12 Ιουνίου, 2018

Μακεδονικό: δεν μπορείς να είσαι à la carte Ευρωπαίος και δυτικός

Σπύρος Δανέλλης

Ο Σπύρος Δανέλλης στην εκπομπή του Βασίλη Σκουρή και της Αγγελικής Σπανού στο 24/7 Ραδιόφωνο

«Πέραν του πολιτικού συστήματος, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχουν τεράστια ευθύνη, γιατί ο κιτρινισμός στη δημοσιογραφία οργιάζει με το Μακεδονικό, δεδομένου ότι το θέμα πουλάει πολλαπλά» δήλωσε ο Σπύρος Δανέλλης στην εκπομπή του Βασίλη Σκουρή και της Αγγελικής Σπανού στο 24/7 Ραδιόφωνο.

«Είναι οι γνωστές σχολές του κιτρινισμού που διαμορφώνουν συνειδήσεις και δυστυχώς κάνουν τεράστια ζημιά στη χώρα. Γιατί έχουμε ουσιαστικά προβλήματα να ασχοληθούμε, έχουμε τις εκκρεμότητες με την Τουρκία, οι οποίες είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Γι’ αυτό πρέπει το σύνολο της πολιτικής και της διπλωματικής μας ισχύος να πέσει στο μοναδικό πραγματικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα σύνορά μας, που δεν είναι άλλο από την Τουρκία. Αλίμονο αν κλωτσήσουμε αυτήν την ευκαιρία που μας ήρθε από τον ουρανό, την αναβίωση δηλαδή του πακέτου Πινέϊρο που αφρόνως κλωτσήσαμε το 1993».

Σε σχέση με το θέμα της συμφωνίας που αναμένεται να φέρει η Κυβέρνηση για το Μακεδονικό και την στάση των κομμάτων που συναποτελούν το ΚΙΝ.ΑΛ. απέναντι σε αυτήν, ο βουλευτής Ηρακλείου συμφώνησε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και του Ποταμιού, όπως βεβαίως και από τις υπόλοιπες συνιστώσες με τη δέουσα σοβαρότητα, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως: «Είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα, και είναι τέτοιας κλίμακας πρόβλημα που σου δίνει ένα μείζον κομμάτι της πολιτικής σου ταυτότητας. Με αυτήν την έννοια, αν αποδειχθεί ότι είμαστε τόσο ασύμβατοι χώροι, προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία έχει επιλέξει μια επιθετική τακτική απέναντι στην Κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο Μακεδονικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού παρατήρησε πως ίσως ο κ. Μητσοτάκης να νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλίσει αφενός την ενότητα του κόμματός του, αφετέρου όμως να αποκομίσει και κέρδη από τον εθνικισμό, ο οποίος κλιμακώνεται μέσα από τα συλλαλητήρια.
«Νομίζω όμως ότι είναι πολύ χαμηλού τύπου λαϊκισμός, θα έπρεπε να τον είχε αποφύγει, είναι κρίμα, γιατί ο κ.Μητσοτάκης ήρθε με άλλες προϋποθέσεις και άλλες προδιαγραφές».

Ο Σπύρος Δανέλλης όμως συμπλήρωσε πως «δεν μπορείς να είσαι à la carte Ευρωπαίος και δυτικός. Όταν λες ότι είναι στρατηγική σου επιλογή να ανήκεις στη Δύση και να ανήκεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, συμμερίζεσαι και τις στρατηγικές αυτών των χώρων και τις βασικές αντιλήψεις και τη νοοτροπία τους. Δεν μπορείς λοιπόν να πηγαίνεις κόντρα σε αρχές, όπως είναι οι αρχές της ΔΑΣΕ όπως είναι το συμφέρον και ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τελειώνει η άσκηση επιρροής της Ρωσίας και η διείσδυσή της στα Βαλκάνια. Όπως είναι στρατηγική επιλογή να κρατηθεί η Τουρκία από την διείσδυση που έχει ήδη πετύχει και με επικίνδυνο μάλιστα τρόπο, έτσι υπογείως σε όλες αυτές τις χώρες των βορείων συνόρων μας και των δυτικών Βαλκανίων. Για όλους αυτούς τους λόγους ο κ.Μητσοτάκης θα έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν τα κατάφερε. Είναι κρίμα και γι’ αυτόν, και για το χώρο του, και για τη χώρα».

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης:

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com