17 Μάρτιος, 2019

Με τις δικές μας επιλογές μπορούμε όλοι μας να εργαστούμε για μια αυθεντικά Ενωμένη Ευρώπη ίσων ευκαιριών και όχι πολλών ταχυτήτων

Θανάσης Χειμωνάς

Συνέντευξη του Θανάση Χειμωνά στο thecaller.gr και στην Ελισσάβετ Ζητουνιάτη

Ο Θανάσης Χειμωνάς, είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζω και εκτιμώ, για το ήθος του αλλά και για την πολιτική του πορεία. Πριν από περίπου ένα χρόνο, πήρε μια σημαντική απόφαση, να προσχωρήσει στο «Ποτάμι» ένα κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα που δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος και υποστηρικτές , και ειδικά από τον χώρο της κεντροαριστεράς που πλέον φαίνεται όλο και περισσότερο να έχει ανάγκη από μια δυναμική παρουσία , στα πολιτικά δρώμενα

Θανάση ανακοινώθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η συμμετοχή σου στο ψηφοδέλτιο του Ποταμού, για τις ευρωεκλογές του 2019. Πως πήρες αυτή την απόφαση;

H αλήθεια είναι πως αμφιταλαντευόμουν μέχρι τελευταία στιγμή ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Ακούγοντας όμως όλα αυτά τα σελέμπριτι που κατεβάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ κατάλαβα πως το Ποτάμι θα κατέβαζε μακράν το καλύτερο ποιοτικά ψηφοδέλτιο. Ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους αξιόλογους, σοβαρούς, προοδευτικούς. Τελικά αποφάσισα πως ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια.

Πες μου δυο λόγια για το πως βλέπεις το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ας μη γελιόμαστε. Ο ρόλος του ευρωκοινοβουλίου αυτή τη στιγμή είναι μάλλον διακοσμητικός. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές πληρώνονται με αμύθητα ποσά χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Σε μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη το ευρωκοινοβούλιο θα είχε ανάλογη, αν όχι μεγαλύτερη, ισχύ από τα εθνικά κοινοβούλια. Οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές πρέπει να αγωνιστούν για να συμβεί αυτό.

Μπορούμε τελικά να προσδοκούμε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πέρα από αυτά που ανέφερα παραπάνω θεωρώ πως στις ευρωεκλογές του 2024 θα ήταν καλύτερο οι Ευρωπαίοι πολίτες να ψηφίζουν για ευρωπαϊκά κόμματα και όχι εθνικά. Ο Έλληνας κεντρώος π.χ. να μην επιλέγει ανάμεσα στο Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ αλλά ανάμεσα στο PES και το ALDE. Φυσικά οι υποψήφιοι σε κάθε χώρα θα προέρχονται από αυτήν αλλά με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μια πιο ουσιαστική ενοποίηση της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. ουσιαστικά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές: Ή θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως ένα κράτος, ως μια πιο χαλαρή εκδοχή των ΗΠΑ δηλαδή, ή θα διαλυθεί.

Η εκλογή των Ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης, τους έχει φέρνει πιο κοντά στους πολίτες και τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα ή τελικά προτιμότερη θα ήταν η λίστα;

Είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια ο σταυρός εξασφαλίζει πιο άμεση δημοκρατία καθώς ο πολίτης επιλέγει τον εκπρόσωπό του. Από την άλλη όταν υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο σε μια ολόκληρη χώρα κερδίζουν αυτοί που θα ρίξουν τα περισσότερα λεφτά ή που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός στα χρήματα που δαπανούν οι υποψήφιοι, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του Εξωτερικού.

Ένας Ευρωβουλευτής τι πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα το εθνικό η το ευρωπαϊκό συμφέρον;

Αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα της Ε.Ε. και των χωρών που την αποτελούν ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα. Στην Ελλάδα, τις δύσκολες στιγμές του 2015, το κίνημα Μένουμε Ευρώπη έκανε μεγάλο αγώνα για να το αποδείξει αυτό. Όταν θεωρείς πως το καλό της χώρας σου είναι διαφορετικό από εκείνο της Ευρώπης μάλλον δεν πολυγουστάρεις την Ε.Ε.

Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης;

Με την Αγγλία να βρίσκεται με το ένα πόδι έξω και τα ακροδεξιά, φασιστικά και λαϊκιστικά κόμματα να καλπάζουν οι οιωνοί σίγουρα δεν είναι καλοί. Από εμάς εξαρτάται όμως. Εμείς είμαστε η Ευρώπη. Με τις δικές μας επιλογές μπορούμε όλοι μας να εργαστούμε για μια αυθεντικά Ενωμένη Ευρώπη ίσων ευκαιριών και όχι πολλών ταχυτήτων.

Πηγή: thecaller.gr

*Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι στέλεχος του Ποταμιού και υποψήφιος ευρωβουλευτής

Σχετικά