5 Ιανουαρίου, 2015

Μια εντυπωσιακή εκδήλωση στις Βρυξέλλες

Γιώργος Γραμματικάκης

Ο ελληνικός λαός βιώνει κατά την πρόσφατη περίοδο, ένα οδυνηρό και απαισιόδοξο πρόσωπο της δημόσιας ζωής. Ο εκφυλισμός των θεσμών -με πρώτο εκείνον του Προέδρου της Δημοκρατίας- συναγωνίζεται τον ακραίο λαϊκισμό.

Ο ελληνικός λαός βιώνει κατά την πρόσφατη περίοδο, ένα οδυνηρό και απαισιόδοξο πρόσωπο της δημόσιας ζωής. Ο εκφυλισμός των θεσμών -με πρώτο εκείνον του Προέδρου της Δημοκρατίας- συναγωνίζεται τον ακραίο λαϊκισμό, το πολιτικό ενδιαφέρον εξαντλείται στις φαρσοκωμωδίες περί εξαγοράς ψήφων, η προσωπική και κομματική ιδιοτέλεια καλύπτονται υπό τον μανδύα σωτηρίας του Έθνους.

Αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση, που ασφαλώς θα επιδεινωθεί από την επίσπευση και την πόλωση της εκλογικής διαδικασίας, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, κ. Γιώργος Γραμματικάκης και οι συνεργάτες του οργάνωσαν στις Βρυξέλλες μια εκδήλωση που άφησε εποχή για την απήχηση αλλά και το βαθύτερο νόημα της.

Η πρωτοβουλία τους ξεκίνησε από την πρόσκληση μιας μεγάλης ομάδας μαθητών και καθηγητών από το ακριτικό Σχολείο του Νικηφόρου Δράμας, καθώς και μελών του εκεί δραστήριου Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «ο Πήγασος». Αρχικά η ομάδα αυτή ξεναγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενημερώθηκε για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά έναν σύγχρονο εξοπλισμό, και να έρθουν σε επαφή με επιφανείς αστρονόμους.

Η συνέχεια υπήρξε όμως ακόμα πιο εντυπωσιακή. Με την αρωγή της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο και σε συνεργασία με τον συντονιστή Εκπαίδευσης Δυτικής Ευρώπης κ. Μανόλη Αλεξάκη, οργανώθηκε μια μεγάλη εκδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών με θέμα «Η Γένεση και ο Θάνατος των Άστρων». Η αίθουσα της εκδηλώσεως είχε ασφυκτικά γεμίσει από την αρχή, ενώ υπήρχαν και πολλοί όρθιοι. Ομιλητές ήσαν επιφανείς έλληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον διεθνή χώρο.

Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ο κ. Μανόλης Ράμμος, που αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσεδάφιση του διαστημικού σκάφους Ροζέτα σε έναν μακρινό κομήτη, που άνοιξε μια νέα σελίδα στην έρευνα του διαστήματος. Ενώ ο κύκλος των ομιλητών περιελάμβανε επίσης τους διακεκριμένους αστροφυσικούς κ. Νίκο Πράντζο, μέλος του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού, και τον κ. Θωμά Μπίσμπα, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Σε μια σύντομη εισαγωγή ο κ. Μανόλης Αλεξάκης τόνισε την σημασία της εκδηλώσεως για την ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών, ενώ ο Γιώργος Γραμματικάκης αναφέρθηκε στο διαφορετικό πρόσωπο της σημερινής Ελλάδος, που αξίζει να αναδεικνύεται και να προβάλλεται και στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε, συμμετείχαν ενεργά πολλοί από τους ακροατές, που έθιξαν θέματα επιστήμης, παιδείας και μέλλοντος της Ευρώπης, ενώ συγκινητική ήταν η επικοινωνία και η εγκάρδια σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους μαθητές της Δράμας, και εκείνους του Ελληνικού Σχολείου των Βρυξελλών.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, ο Γιώργος Γραμματικάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αισθανόμαστε χαρά και μεγάλη ικανοποίηση, που η πρωτοβουλία μας είχε αυτήν την αξιοσημείωτη επιτυχία. Η προσπάθεια μας ήταν να φέρομε σε επαφή πολλούς, διάφορους κόσμους. Έτσι, τέσσερις γενιές Ελλήνων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα η τον Ευρωπαϊκό χώρο, -μαθητές, φοιτητές, νέοι αλλά και καταξιωμένοι δάσκαλοι- συναντήθηκαν, συζήτησαν και μοιράστηκαν τα όνειρά τους για το μέλλον. Ήταν μια σύγκλιση με μεγάλο ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό ενδιαφέρον. Τόσο για την χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη».

6E8A5168

IMG_4359

5 Ιανουαρίου 2015