2 Δεκεμβρίου, 2016

Μεταξύ Ιπποκράτους και Σοφοκλέους στην διαδρομή των 12 λεπτών έγιναν όλα..

Αποστόλης Γαλάρης

Καιρό τώρα αναρωτιέμαι ποιος την έχει μουντζώσει αυτή τη χώρα και τις έρχονται όλα στραβά. Σχεδόν μισό αιώνα να κυβερνάται από ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην χάσουν τη καρέκλα. Παραδείγματα άπειρα. Και το χειρότερο, ότι δεν υπήρχε αντίλογος. Δεν υπήρχε αντίδραση. Όλοι είχαν βρει τη διαδρομή προς το μέλι και έκαναν μόνο ότι ήταν απαραίτητο για να μη χάσουν αυτή την επαφή. Η αντιπολίτευση να έχει ως μόνο στόχο να γίνει κυβέρνηση στη θέση της κυβέρνησης. Οι συνδικαλιστές να θέλουν μόνο να τα έχουν καλά με την εκάστοτε κυβέρνηση. Κι όλα ήταν καλά. Γι αυτούς.

Κι όλα πήγαιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άλλαζαν καρέκλες και τρώγανε τα έτοιμα. Μέχρι που ήρθε ο λογαριασμός. Και ποιος θα τον πληρώσει; Η βόμβα έσκασε στα χέρια της πάντα πιο ικανής στη θεωρία «αριστεράς». Λεφτά υπάρχουν, μας είπε και πήρε από μόνη της το μουντζούρη στα χέρια της στην τελευταία γύρα. Αλλά σιγά μην πληρώσει κιόλας. Πάλι πιο ικανή, στην "αυτοδιάσπαση" αυτή τη φορά, όταν τα βρήκε σκούρα, ταξίδεψε από την Χαριλάου Τρικούπη στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Σιγά, θα πει κάποιος, 12 λεπτά με το αυτοκίνητο είναι. Ναι, αλλά έτσι διατηρούσε την προοπτική επαφής με το μέλι.

Το τι έγινε μετά, είναι κι αυτά λίγο-πολύ γνωστά. Η ΝΔ άρχισε να σκίζει τα μνημόνια, υποσχέθηκε κι αυτή λεφτά, λίγο πιο κομψά είναι η αλήθεια, πήρε το μουντζούρη, πήρε κι ότι απέμεινε απ’ την «αριστερά» για άλλοθι και συνέχισε να υπογράφει μνημόνια μέχρι το Γενάρη του 2015. Τότε που η αληθινή «Αριστερά» (έγινε αληθινή κάπου μεταξύ Ιπποκράτους και Σοφοκλέους στην διαδρομή των 12 λεπτών) ήρθε και σε συνεργασία με τον δεξιό «ξάδερφο» έκανε πραγματικότητα την χειρότερη Κυβέρνηση που έχει δει ποτέ τούτη η δύσμοιρη, μουντζωμένη από κάποιον χώρα. Και προς επιβεβαίωση της Ιστορίας, άρχισε να υπογράφει κι αυτή μνημόνια για να σώσει την… επαφή της με το μέλι που τόσο πολύ κόπιασε να διατηρήσει (12 λεπτά στην κίνηση του κέντρου της Αθήνας είναι αυτά).

Όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πει κάποιος. Με τον μουντζούρη στα χέρια, σύντομα κι αυτή η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από την επόμενη.

Αμ δε. Έλα που τώρα μας ήρθε να γίνουμε «σωστή» αντιπολίτευση στα πρότυπα του Δυτικού κόσμου. Να ψηφίζουμε ότι είναι σωστό και να καταψηφίζουμε με προτάσεις ότι θεωρούμε λάθος. Και το κάναμε όταν ήταν απαραίτητο για την παραμονή της χώρας πιο κοντά στο Δυτικό τρόπο ζωής απ’ ότι στο νοτιοαμερικάνικο. Το κάναμε και όταν ήταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και θα το κάνουμε και όταν το θεωρούμε σωστό. Και πολύ καλά θα κάναμε αν ήμασταν σε μια κανονική Δυτική χώρα. Αλλά δεν είμαστε. Έχουμε την χειρότερη δυνατή κυβέρνηση, η οποία, αποδεδειγμένα πλέον, ονειρεύεται μια διακυβέρνηση στα πρότυπα της Βενεζουέλας και της Κούβας και προσπαθούμε να είμαστε σωστοί απέναντί της. Κάθε φορά που ο δεξιός «ξάδερφος» αδυνατεί να στηρίξει οτιδήποτε έχει να κάνει με ανθρώπινα δικαιώματα, φυλετικές ή σεξουαλικές διακρίσεις κλπ., η σοβαρή αντιπολίτευση βρίσκεται εκεί για να χαρίσει στην κυβέρνηση και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Το Ποτάμι έχει δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν φοβάται να σηκώνεται και να ξεπερνά τον εαυτό του. Έτσι και τώρα δεν πρέπει να δείξει καμία διάθεση συμβιβασμού με την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις σήμερα να δείχνουν ότι παλεύει για την είσοδό του στη Βουλή, αλλά οι ψηφοφόροι δεν ξεχνάνε ότι αν το Ποτάμι πρώτο δεν είχε σταθεί στο ύψος του το καλοκαίρι του 2015, η πορεία της χώρας μπορεί να ήταν διαφορετική σήμερα. Έτσι και τώρα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του, που το θέλει να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση, και να μη δώσει ούτε μια ελπίδα συμβιβασμού στη χειρότερη κυβέρνηση που έχει δει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Γιατί είναι γκαντεμιά να έχεις την καλύτερη αντιπολίτευση απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση. Και δε μας αξίζει.

Υ.Γ:Ξέρω, τσουβαλιάζω χωρίς να αναγνωρίζω την ύπαρξη μερικών νησίδων λογικής μέσα στη θάλασσα της μεταπολίτευσης. Ποτέ όμως αυτές οι νησίδες δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι ουσιαστικό για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

*O Αποστόλης Γαλάρης είναι μέλος της ΜΕ.ΣΥ.Α Νέων.