3 Ιούλιος, 2018

Μετά το «διαζύγιο»

Δημήτρης Τσιόδρας

Δυστυχώς ο χώρος του κέντρου, δεν ενοποιήθηκε. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καραδοκούν.

To Kίνημα Αλλαγής ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες. Η ανάθεση στον Ν. Αλιβιζάτο της οργάνωσης της διαδικασίας, πέραν των εγγυήσεων της αντικειμενικότητας, έδωσε και το μήνυμα ενεργοποίησης προσώπων εκτός των κομματικών τειχών. Στην Επιτροπή Διαδικασιών για την εκλογή αρχηγού, πέραν των κομματικών στελεχών συμμετείχαν και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου. Περίπου 212.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, πράγμα που δεν θα είχε συμβεί αν η όλη διαδικασία είχε οργανωθεί μόνο από τα κόμματα κι επικεφαλής της Επιτροπής ήταν κάποιο από τα παραδοσιακά στελέχη. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής υπερέβαιναν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων.

Η συνέχεια δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Μια αμοιβαία καχυποψία ήταν διάχυτη. Οι πόρτες άρχισαν σταδιακά να κλείνουν και οι υπαρκτές διαφορές στα ζητήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, των δικαιωμάτων, στην αποτίμηση του παρελθόντος, άρχισαν να γίνονται κυρίαρχες. Δεν βρέθηκε τρόπος δημιουργικής διαχείρισης της πολυσυλλεκτικότητας η οποία από πλούτος, άρχισε να αντιμετωπίζεται ως βάρος. Οι κανόνες λειτουργίας δεν έγιναν από την αρχή ξεκάθαροι. Οι τριβές έφθασαν να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο επισκιάζοντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες. Η συνύπαρξη παρήγαγε περισσότερες τριβές από συναινέσεις ενω και από τις δύο πλευρές η απόσταση αντί να γεφυρωθεί αυξανόταν. Tο γεγονός ότι το 82% των στελεχών του Ποταμιού ψήφισε την αποσύνδεση από το Κίνημα Αλλαγής ενώ την αποχώρηση επικρότησαν και τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι είναι προτιμότερο και για το Ποτάμι και για το Κίνημα Αλλαγής, αντί να βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη χαρακωμάτων, να συνεχίσουν ο καθένας τον δικό του δρόμο. Να εκφράζει τις θέσεις του με τον τρόπο που επιθυμεί κι όπου συμπίπτουν οι απόψεις να συνεργάζονται. Από μια προβληματική σχέση, είναι προτιμότερος ο χωρισμός.

Δυστυχώς ο χώρος του κέντρου, δεν ενοποιήθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ καραδοκούν για τη λεηλάτησή του ξανά. Ξέρουν και οι δύο ότι εκεί θα κριθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δρόμο προς τα αριστερά,άρα θα επιχειρεί να εμφανιστεί ως σοσιαλδημοκράτης, όπως έδειξαν περίτρανα και οι τελευταίες κινήσεις του. Ο Κυρ.Μητσοτάκης γνωρίζει ότι με τη δεξιά μετακίνηση της ΝΔ αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης νέου σχήματος από τα δεξιά του, όμως δίχως το κέντρο, δεν μπορεί ούτε να κερδίσει αυτοδυναμία ούτε να κυβερνήσει. Πρέπει να αναμένεται λοιπόν διμέτωπη επίθεση και το κλίμα πόλωσης θα είναι έντονο.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος για τις δύο δυνάμεις στο χώρο του κέντρου. Αυτοί από το ΠΑΣΟΚ που νομίζουν ότι «ξεμπερδεύοντας» με το Ποτάμι θα εκτιναχθούν τα ποσοστά κάνουν λάθος. Η στόχευση σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν θα φέρει την επανάκαμψή τους. Η αποχώρηση του Ποταμιού στερεί από το Κίνημα Αλλαγής τον αέρα του νέου που προσπάθησε να δημιουργήσει. Επίσης για το Ποτάμι, είναι δύσκολο να γυρίσουν όσοι το εγκατέλειψαν ενώ σε συνθήκες έντονης πόλωσης οι φιλελεύθερες δυνάμεις, τις οποίες στοχεύει να συσπειρώσει είναι πιθανόν να στραφούν προς τη ΝΔ προκειμένου «να απαλλαγούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ». Το restart του Ποταμιού για να έχει επιτυχία χρειάζεται να πλαισιωθεί με θέσεις που θα του δώσουν ισχυρή ταυτότητα. Τέτοιες μπορούν να είναι: η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, ο εκσυγχρονισμός στο χώρο της εκπαίδευσης, οι κανόνες διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, ο ρεαλισμός και η συνεννόηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Με αυτό το στόχο, μπορεί να μην πετύχει το στόχο της ανατροπής του πολιτικού συστήματος, με τον οποίο ξεκίνησε, μπορεί όμως να είναι μια πολύ κρίσιμη δύναμη που θα συνεχίσει να διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην προώθηση δύσκολων αλλαγών που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού

 Πηγή: TheTOC.gr