6 Ιούνιος, 2016

Μεγαλοϊδεατικό παραλήρημα

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Επιμένει η αλβανική πλευρά να ανασύρει το μύθευμα της «Τσαμουριάς», κάθε φορά που γίνονται επίσημες επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα.

Γνωρίζουν καλά οι λεγόμενοι «Τσάμηδες», που συμπαρατάχθηκαν με τον Άξονα, ότι οι προπαγανδιστικές φωνές δεν σκεπάζουν το θρήνο των θυμάτων τους για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλευρό των φασιστών Μουσολίνι και, αργότερα, στο πλευρό των ναζί του Χίτλερ, οι αγνώμονες της Ιστορίας βιαιοπράγησαν ασύστολα ενάντια στους Ορθόδοξους Έλληνες συμπατριώτες τους με αποκορύφωμα τη μαζική εκτέλεση 49 προκρίτων της Παραμυθιάς, το Σεπτέμβριο του 1943. Έχουν ξεχάσει ότι είχαν κριθεί ανταλλάξιμοι μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι η Αθήνα, στο όνομα της ειλικρινούς προσέγγισης με τα Τίρανα, προτίμησε την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Και σήμερα, μέσα σε ένα μεγαλοιδεατικό παραλήρημα, ακούμε από επίσημα αλβανικά χείλη ανιστόρητα επιχειρήματα για αναγνώριση των περιουσιακών δικαιωμάτων των στυγνών θυτών του πληθυσμού της Ηπείρου. Των εγκληματιών που κατέφυγαν στην Αλβανία για να αποφύγουν τη δίκαιη κρίση που τους περίμενε μετά την ήττα του άξονα τον οποίο είχαν υπηρετήσει.
Όσοι ρίχνουν νερό στο μύλο του ψεύδους και του μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς, ιδίως όταν γίνονται υπεύθυνες και σοβαρές προσπάθειες για προσέγγιση, κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι θα αγιοποιηθούν οι εγκληματίες πολέμου και ότι θα επιτευχθούν οι άνομες εδαφικές προσδοκίες τους.

Το Ποτάμι καλεί την Κυβέρνηση της Αλβανίας να αντιμετωπίσει με ωριμότητα τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, χωρίς να τείνει ευήκοον ους σε όσους την προτρέπουν να εγείρει ανύπαρκτα θέματα, χωρίς προσπάθειες για αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης απ’ όσα έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται η ελληνική μειονότητα που ζει εκεί και χωρίς την ψευδαίσθηση ότι οι δύσκολες στιγμές που περνάει σήμερα η Ελλάδα την καθιστούν ευάλωτη στις ορέξεις τρίτων. Καλούμε την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Αλβανίας να εκμεταλλευθούν τις καλές προθέσεις της Ελλάδας και να αναλογισθούν τα κέρδη που θα έχουν από μια πραγματικά φιλική προσέγγιση των δύο χωρών.