13 Ιουνίου, 2015

Μόνο μερική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί αυτήν τη στιγμή

του Θανάση Σκόκου Στο ερώτημα πού ακριβώς βρισκόμαστε, ενδεχομένως να μην μπορεί να απαντήσει ούτε η ίδια η κυβέρνηση. “Η "μεγάλη εικόνα" είναι ότι έχουν τελειώσει οριστικά τα ψέματα και έχουμε ξεπεράσει το χρονικό όριο. Αυτό είναι εις βάρος μας και πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Ο πολιτικός υπεύθυνος των τομέων Πολιτικής και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, Θανάσης Σκόκος, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας για το φλέγον ζήτημα της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μερική συμφωνία. Ο κ. Σκόκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “στο ερώτημα πού ακριβώς βρισκόμαστε, ενδεχομένως να μην μπορεί να απαντήσει ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Η "μεγάλη εικόνα" είναι ότι έχουν τελειώσει οριστικά τα ψέματα και έχουμε ξεπεράσει το χρονικό όριο. Αυτό είναι εις βάρος μας και πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η γνώμη μου είναι ότι το τρένο, πλέον, για μεγάλη και καλή συμφωνία έχει χαθεί, δεν πρόκειται να υπάρξει. Μεγάλη συμφωνία θα ήταν εκείνη που θα έβλεπε στον ορίζοντα ότι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές. Θα ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι εφικτή στην παρούσα φάση. Μόνο μία μερική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί αυτήν τη στιγμή, ούτως ώστε να παραπεμφθεί αργότερα ο ουσιαστικός διάλογος και να μην χρεοκοπήσουμε. Ειδάλλως θα χρεοκοπήσουμε εντός του ευρώ, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει σχέδιο”.

“Θα είδατε στη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, στην οποία λέμε ότι εάν δεν μπορεί η κυβέρνηση να σηκώσει το βάρος του συμβιβασμού που χρειάζεται η χώρα, δεν μπορούμε να την αφήσουμε να καταρρεύσει. Να αφήσουν τις υποκρισίες και τα άλλα κόμματα και να μοιραστούμε και μετά να δούμε και τον λογαριασμό, ποιος έχει τι, ποιος πιστώνεται και ποιος χρεώνεται. Αλλά, ας τελειώνουμε επιτέλους”.

Σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην οικονομία, ο κ. Σκόκος, ανέφερε ότι “ένας μεγάλος συνεταιριστής στη Β. Ελλάδα, σε συνεταιρισμό με εξαγωγικό προσανατολισμό μου έλεγε ότι η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά πέφτουν οι τιμές. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά, 'ιστορικά δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό σημαίνει απόλυτη κρίση. Εκεί βρισκόμαστε”. Στην αιτίαση ότι η κατάσταση αυτή προϋπάρχει εδώ και πέντε χρόνια, ο κ. Σκόκος υποστήριξε: “Εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν δημιούργησε την κρίση, όμως υποσχέθηκε ότι θα τη διαχειριστεί καλύτερα από τους προηγούμενους και αυτό, μέχρι στιγμής, δεν το βλέπουμε. Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε καμία ρεβάνς. Θέλουμε να πάει μπροστά η χώρα”.

* Ο Θανάσης Σκόκος είναι πολιτικός υπεύθυνος των τομέων Πολιτικής και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης

13 Ιουνίου 2015, Πρώτο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας