21 Δεκεμβρίου, 2016

Μόνο αν υπάρξει ασφάλεια θα υπάρξει δημιουργία, πολιτισμός και οικονομική ανάπτυξη

Ποτάμι

Συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη

Τα προβλήματα της πόλης, και ιδιαίτερα τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών συζήτησαν ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα στα γραφεία του Ποταμιού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για τις δηλώσεις του κ. Τόσκα ανέφερε ότι το Ποτάμι όπως και ο Δήμαρχος Αθηναίων, έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του εδώ και καιρό. «Αυτή η χώρα, αυτή η πόλη δεν έχει υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να απομακρύνει τον κ. Τόσκα, έχω μια ενδιάμεση λύση. Να μεταφέρει ο κ. Τόσκας το γραφείο του, στην Πατησίων ή σε κάποια άλλη "δύσκολη" συνοικία της Αθήνας. Να δούμε εάν μπορεί να λειτουργήσει ζώντας εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα και όχι προφυλαγμένος στην Κατεχάκη με διμοιρίες και ασφαλίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης τόνισε ότι οι «μπαχαλάκηδες» δρουν στην Αθήνα ανενόχλητοι και ζήτησε από τον κ. Τόσκα να μας πει «αν υπάρχει κάποια Ευρωπαϊκή, αλλά και γενικότερα πρωτεύουσα στον πολιτισμένο κόσμο, όπου μία φορά την εβδομάδα, να καίγεται και ένα τρόλεϊ».

Στη συνάντηση ήταν παρόντες η Ολυμπία Αναστασοπούλου, υπεύθυνη του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερεικής Ανάπτυξης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Σταύρος Θεοδωράκης:
Η Αθήνα, το μεγάλο μας σπίτι, μας χρειάζεται όλους. Συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια του Δημάρχου, της δημοτικής αρχής Αθηναίων, για μια σειρά από ενέργειες που θα αλλάξουν, και αλλάζουν σιγά-σιγά, την όψη της Αθήνας. Όμως είναι κοινή παραδοχή ότι όλα τα προγράμματα, όλες οι πρωτοβουλίες, όλα τα ωραία της πόλης επισκιάζονται από την ανασφάλεια των κατοίκων για τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα που συμβαίνουν στους δρόμους και τις συνοικίες. Είπαμε στον Δήμαρχο ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη -και οι αρχηγοί των κομμάτων και οι φορείς και βέβαια ο ίδιος- και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις που θα δυναμώσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Γιατί οι πιο αδύναμοι σ' αυτή την πόλη, οι πιο φτωχοί σε αυτήν την πόλη, είναι αυτοί που φοβούνται και επηρεάζονται περισσότερο αν υπάρχει ένα κλίμα ανασφάλειας. Οι πιο πλούσιοι βρίσκουν πάντα διεξόδους. Άρα, αν θέλουμε να προσφέρουμε στην πόλη μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλείας και έτσι θα υπάρξει η δημιουργία, ο πολιτισμός, η οικονομική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα.

Γιώργος Καμίνης:
Ευχαριστώ τον επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρο Θεοδωράκη, που με δέχθηκε εδώ στα γραφεία του κόμματός του προκειμένου να του εκθέσω την κατάσταση της Αθήνας, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος, κυρίως προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η απασχόληση, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, η προαγωγή που κάνουμε του τουρισμού και στο εξωτερικό - χωρίς βεβαίως να παραμελούμε πάντοτε τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Αυτά όμως δε θα αποδώσουν αν δεν έχουμε διασφαλίσει το βασικό δικαίωμα των κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας στην ασφάλεια. Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τους προβληματισμούς μου. Άκουσα και τους δικούς του και τον ευχαριστώ για την κατανόηση και τη συμπαράσταση. Και να προσθέσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι επιχειρησιακών ικανοτήτων της ελληνικής αστυνομίας, η αστυνομία έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι έχει την ικανότητα εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, να παρέμβει αποφασιστικά, ευεργετικά προς τη θετική κατεύθυνση στα προβλήματα της Αθήνας.

Ερωτώμενοι για τις δηλώσεις του κ. Τόσκα απάντησαν:

Σταύρος Θεοδωράκης:
Το Ποτάμι, όπως και ο δήμαρχος, παρά το ότι είμαστε μετρημένοι στις τοποθετήσεις μας, έχουμε ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Τόσκα. Αυτή η χώρα, αυτή η πόλη δεν έχει υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να απομακρύνει τον κ. Τόσκα, έχω μια ενδιάμεση λύση. Να μεταφέρει ο κ. Τόσκας το γραφείο του, στην Πατησίων ή σε κάποια άλλη συνοικία της Αθήνας. Να δούμε εάν μπορεί να λειτουργήσει ζώντας εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα και όχι προφυλαγμένος στην Κατεχάκη με διμοιρίες και ασφαλίτες.

Γιώργος Καμίνης:
Με σκοπό προληπτικό ή οποία δεν περιλαμβάνει τίποτα. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα. Οι τρομοκρατικές ενέργειες που αυτή τη στιγμή απειλούν την Ευρώπη στην καρδιά της είναι αποτέλεσμα διεθνών παραγόντων, είναι αποτέλεσμα της διεθνούς σκηνής και ξέρουμε λίγο ως πολύ που οφείλονται. Το πρόβλημα της Αθήνας δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα, χουλιγκανισμού, κυρίως χουλιγκανισμού και «μπαχαλάκηδων», οι οποίοι αφήνονται ανεξέλεγκτοι. Ας μας πει ο κ. Τόσκας, αν υπάρχει κάποια Ευρωπαϊκή θα έλεγα, αλλά και γενικότερα πρωτεύουσα στον πολιτισμένο κόσμο, όπου μία φορά την εβδομάδα, να καίγεται και ένα τρόλεϊ, μπροστά στο αρχαιολογικό της μουσείο που σημειωτέον το δικό μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος