23 Μάιος, 2016

«Μια οποιαδήποτε στήριξη πρέπει να γίνει σε μια προγραμματική βάση»

Γιώργος Μαυρωτάς

- Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης «τα δύσκολα πέρασαν». Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

Καταρχάς κι εμείς ευχόμαστε να κλείσει η αξιολόγηση με καλούς όρους για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με το κλείσιμο της αξιολόγησης –η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν 6 μήνες- αγοράζει πολιτικό χρόνο που τον πληρώνει όμως ακριβά η κοινωνία με τα μέτρα που έρχονται. Θεωρούσαμε και το λέγαμε εδώ και καιρό ότι όσο καθυστερούμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός και φτάσαμε στα 5.4 δις με 3.6 δις κάβα με τον μηχανισμό διόρθωσης (κόφτης). Το σενάριο των εκλογών απομακρύνεται αλλά αν δεν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ο χρόνος για να αλλάξει πορεία σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, αν δεν εγκαταλείψει τις πελατειακές πρακτικές ώστε να μην υπερισχύουν τα κομματικά διαπιστευτήρια της τεχνοκρατικής επάρκειας αν δεν σταματήσει να δαιμονοποιεί την επιχειρηματική δραστηριότητα τότε θα έχουν πάει όλες αυτές οι θυσίες στον βρόντο.

- Τελικά ο «κόφτης» είναι ένα μόνιμο μνημόνιο; Μήπως η πρόταση του ΔΝΤ για τα μέτρα «κάβα» ήταν πιο ήπια;

Ο «κόφτης» είναι κατά τη γνώμη μου το αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Υπήρχε θεσμοθετημένος ως μέτρο αλλά όχι με αυτόματη ενεργοποίηση, χωρίς καν απόφαση Υπουργού. Είναι όντως σαν ένα αέναο μνημόνιο ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τους στόχους. Το θέμα δεν είναι κατά τη γνώμη μου ο κόφτης (που κατά τη γνώμη μου ίσως αναγκάσει τους κυβερνώντες να περιορίσουν την πελατειακή μαύρη τρύπα), αλλά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία αντιστοιχεί (πάνω από 3% για πολλά χρόνια και μετά το 2018) και τα οποία κατακεραύνωνε ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση.

- Το Ποτάμι μιλάει για περιστολή σπατάλης και λιγότερους φόρους. Από που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα;

Ναι, έχουμε κάνει ολόκληρη μελέτη με την καθοδήγηση του κ. Καρκατσούλη όπου φαίνεται ότι από την συγχώνευση και κατάργηση φορέων, ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού, εκμετάλλευση ιδιόκτητων κτιρίων αντί ενοικίων για δημόσιες υπηρεσίες, πάταξη της γραφειοκρατίας, χρήση νέων τεχνολογιών στο δημόσιο, κατάργηση μετακλητών υπαλλήλων, περιορισμό της ανάθεσης σε ιδιώτες εργασιών που μπορούν να γίνουν από δημόσιους υπαλλήλους (π.χ. μελέτες), ορθολογικοποίηση των υπερωριών και διάφορα άλλα μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2 δις τον χρόνο. Κι αφήνουμε την πάταξη του λαθρεμπορίου για τα οποία πολλά είπε αλλά ελάχιστα έχει κάνει η κυβέρνηση.

- Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι πιέζουν για στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Είναι αλήθεια αυτό αλλά έχουμε εξηγήσει ότι το τανγκό θέλει δύο. Πρέπει να το αποδεχθεί κι ο κ. Τσίπρας. Μια οποιαδήποτε στήριξη πρέπει να γίνει σε μια προγραμματική βάση και κατά τη γνώμη μας με σύσσωμο το ευρωπαϊκό μέτωπο (δηλαδή άλλη κυβέρνηση με συγκεκριμένο ορίζοντα και σκοπό, υπουργοί κοινής αποδοχής κλπ). Θα έπρεπε αυτό να το είχαμε κάνει ήδη από τον Αύγουστο του 2015.

- Τι γίνεται με τις συζητήσεις για την ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου; Είστε ικανοποιημένος από τη στάση της κας Γεννηματά;

Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ ως η μεγαλύτερη και παλαιότερη δύναμη στο χώρο προσπαθεί να ηγεμονεύσει την προσπάθεια αυτή. Εμείς δεν θέλουμε να ενώσουμε απλώς το κομμάτι μας με του ΠΑΣΟΚ, αλλά να προσκαλέσουμε και τις άλλες δυνάμεις, πρόσωπα, κινήσεις να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή για να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός πόλος στο μεσαίο χώρο που θα είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος του χώρου αυτού θέλει πρώτον, να ενώσουμε δυνάμεις και δεύτερον να μην πρωταγωνιστήσει το παρελθόν σε αυτήν την προσπάθεια. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για το αν καρποφορεί αυτή η προσπάθεια.

- Πόσο κοντά ή μακριά είστε με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη; Μπορείτε να συμφωνήσετε σε ένα κοινό μεταρρυθμιστικό σχέδιο;

Νομίζω ότι προς το παρόν η ΝΔ απέχει από αυτό που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης ως μεταρρυθμιστικό κόμμα. Περιμένουμε να δούμε κάποιες μεταρρυθμιστικές κινήσεις τις οποίες κι εμείς δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να στηρίξουμε αν συμφωνούμε. Οι συνεργασίες λοιπόν επί των μεταρρυθμιστικών θέσεων κι όχι επί των εξαγγελιών και των «καρεκλών».

- Κύριε Μαυρωτά πως κρίνεται τις αλλαγές που σχεδιάζει ο κ. Φίλης και οι συνεργάτες του στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης;

Αυτό θέλει να αφιερώσουμε μια συνέντευξη από μόνο του. Θεωρούμε την πολιτική του υπουργείου Παιδείας πάντως με δύο λέξεις οπισθοδρομική και ιδεοληπτική. Πρέπει να προσαρμοστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να σταματήσει η πελατειακή προσέγγιση και να μην αρκούμαστε στην εύκολη λύση μας παιδείας χαμηλών προσδοκιών.

- Ο κ. Κουρουμπλής ετοιμάζει νέο εκλογικό νόμο. Θα τον ψηφίσει το Ποτάμι; Θα καταθέσετε δική σας πρόταση;

Αν θυμάστε είχαμε παρουσιάσει τη δική μας πρόταση στον Δεκέμβριο. Η πρόταση του κ. Κουρουμπλή έχει κάποια κοινά στοιχεία που βλέπουμε θετικά αλλά θα πρέπει να την δούμε στο σύνολό της για να την κρίνουμε καθότι πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Πηγή: Παρασκήνιο

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής.