27 Ιουνίου, 2017

Μπλεγμένοι στα σκουπίδια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ποτάμι

Με την όπισθεν συνεχίζει η κυβέρνηση. Μετά από δέκα μέρες με τα σκουπίδια να πλημμυρίζουν την Αθήνα ο κ.Τσίπρας βρήκε την λύση. Θα παρέμβει στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ μοιράζοντας μπόνους μόρια κατά το δοκούν και θα περιορίσει το δικαίωμα των Δήμων να αποφασίζουν πώς θα συλλέγονται τα σκουπίδια θεωρώντας ότι πρέπει να συλλέγονται αποκλειστικά από δημοσίους υπαλλήλους.

Για το Ποτάμι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών. Αυτές πρέπει να αποφασίζουν πώς και από ποιους θα μαζεύονται. Τα τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες πρέπει να πιάνουν τόπο και οι δήμαρχοι πρέπει να λογοδοτούν. Άλλωστε πολλοί από αυτούς τα έχουν καταφέρει, και σήμερα και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, να κρατούν τις πόλεις τους καθαρές.

Από το 1990 – σχεδόν τρεις δεκαετίες – η χώρα ζει το ίδιο σκηνικό. Οι συμβασιούχοι απεργούν, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και βέβαια οι συνδικαλιστές πληρώνονται και οι πόλεις μας βρωμίζουν.

Οι συμβασιούχοι μονιμοποιούνται, πηγαίνουν σε διοικητικές θέσεις και μετά παίρνουμε άλλους συμβασιούχους για την αποκομιδή. Αυτό το τροπάριο συνεχίζεται χρόνια. Πελατειακές σχέσεις και λαϊκισμός οδήγησαν και οδηγούν σε μη βιώσιμες λύσεις και αβίωτες πόλεις.

Η Ελλάδα της κρίσης βυθίζεται στη δυσοσμία και η ευθύνη βαραίνει τα κόμματα εξουσίας που κάθε φορά, σε διαφορετικούς ρόλους το καθένα, συμμετέχουν σε αυτό τον παραλογισμό.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι οι δημοτικές αρχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν με ποιο τρόπο θα γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών. Αν δηλαδή θα το κάνουν με υπαλλήλους τους ή αν θα το αναθέτουν σε ιδιώτες. Με γνώμονα πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρότερο κόστος για τους πολίτες.

Τα παραδείγματα των δήμων Κασσάνδρας, Προποντίδας στη Χαλκιδική και ο δήμος Πάργας δείχνουν ότι η σύμπραξη του Δημοσίου με τους ιδιώτες μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποδοτικά. Όπως επίσης είναι άξια αναφοράς η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στους δήμους Περιστερίου, Παλαιού Φαλήρου και άλλων δήμων της χώρας.

Μιλάμε συνεχώς για εθνική συνεννόηση. Ας ξεκινήσουμε από τα αυτά που επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή του πολίτη. Ας συνεννοηθούμε λοιπόν για τα σκουπίδια. Για το που θα φτιάξουμε χώρους, ώστε να σταματήσει το αίσχος με τις παράνομες χωματερές για τις οποίες πληρώνουμε πρόστιμα. Για να σταματήσει αυτή η εικόνα ντροπής εν μέσω τουριστικής περιόδου. Εικόνα που πλήττει τη μόνη βαριά βιομηχανία που έχουμε.