13 Σεπτέμβριος, 2018

Το Ποτάμι μπαίνει πιο ώριμο στον επόμενο κύκλο του

Γιώργος Μαυρωτάς

Κατά τη χθεσινή παρουσία του στην εκπομπή«Άλλη Διάσταση»της ΕΡΤ1 με τον Κώστα Αρβανίτη, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού προς τις επόμενες εκλογές, δηλώνοντας πίστη στο κόμμα που τον έβαλε στη Βουλή, επιλέγοντας ως κατεύθυνση όχι αριστερά ή δεξιά αλλά πάνω και μπροστά. Έκρινε πως υπάρχει κόσμος που έχει εκτιμήσει την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, τη συνέπεια και τον μη ετεροπροσδιορισμό και πως το Ποτάμι θα είναι χρήσιμο και στην επόμενη Βουλή, αναδεικνύοντας και πάλι τις βασικές του αρχές όπως η στάση κατά του πελατειακού συστήματος και υπέρ της αξιοκρατίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της θεσμικής λειτουργίας, των δικαιωμάτων, της δημιουργίας.

Διαπίστωσε πως υπήρξαν παλαιοκομματικά αντανακλαστικά στους βουλευτές που αποχώρησαν από το Ποτάμι, οι οποίοι δεν αναζήτησαν την ατομική διάκριση μέσα από την αντίστοιχη ομαδική αλλά άλλαξαν στρατόπεδο ώστε να διασφαλίσουν, κατά την κρίση τους, την πολιτική τους επιβίωση. Δήλωσε πως η πολιτική αποτελεί θητεία και όχι καριέρα.

Απέρριψε την άποψη πως το Ποτάμι έκλεισε τον κύκλο του, ισχυριζόμενος πως με την ολοκλήρωση της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κλείνει έναν κύκλο και, πιο ώριμο και κατασταλλαγμένο ετοιμάζεται για τον 3ο που πιθανόν οδηγήσει και σε κυβερνητική συμμετοχή. Υπενθύμισε πως το Ποτάμι μετέχει μόνο στο αντιδιχαστικο μέτωπο, απορρίπτοντας το διαχωρισμό αριστερά/δεξιά ως ταυτόσημο του προοδευτικός/συντηρητικός και υπενθυμίζοντας πως μολονότι, ως κόμμα της αντιπολίτευσης ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση σε θέματα όπως της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης, έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες σε θέματα δικαιωμάτων ή εξωτερικής πολιτικής.

Εξήγησε πως το Ποτάμι συμμετείχε στο ΚΙΝ.ΑΛ. με αισιοδοξία, για την προσπάθεια μετεξέλιξης του χώρου, χωρίς να υπολογίσει τη δύναμη των «κατεστημένων» νοοτροπιών του χώρου ενώ διαπίστωσε πως από την αποχώρηση και μετά, ήδη επιστρέφουν στο Ποτάμι στελέχη. Αναφερόμενος στα δάνεια των κομμάτων, έκρινε ως μεγαλύτερη παθογένεια το δανεισμό με εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις, κάτι που έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να προλάβει να συσσωρεύσει χρέη. Εστίασε στη στρέβλωση του ανταγωνισμού προς όφελος των μεγάλων κομμάτων με αυτόν τον τρόπο. Διαπιστώνοντας πως οι εξεταστικές επιτροπές πέραν του παρελθόντος οφείλουν να στρέφονται προς το μέλλον με προτάσεις, υπενθύμισε την επιθυμία του Ποταμιού να παρουσιαστεί ένα operationplan αποπληρωμής των οφειλών από Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Χαρακτήρισε κρίσιμες τις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς μπορεί να οδηγήσουν την Ε.Ε. ακόμη και σε διάλυση με τη σύγκρουση του στρατοπέδου που επιδιώκει περισσότερη Ευρώπη απέναντι στο εθνικιστικό των κρατών που θέλουν μόνο τα δικαιώματα και όχι τις υποχρεώσεις της συμμετοχής. Τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει, έχοντας πετύχει την οικονομική ανάπτυξη, να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην κοινωνική συνοχή ώστε να οδηγηθεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Ολοκληρώνοντας, εκτίμησε πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως προϊόν ενός συμβιβασμού, προτιμότερο όμως από τη διατήρηση ενός statusquoπου θα δημιουργεί ολοένα και πιο δυσμενή αποτελέσματα στο μέλλον.

Ακολουθεί το σχετικό τηλεοπτικό απόσπασμα:

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου

Πηγή: ΕΡΤ1