2 Νοεμβρίου, 2016

Μπετά Υπάρχουν

Πέτρος Ι. Μπούγιας

Μπορεί το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» να αποτέλεσε «μνημείο ανακολουθίας» προεκλογικής υποσχετικής ρητορικής στην μετέπειτα εποχή των μνημονίων για την χώρα μας, όμως στις εκλογές στις 20 Νοέμβρη του 2016 για το ΤΕΕ το σύνθημα «μπετά υπάρχουν» ηχεί επίκαιρο, περισσότερο από ποτέ.

«Μπετά υπάρχουν…αλλά δουλειές δεν υπάρχουν για να τα ρίξουμε», είναι η όμοφωνη απάντηση που θα λάβει όποιος απευθυνθεί στον τεχνικό κόσμο. Η επιδεινούμενη κρίση και η ύφεση, αναγκάζει τα τεχνικά γραφεία να υπολειτουργούν, νομοτελειακά να βάζουν λουκέτο και αντίστοιχα τους μηχανικούς στην ανεργία. Νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό βάζουν ταφόπλακα ακόμα και στις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας αντιμετωπίζεται διαχρονικά από το κράτος, ως κατά συρροήν εγκληματίας Το «πάγωμα» των οικοδομικών δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα την απενεργοποίηση ενός μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού της χώρας και κατά προέκταση την καθίζηση της οικονομίας. Επιπλέον η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί τροχοπέδη για να δρομολογηθούν νέα μεγάλα έργα υποδομών αλλά και μικρότερης κλίμακας, από μικροεοπενδυτές. Αν συνοπολογίσει κανέις την γραφειοκρατεία του κράτους, τον εκφυλισμό των αμοιβών και τις μεγάλες ευθύνες που επωμίζεται ο μηχανικός βάζοντας την υπογραφή του, γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε φθάσει στο κατώτερο ίσως σημείο απαξίωσης του κλάδου.

Παρότι θα περίμενε κανείς μια γενικευμένη αντίδραση και ένα ξεσηκωμό απέναντι στις πολιτικές φτωχοποίησης και εξαθλίωσης των μηχανικών, η αδράνεια και η παθητική συμπεριφορά έχει κυριεύσει μια μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου που βλέπουν ως διέξοδο, τη φυγή. Στο μητρώο του ΤΕΕ παρατηρούνται 4.000 διαγραφές μηχανικών ανά έτος, ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις  θα ξεπεράσουν τις 5.000 το 2016 και τις 6.000 το 2017 χωρίς σε αυτές τις διαγραφές να συμπεριλαμβάνονται οι νέοι απόφοιτοι που επιλέγουν να μην εγγράφούν - είτε γιατί μεταναστεύουν είτε γιατί αναζητούν άλλη απασχόληση, εκτός επαγγέλματος μηχανικού.

Ετσί ενας από τους πιο παραγωγικούς κλάδους και κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης της χώρας, ο τεχνικός κόσμος αποδεκατίζεται. Οι νέοι μηχανικοί παραιτούνται ή μεταναστεύουν. Κατι χειρότερο από γηρατειά, η χώρα τούτη κατοικείται πλέον από νιάτα αμεταχείριστα.
«Μπετά» υπάρχουν και με τη μεταφορική έννοια : είναι οι νέοι επιστήμονες. Αυτοί που θα «θεμελιώσουν το οικοδόμημα» μιας σύγχρονης Ελλάδας, πιο αισιόδοξης. Της Ελλάδας που αναπτύσσεται, που παράγει, που δημιουργεί. Οι νέοι μηχανικοί, γνώστες των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων, μπορούν «να ξαναχτίσουν» μια χώρα με ευκαιρίες, δυνατότητες, που να επιτρέπει στους ίδιους τον αξιοπρεπή βιοπορισμό και στους πολίτες το δικαίωμα στο όνειρο.

Αν οι ημέρες που έρχονται προμηνύονται δυσοίωνες, δεν μένει παρά να επινοήσουμε το μέλλον μας αντί να το αποδεχτούμε. Η μεγάλη συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ θα είναι η νίκη στην πρώτη μάχη στον «στοχευμένο πόλεμο» που δέχεται ο κλάδος των μηχανικών.
Μην τους κάνεις δώρο την άπαθεια, την αδράνεια, την απογοήτευση, την αδιαφορία σου, στο να αλλάξεις την τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο τεχνικός κόσμος. Γιατί τότε θα σε έχουν νικήσει. Θα μας έχουν νικήσει για μια ακόμα φορά. Η αλλαγή των πολιτικών που ασκούνται μπορεί να ανατραπεί, μόνο αν οι λίγοι γίνουμε πολλοί. Η συνειδητή συμμετοχή, η κινητοποίηση, η δραστηριοποίηση στα τεκτενόμενα του εργασιακού μας κλάδου, πλέον δεν μας αφορά απλά, αλλά είναι επιβλημένη. Ως πότε θα αποφασίζουν για σένα χωρίς εσένα;

Ασφαλώς οι αρμοδιότητες του ΤΕΕ και τα περιθώρια παρεμβάσεων, είναι περιορισμένα και τέτοια που δεν επιτρέπουν κοσμογονικές αλλαγές. Η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική έχει για το μέλλον του κλάδου τον πρώτο λόγο, όχι όμως και τον τελευταίο. Αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα, είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου: “Δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε μεγάλες, ηρωικές πράξεις για να συμμετέχουμε στη διαδικασία της αλλαγής. Μικρές πράξεις, όταν πολλαπλασιάζονται από πάρα πολλούς ανθρώπους, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.” (Howard Zinn, Αμερικανός ιστορικός).

* ο Μπούγιας Ι. Πέτρος είναι Περιφ. Συντονιστής Ηπέιρου και μέλος της ΜΕΣΥΑ στο Ποτάμι.