15 Οκτωβρίου, 2015

Μετακίνηση εξπρές γιατρών από Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία

Ο Βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τη «μετακίνηση εξπρές γιατρών από Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Μετακίνηση εξπρές γιατρών από Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του εθνικού Συστήματος υγείας, οργάνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ρυθμίσεις για το φάρμακο και άλλες διατάξεις» (Ν. 2519/21-08-1997, ΦΕΚ 165Α’) «Σε κενές και κενούµενες θέσεις γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών) διορίζονται κατά προτεραιότητα γιατροί µε ειδικότητα γενικής ιατρικής… Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι κατά τα ανωτέρω στις θέσεις που ανακοινώνονται, τοποθετούνται γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου… Οι διοριζόµενοι κατά την παράγραφο αυτή γιατροί δεν µετακινούνται κατά οποιονδήποτε τρόπο από τη θέση τους κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας τους». Για τη μετακίνηση ιατρών από Κέντρα Υγείας σε «Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών» (ΤΕΠ) Νοσοκομείων –στο βαθμό και με τις προϋποθέσεις που αυτή επιτρέπεται- απαιτείται η μετακίνηση να αφορά κάλυψη αναγκών της ίδιας ειδικότητας, συναίνεση του μετακινούμενου και μονάδα υγείας που όντως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ΤΕΠ και όχι μονάδα εξωτερικών ιατρείων.

Το τελευταίο διάστημα μετακινούνται γενικοί ιατροί από τα Κέντρα Υγείας διαφόρων περιοχών της χώρας προς τα νοσοκομεία, ώστε να κάνουν τις εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, με έγγραφό του (υπ’ αριθμ. 1664, 07/10/2015) ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης ζητά τη μετακίνηση 8 γενικών ιατρών στο ΤΕΠ του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, προκειμένου να πραγματοποιούν μικτές εφημερίες, διότι άλλως το Νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Οι 8 γενικοί γιατροί της Ξάνθης κατέθεσαν ήδη εξώδικο διαμαρτυρόμενοι για «αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική μετακίνηση για την πραγματοποίηση εφημεριών, μολονότι μάλιστα είμαστε Γενικοί Ιατροί στην πρώτη μας θητεία, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα κληθούμε να εκτελέσουμε καθήκοντα άλλης ειδικότητας και μάλιστα σε πλαίσιο παρεχόμενης δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, γεγονός που επιβάλλει την άμεση εξαίρεση όλων μας από την επιχειρούμενη μετακίνηση».

Ο Σύλλογος Γενικών Γιατρών Νομού Ξάνθης αναρωτιέται τι υποκρύπτει τελικά η κίνηση του Διοικητή. Όπως σημειώνουν «μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά οι φήμες ότι υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Ξάνθης να μετατραπεί σε αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου αρχίζουν να πραγματοποιούνται, αφού σε λίγο οι εφημερεύοντες στην Παθολογική Κλινική θα είναι οι περισσότεροι Ιατροί Πρωτοβάθμιας Υγείας και όχι Δευτεροβάθμιας, όπως οφείλουν να είναι στο Νοσοκομείο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για μετακινήσεις, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, για να ακυρώσει την απόφαση του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας για μετακίνηση 8 γενικών οικογενειακών ιατρών από τα Κέντρα Υγείας Σιάτιστας και Σερβίων για την κάλυψη εφημεριών στην Παθολογική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Οι γιατροί δικαιώθηκαν.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο αναπληρωτής Υπουργός, κ. Π. Πολάκης, έκανε λόγο για την ανάγκη «αιμοδότησης» του συστήματος Υγείας από προσωπικό. «Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 1.990 νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλων ειδικοτήτων προσωπικού» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι επίκειται και η πλήρωση 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία. Είναι η πολλοστή φορά που η πολιτική ηγεσία υπόσχεται προσλήψεις. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός τον Απρίλιο εξήγγειλε 4500. Βεβαίως, η πλειοδοσία των πρωθυπουργικών εξαγγελιών περί προσλήψεων στο χώρο της υγείας αποδείχθηκε απλή ρητορεία, τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας αδυνατούσε να αποπληρώσει ακόμα και εφημερίες και προμηθευτές. Το μοναδικό δείγμα γραφής της επτάμηνης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν το ξήλωμα των Διοικήσεων των Νοσοκομείων με εκπρόθεσμη τροπολογία σε μη συναφές νομοσχέδιο. Και όλα αυτά σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει μετά από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας και οριζόντιων περικοπών που οδήγησαν και σε τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Υπολογίζεται ότι από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας μέσα σε έξι χρόνια αποχώρησαν πάνω από 15.000 εργαζόμενοι, περίπου το 20% του προσωπικού, ενώ οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες.

Το Ποτάμι έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είναι έντονα νοσοκομειοκεντρικό. Η νοσοκομειακή περίθαλψη δεσμεύει το 47% της συνολικής δαπάνης για την υγεία, έναντι 31% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη κυμαίνεται σε 20% της συνολικής δαπάνης, έναντι 31% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Παρόλο που επί σειρά ετών κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια έθετε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το υπάρχον πλαίσιο δεν θυμίζει σε τίποτα ένα σύγχρονο σύστημα ΠΦΥ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού. Η μεταρρύθμιση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ, Ν. 4238/2014, ΦΕΚ Α’ 38/17-2-2014) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και οδήγησε σε πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών που υπήρχαν στα αστικά κέντρα και σε υποκατάσταση υπηρεσιών ΠΦΥ από νοσοκομειακές υπηρεσίες υψηλότερου κόστους.

Επειδή το ΕΣΥ κρατιέται όρθιο χάρη στην αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού,

Επειδή οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού απαιτούν μελέτη και σχεδιασμό και όχι αποφάσεις «στο πόδι»,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις προσλήψεις που προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων; Και, εάν ναι, ποιο είναι αυτό;

2) Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χωροθέτηση των μονάδων της ΠΦΥ στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο; Ποια μέτρα θα λάβει άμεσα, προκειμένου να λειτουργήσουν στο σύνολο τους οι Μονάδες ΠΦΥ του πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν ΠΕΔΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και την απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή;

3) Με τον όρο «αιμοδότηση» του συστήματος Υγείας από προσωπικό εννοείτε κ. Υπουργέ τις εξπρές, παράνομες μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας σε Νοσοκομεία; Θα εμμείνετε σε τέτοιες πρακτικές; Θα τις επεκτείνεται και σε άλλες ΥΠΕ;

4) Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ενδεχόμενες προσφυγές στη δικαιοσύνη και την πιθανή δικαίωση των «μετακινούμενων γιατρών», όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν; Με ποια λογική εμμένετε σε μια πρακτική που έχει ήδη καταπέσει δικαστικά;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας