18 Απριλίου, 2019

Με τους τολμηρούς ή με τους φοβικούς;

Ξένη Μπαλωτή

Ομιλία της υποψήφιας ευρωβουλευτή Ξένης Μπαλωτή στην εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο «Με τους τολμηρούς ή με τους φοβικούς;»

Κυρίες και Κύριοι,

Αν δεν ήταν ένα πραγματικό γεγονός και μάλιστα εύκολα αποδείξιμο, θα λέγατε ότι πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα.

Βρισκόμαστε 39 ημέρες πριν από τις πλέον κρίσιμες Ευρωεκλογές που θα οριστικοποιήσουν την εξέλιξη της Ε.Ε., είμαστε στο τέλος μίας Ευρωκοινοβουλευτικής 5ετίας που χαρακτηρίστηκε από το BREXIT, που κινδύνευσε να δει ένα GREXIT και που χάρη στο ΠΟΤΑΜΙ, εν πολλοίς, το αποφύγαμε και ωστόσο ούτε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ούτε το Σοσιαλιστικό-Προοδευτικό έχουν καταθέσει κάποιο σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε.

Ο μόνος που το έχει κάνει και μάλιστα με τρόπο που εμπνέει αισιοδοξία και διακατέχεται από ρεαλισμό στις λεπτομέρειες του, είναι ο Ε.Μακρόν με την πρόταση του για την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» της Ευρώπης.

Ιδού τι εννοώ: 5 είναι τα μεγάλα διακυβεύματα με τα οποία πορευόμαστε προς τις Ευρωεκλογές και κάθε ένα από αυτά έχει την απάντηση του στο «σχέδιο της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ».

1ο Διακύβευμα είναι η ανάγκη για μαζική συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ αναφέρει πως «η καθημερινότητά μας διαμορφώνεται και από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Αποχή από τις ευρωεκλογές σημαίνει απαξίωση της καθημερινότητάς μας.

Το ΠΟΤΑΜΙ έχει ταυτόσημη θέση και το έχει αποδείξει με την σταθερή ευρωπαϊκή του πορεία από το 2014.

2ο Διακύβευμα είναι η σωστή απάντηση στο ερώτημα «για ποιους ψηφίζουμε;»

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ υπερασπίζεται την «Ελευθερία» του ατόμου και την ποικιλότητα των απόψεων.

Συνεπώς, οι Λαϊκιστές τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα με την προσχηματική επίκληση του προοδευτισμού ή του ευρωσκεπτικισμού, είναι η χείριστη επιλογή.

Το ΠΟΤΑΜΙ όχι μόνο υπερασπίζεται την αρχή της «Ελευθερίας», αλλά το αποδεικνύει με τις θέσεις του και τις μάχες του απέναντι στον εγχώριο λαϊκισμό μας.

3ο Διακυβευμα είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν η Ε.Ε. θα επιβιώσει του BREXIT

Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» αναγνωρίζει ότι το BREXIT είναι η ήττα της αλήθειας των κανόνων που ορίζει η Δημοκρατία απέναντι στο ψέμα με το οποίο πολιτεύεται ο εθνικισμός.

Όμως, το BREXIT είναι πλέον μία πραγματικότητα με την οποία η Ε.Ε. οφείλει να τελειώνει το συντομότερο δυνατό για να ασχοληθεί πλέον με τα του οίκου της.

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτό και ο Σταύρος Θεοδωράκης με την προχθεσινή του δήλωση και ανάρτηση, ξεκαθάρισε πως την ίδια άποψη έχει και το ΠΟΤΑΜΙ.

4Ο Διακύβευμα είναι το ζήτημα της προστασίας της Ευρώπης και των πολιτών της

Προστασία εντός των συνόρων της Ε.Ε. σημαίνει για την «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», επανεξέταση της Ζώνης Σένγκεν, ενιαία πολιτική ασύλου και δημιουργία «Ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου».

Για το ΠΟΤΑΜΙ είναι όλα τα προηγούμενα συν η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, - πρόταση που δεν εκπλήσσει καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα του και στο πλαίσιο της εθνική μας πολιτικής.

5ο Διακύβευμα είναι η επάνοδος της Ευρώπης στο πνεύμα της προόδου

Με το σχέδιο της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» της Ευρώπης προβλέπεται η επιστροφή της κοινωνικής ατζέντας της, αλλά με όρους σύγχρονους, καθόλου επιδοματικούς και συνακόλουθα πελατειακούς.

Ο 21ος αι. χρειάζεται: ελάχιστο ευρωπαϊκό μισθό, εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας που προσφέρει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την χρηματοδότηση καινοτόμων πολιτικών απασχόλησης.

Το πνεύμα της προόδου, όχι μόνο δεν αφήνει εκτός την «οικολογία», αλλά την αναδεικνύει σε πρωταρχικό μέλημα της Ευρώπης με την πρόταση δημιουργίας μίας «Ευρωπαϊκής Τράπεζας κλίματος» και ενός «Ανεξάρτητου επιστημονικού φορέα αξιολόγησης των διατροφικών μας προϊόντων.»

Για το ΠΟΤΑΜΙ, όλα τα προαναφερόμενα μέτρα συναντώνται στην ευρωπαϊκή του ατζέντα των 13 σημείων.

Βεβαίως και υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που θίγονται από την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ & το ΠΟΤΑΜΙ.

Επιγραμματικά αναφέρω πως για πρώτη φορά στις βασικές πολιτικές της Ε.Ε. εντάσσεται ο τομέας του Πολιτισμού, αλλά ας κρατήσουμε για την ώρα πως ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ πάνε στην μάχη των Ευρωεκλογών με το σύνθημα «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορά, αλλά και σχέδιο» που υπάρχει γιατί μόνο αυτοί οι δύο το ετοίμασαν και το παρουσιάζουν στους ψηφοφόρους της Ευρώπης.

Στην Ευρώπη όλοι έχουμε κοινή ιστορία, κοινές αξίες, μπορούμε να έχουμε και κοινές πολιτικές.

*Η Ξένη Μπαλωτή είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι & στέλεχος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν