21 Μαΐου, 2018

Με 180 για το Μακεδονικό;

Γιώργος Δημακόπουλος

Άρθρο του Γιώργου Δημακόπουλου στην Athens Voice

Ας αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαρότεροι από τους πολιτικούς εκπροσώπους μας

Τι εμποδίζει τους βουλευτές κυρίως της Θεσσαλονίκης να καταδικάσουν την φασιστική επίθεση στον Μπουτάρη; Τα κόμματα έχουν βγάλει σχετικές ανακοινώσεις αλλά οι βορειοελλαδίτες βουλευτές σιωπούν. Οι λαλίστατοι πολιτικάντηδες που έτρεχαν στα συλλαλητήρια του μίσους για τα ψηφαλάκια τώρα σιωπούν. Φοβούνται μην χάσουν τις ψήφους. Ο φασισμός δεν ξεχωρίζει, δεν έχει χρώμα. Οι τραμπούκοι δεν ξεχωρίζουν σε δικοί μας και δικοί σας. Ο διαχωρισμός τους «αθωώνει». Δίπλα στους φασίστες το αποχαυνωμένο πλήθος. Το πλήθος με τα κινητά να φωτογραφίζουν τον ξυλοδαρμό ενός εβδομήνταπενταχρόνου για να το ανεβάσουν στο fb τους «πως δείραμε τον ανθέλληνα Μπουτάρη». Ίδια εικόνα με τη Μarfin και το «να καείτε ρε μουνιά». Το ίδιο μίσος, τα ίδια πρόσωπα του φασισμού κρυμμένα στην μαζική αποχαύνωση των θρασύδειλων ψεμάτων τους. Η μόνη απάντηση πρέπει να είναι η τόλμη των πολιτικών να δώσουν όλοι μαζί την λύση στη νέα ονομασία και τη νέα περίοδο σχέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στην πρόσφατη συζήτηση για την αναδοχ​ή παιδιών στην Βουλή η ΝΔ του Κυριάκου επέλεξε να μείνει απομονωμένη. Τέσσερις βουλευτές της ψήφισαν «ναι», άρα με την ρητορική της ΝΔ, η Ντόρα, η Κεραμέως, η Όλγα, η Μάρκου, είναι ​«πρόθυμοι​», είναι ​«δεκαν​ίκια​» και «βαστάζοι» και «κάνουν τα ρεπό του Καμμένου» και μάλλον τα έχουν βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ! Τι; Όχι; Εκτός και αν μόνο οι τέσσερις μπλε δικαιούνται να ψηφίζουν κατά συνείδηση, αλλά οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης που ψήφισαν «ναι» είναι «πρόθυμοι – δεκανίκια ​– βαστάζοι» και σίγουρα τα έχουν βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον αυτό! Η αντιπολιτευτική τακτική του Μητσοτάκη (αντίστοιχη με του Τσίπρα), τον κρέμασε στην βουλή και στους κεντρώους ψηφοφόρους άλλη μια φορά.

Η Αυγή έγραψε πρωτοσέλιδο ότι η Ε.Ε. ζητά 180 για το Mακεδονικό. Στην Ε.Ε. ούτε καν τους απασχολεί. Είτε 151, είτε 180, είτε 52, δικό μας θέμα, δικό μας πρόβλημα. Ο Τσίπρας είναι που σκέφτεται για 180. Και ο Μητσοτάκης δεν ξέρει πως να το γυρίσει. Θα χρεωθεί την απόρριψη της λύσης του Μακεδονικού ή θα ακολουθήσει την γραμμή στο Βουκουρέστι και θα υπερψηφίσει; Ο Τσίπρας ίσως να ρισκάρει την συμφωνία με την ΠΓΔΜ για να παγιδεύσει την ΝΔ. Το «σφάλμα» του ΓΑΠ να πάει χωρίς 180 γιατί ο Σαμαράς του το είχε ξεκόψει και να πάρει την ευθύνη μόνος του, δεν θα το κάνει. Τον ενδιαφέρει η καριέρα του και η καρέκλα του. Όπως και τον Μητσοτάκη. Οπότε ή 180 ή τίποτα. Γιατί να είναι μόνο ο Τσίπρας ο προδότης «που ξεπούλησε την Μακεδονία μας»; Γιατί να του επιστραφεί η δική του διχαστική ατάκα ότι «κάποιοι Έλληνες δεν είναι και τόσο Έλληνες». Οι φασίστες που χτύπησαν τον Μπουτάρη τον έβριζαν γιατί επέτρεψε την ίδια ημέρα να εορταστεί «στην πόλη μας» το radical pride. Γιατί ο Μπουτάρης και τα «πουσταριά» δεν είναι και «τόσο Έλληνες», ε;

Για να βγουν οι 180 χρειάζεται να συναινέσει η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και αρκετοί ακόμα. Ο ακροδεξιός συνέταιρος Καμμένος έχει να κοιτάξει και αυτός το δικό του μαγαζί γιατί δεν μπαίνει στην Βουλή. Το προηγούμενο της αναδοχής όπου η ΔΗΣΥ τροποποίησε την θέση της συμπίπτοντας με αυτή του Ποταμιού, ο Μητσοτάκης δεν θέλει να επαναληφθεί στο Mακεδονικό και να βρεθεί πάλι μόνος με τους ακροδεξιούς. Ο Τσίπρας θα παίξει την ονομασία της ΠΓΔΜ πόκερ στην Βουλή. Αν ο Μητσοτάκης πει ναι ίσως να χάσει μερικά ψηφαλάκια ακροδεξιών. Αν πει όχι καίγεται (θα χάσει τους κεντρώους). Και μαζί καίγεται και η λύση στο Μακεδονικό. Έτσι ο Μητσοτάκης παίρνει ταμπέλα «ο ακροδεξιός» από τα τρολ, και ιστορικά χρεώνεται την απόρριψη, και κληρονομεί το πρόβλημα υπό δυσμενέστερους όρους για την διακυβέρνηση του. Ίσως να επιλέξει την αποχή, και ότι σώσει με δύο επικοινωνιακές γραμμές.

Στην ΝΔ «πιέζουν» και άλλα κόμματα να αρνηθούν ώστε να μην χρεωθούν την αποτυχία της απόρριψης. Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι σύνθετη ονομασία υπό συγκεκριμένους όρους θα την υπερψηφίσει. Και παρέσυρε και την ΔΗΣΥ στην ίδια θέση. Μοιραία οποίος δεν συμφωνεί με την γραμμή της ΝΔ θα είναι πρόθυμος - δεκανίκι - βαστάζος. Για αυτό και διάφοροι γραμμητζήδες έριξαν λάσπη ότι το Ποτάμι τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει στην κυβέρνηση! Στα προπαγανδιστικά σποτάκια του cool Αλέξη από το Μαξίμου δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Στον χώρο του μεταρρυθμιστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσημο, μετά την λανθασμένη σύμπλευση του Ποταμιού με το ΚΙΝ.ΑΛ υπάρχει κενό που η ΝΔ δεν μπορεί να το καλύψει, και έτσι επιλέγει με τα δημοσιεύματα fake news να κόψει μαχαίρι σκέψεις για αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού στις εκλογές. Όμως το Μακεδονικό πρέπει να μείνει έξω από το προεκλογικό στήσιμο.

Το Mακεδονικό ήταν ένα θέμα που μετά την εμπειρία χρόνων έπρεπε να μείνει εκτός κομματικών σχεδιασμών, και εκτός πλατειών υπερπατριωτών, να προχωρήσουμε σε συμφωνία με όρους ωφέλιμους και για τις δύο χώρες και με κοινή γραμμή των πολιτικών κομμάτων. Έπρεπε από πέρσι να γίνει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να αποφασιστούν 3 προτεινόμενα ονόματα και να επιμείνουμε σε αυτά. Δεν το κάναμε. Όμως όσο αφήνεις μια ανοικτή πληγή αυτή δεν επουλώνεται. Ίσως η επιλογή των 180 να είναι σωστή. Ο μόνος τρόπος ώστε ο διχασμός του μνημόνιου - αντιμνημόνιου να μην επιστρέψει ως διχασμός επίλυση-προδοσία είναι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υπερψηφίσουν μια ρεαλιστικά ωφέλιμη λύση. Ο κάθε βουλευτής να αναλάβει την ευθύνη του και να οδηγήσει σε λύση του προβλήματος. Και ο κάθε πολίτης να αναλάβει και αυτός την ευθύνη του. Ας αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαρότεροι από τους πολιτικούς εκπροσώπους μας. Γιατί ή θα συνεχίσουμε να κρυβόμαστε σε μεγαλοϊδεατισμούς ψεύτικων μεγαλείων ή θα τολμήσουμε να λύσουμε ότι μας κρατάει κλειδωμένους στην απομόνωση της Ελλαδάρας failed state. Εμείς είμαστε το κλειδί.

* Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ

Πηγή: AthensVoice