31 Μαρτίου, 2019

Μετά τις "Πρέσπες"

Γιώργος Κακλίκης

Η “Συμφωνία των Πρεσπών” άνοιξε την πόρτα στο γειτονικό κράτος για ένταξή του στις ατλαντικές δομές. Παράλληλα, του δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη δύσκολη ευρωπαϊκή πορεία του. Θα χρειαστούν όμως χρόνια για να διαπιστωθεί αν οι αυστηρές απαιτήσεις των Βρυξελλών θα πληρωθούν από αυτό ώστε να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στην Ελλάδα οι συζητήσεις για τη “Συμφωνία των Πρεσπών” συνεχίζονται με ένταση και είναι αμφίβολο αν οι ενδοιασμοί για την σκοπιμότητά της, δεν επηρεάσουν τα αποτελέσματα στις εκλογικές αναμετρήσεις που επέρχονται. Εύλογο είναι να συντηρείται η συζήτηση αυτή όταν, όπως είναι προφανές, προσφέρει ευκαιρίες σε διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς να δρέψουν λαϊκές ψήφους. Η συμφωνία παράγει ήδη αποτελέσματα. Κατανοητή η αμφισβήτησή της, για λόγους είτε εθνικής ευαισθησίας είτε προεκλογικούς. Όμως, καιρός είναι να γίνει αντιληπτό ότι τα πράγματα τρέχουν διεθνώς και ότι η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τη νέα πραγματικότητα ώστε να μην αφήσει τα συναισθήματά να τη ζημιώσουν. Αν όσοι πιστεύουν πως ό,τι υπεγράφη στις Πρέσπες είναι εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας, να συνεκτιμήσουν αν ο περιορισμός μας στην αρνητική κριτική, χωρίς νέες πρωτοβουλίες μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε, μας ευνοεί ή είναι ενάντιος στα συμφέροντά μας.

Η νέα πραγματικότητα επιβάλλει να κοιτάξουμε με προσοχή μεν αλλά και με ευρύ πνεύμα τη γειτονική χώρα όπου εύλογα σήμερα επικρατεί κλίμα ευφορίας. Η Αθήνα πρέπει να κάνει σώφρονες κινήσεις προσέγγισης. Να προχωρήσει μελετημένα σε σοβαρά αλλά και γρήγορα βήματα προσέγγισης, συνεργασίας και εξάλειψης της διστακτικότητας που υπάρχει τόσο στον δικό της χώρο όσο και τον γειτονικό.

Η πρώτη σκέψη για μία τέτοια προσέγγιση αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι μεγάλα, με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν γνώσεις και εμπειρίες σε φοιτητές της γειτονικής χώρας ή να ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας και επιστήμης αλλά και εδραίωσης της εμπιστοσύνης και στις δύο πλευρές. Κι όλα αυτά με πρόγραμμα και σύνεση ώστε να αποφευχθεί η παραχώρηση χώρου σε στοιχία που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αρνητικά τη μεγάλη ευκαιρία που ξανοίγεται για τις σχέσεις των δύο χωρών. Και γρήγορα θα ακολουθήσουν άλλοι τομείς. Κι αν οι δύο χώρες αντιληφθούν το όφελος που θα προκύψει, θα έχουν προσφέρει πολλά πρώτα στα δικά τους συμφέροντα κι ύστερα στην ασφάλεια της περιοχής. Αποτρέποντας, παράλληλα, τρίτους να απλώσουν χείρα επιρροής για να κρατήσουν τη νοτιοανατολική Ευρώπη σε κατάσταση ανασφάλειας και σε καθεστώς ομηρίας.

Ευχής έργον θα ήταν επικείμενη πρωθυπουργική επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία να αποτελούσε την ουσιαστική αφετηρία για μια τέτοια προσεκτική και ζυγισμένη πρωτοβουλία.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος του Ποταμιού για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Πηγή: Έθνος