτονες. Ειπώθηκε αρκετά τι τεράστια λάθη κάναμε με την αντίθετη πάλι στην πραγματικότητα να διεκδικούμε το όνομα Μακεδονία μόνο για μας.

Θυμάμαι κι εγώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που έλεγαν «το όνομα είναι η ψυχή μας, δεν θα το δώσουμε σε κανέναν» διάφορα τέτοια πράγματα συγκινητικά, με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, που η πραγματικότητα είναι -ειπώθηκε αρκετά, δεν χρειάζεται να το πω κι εγώ- ότι δεν είμαστε μόνο εμείς, δεν έχουμε μόνο εμείς Μακεδονία, υπάρχει και άλλη Μακεδονία.

Και να πω και κάτι επειδή αναζητεί κανένας «μα, εθνότητα μακεδονική από πού κατάγεσαι…», νομίζω ότι ο χώρος στον οποίο ζει κάποιος, έστω κι αν είναι πρόσφυγας ξένος, μετά από δυο τρεις γενιές θα ταυτιστεί μαζί του. Οι Πόντιοι που ήρθαν από τον Πόντο, τον πρώτο καιρό έλεγαν «είμαι Πόντιος», σιγά - σιγά όμως η δεύτερη γενιά η τρίτη γενιά Μακεδόνες λένε ότι είναι. Άρα το ότι μένει σε μια χώρα η οποία έχει την ευρύτερη ονομασία Μακεδονία, ταυτίζεσαι γίνεσαι Μακεδόνας.

Οι Μακεδονίες είναι δύο και αυτή η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στην ιστορική και γεωγραφική αλήθεια, επιτέλους αναγνωρίζεται. Το μεγάλο επίτευγμα αυτής της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι δίνει τέλος στη μονοπώληση του ονόματος με τη σύνθετη ονομασία και επιπλέον δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση, έχει ετοιμότητα με σύνεση να συμβιβάζεται και να κάνει και κάποιες υποχωρήσεις. Αυτό νομίζω είναι ένα κέρδος, ανέβηκε το κύρος της Ελλάδας με τη Συμφωνία αυτή διεθνώς, ανεξάρτητα από το αν είχε συμφέρον η Δύση. Φυσικά είχε συμφέρον η Δύση να προσεταιριστεί και τη Βόρεια Μακεδονία και η Βόρεια Μακεδονία επίσης ήθελε να ανήκει στη Δύση, είναι ελκυστικότερη η Δύση από ότι η Ρωσία.
Αλλά το ότι υπάρχουν και τέτοια συμφέροντα, σημαίνει ότι εμείς όταν εξυπηρετείται και το δικό μας συμφέρον για να πάμε κόντρα σε αυτούς, θα πούμε «όχι…» επειδή το θέλουν οι Αμερικανοί; Γιατί; Εξυπηρετείται και το συμφέρον της Ελλάδας και όπως ειπώθηκε είναι πολύ σημαντική και η ρήτρα στο άρθρο 7 της Συμφωνίας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας και η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας ανήκει στο πρώτο συμβαλλόμενο μέρος, είναι η Ελλάδα και όχι στο δεύτερο. Αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος.
Αυτή τη στιγμή έπαυσε αυτή η μονοπώληση του ονόματος που ξεπερνούσε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Αλλά θα προσθέσω κάτι άλλο που δεν έχει συζητηθεί πολύ και δεν έχουμε προβληματιστεί αρκετά. Αν προσδιορίσω με μόνο το όνομα Μακεδονία σε κάποια χρήση, είτε οι Βόρειοι Μακεδόνες είτε εμείς η ελληνική Μακεδονία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην παραπλανώ και να λέω αλήθεια; Ναι, υπάρχει.

Όταν στη ρηματική διακοίνωση είπαν -αναφέρθηκαν παρεμπιπτόντως βέβαια- στο μακεδονικό λαό και αυτό το έστελνε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας που είχε υπογράφει τη Συμφωνία αυτή και το έπαιρνε ο δέκτης αυτής της ρηματικής διακοίνωσης ήταν η Ελληνική Κυβέρνηση που επίσης είχε υπογράψει αυτή τη Συμφωνία, δεν ήξεραν ότι μιλάει για το μακεδονικό λαό της Βόρειας Μακεδονίας; Καμία παραπλάνηση.

Εγώ νομίζω ότι δεν έχουν το δικαίωμα να το πουν αυτό, διότι και η λογική το λέει. Ο Βόρειος Μακεδόνας είναι Μακεδόνας. Η έννοια Μακεδονία είναι η έννοια γένους, στην οποία ανήκει και η Βόρεια Μακεδονία και η ελληνική Μακεδονία. Αρκεί να μην παραπλανάς.

Όταν εμείς ή οι πολιτικοί μας παλιά από το μπαλκόνι που εκφωνούσαν τους προεκλογικούς λόγους έλεγαν «Λαέ της Θεσσαλονίκης…», αν πουν «Λαέ της Μακεδονίας…» μιλώντας την προεκλογική περίοδο θα κάνουν λάθος; Δεν λένε της ελληνικής Μακεδονίας, της Μακεδονίας.

Άρα ας το σκεφτούμε αυτό, ας προβληματιστούμε. Δεν είναι αντίθετο με την πραγματικότητα να χρησιμοποιείται κάπου – κάπου και σκέτος ο όρος Μακεδονία.

Θα πω και ένα άλλο παράδειγμα. Το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Θα αλλάξει το όνομα; Όχι, θα μείνει. Αλλά βεβαίως θα υπάρχει η υποσημείωση «Έδρα Θεσσαλονίκη, Ελλάδα». Τα εμπορικά προϊόντα, ο μακεδονικός χαλβάς παράγεται στην Καβάλα ή οπουδήποτε. Κανένα πρόβλημα να μείνει μακεδονικός χαλβάς.

Θα προσέθετα ότι έχω μια μεγάλη απορία. Ο κ. Δήμου είπε για ψυχιατρείο, το ίδιο και ο Πρέσβης, η απορία μου είναι: έστω κι αν υπάρχουν κάποια ελαττώματα στη Συμφωνία αυτή, δεν βλέπει ο πολιτικός κόσμος που αντιδρά σύσσωμη η αντιπολίτευση -με την τιμητική εξαίρεση δυο μικρών Κομμάτων του Ποταμιού, θα προσθέσω από προχθές και της ΔΗΜΑΡ, προς τιμή τους σώζουν την τιμή της αντιπολίτευσης- όλα αυτά τα τεράστια κέρδη που έχει η χώρα μας και τα αποσιωπούν; Να που ότι «για μας είναι μειονέκτημα αυτό με τη γλώσσα», αλλά να παραδεχτούν όλα αυτά τα οποία εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον.

Και μια και μιλάμε για τη γλώσσα, ναι εγώ θα θεωρούσα καλύτερο να λέγεται Σλαβομακεδονική, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό. Αλλά προστίθεται και αμβλύνεται το μειονέκτημα: μακεδονική γλώσσα που ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.
Νομίζω ότι η συμφωνία αυτή θα μείνει στην ιστορία. Και θα μείνουν στην ιστορία και όλοι όσοι έχουν ψηφίσει υπέρ ή κατά, Κόμματα, πρόσωπα και βουλευτές. Και η ιστορία θα αξιολογήσει περισσότερο αυτούς που έχουν ψηφίσει κατά, διότι έθεταν το προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Είναι η μόνη εξήγηση που δίνω εγώ.

Και θα προσέθετα και κάτι ακόμη σε σχέση με την ψυχιατρική. Δεν νομίζω ότι τελικά είναι ο λαός που φταίει. Όταν βλέπετε οι ηγέτες οι οποίοι έχουν ευθύνη να καθοδηγούν, να νουθετούν, ακολουθούν μια ρητορική πολωτική, μια πολεμική, που διχάζουν τον λαό. Δηλαδή ένα άλλο τεράστιο μειονέκτημα που ζούμε αυτό τον καιρό, είναι ότι διχάστηκε ο λαός.

Αν είχαν συμφωνήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ κάνοντας συγχρόνως και κριτική για κάποια μειονεκτήματα που υπάρχουν, νομίζω ότι δεν θα είχε φανατιστεί τόσο πολύ ο κόσμος, όπως είδαμε χτες με τα επεισόδια. Είναι τεράστια η ευθύνη και για το ότι διχάζουν με την πολιτική τους τον ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ.

*Ο Μιχάλης Σταθόπουλος είναι Ακαδημαϊκός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών