25 Μαρτίου, 2019

Λύση στα ελληνοτουρκικά θα βρεθεί με τον διάλογο και το Διεθνές Δικαστήριο

Θόδωρος Τσίκας

Ο Θόδωρος Τσίκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, συμμετείχε στην εκπομπή ''Επί του Πιεστηρίου" του KONTRA Channel

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και ό,τι δεν συμφωνηθεί σε αυτόν πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. "Η Ελλάδα είναι υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και δεν μπορεί να αποστεί από αυτό. Είναι το μόνο όπλο της στην συζήτηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σκοπός είναι να κατοχυρώσει τα δικά της δικαιώματα και όχι να αποκλείσει γενικά την Τουρκία από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Το Δίκαιο της Θάλασσας προσδιορίζει ότι όλες οι παράκτιες χώρες, και η Τουρκία, έχουν νόμιμα δικαιώματα, όχι βέβαια στην έκταση που η ίδια η Τουρκία διεκδικεί για τον εαυτό της" τόνισε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε την γνώμη ότι αυτά πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο και για τις δύο πλευρές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να οδηγηθούν σε λύση του Κυπριακού. Και επεσήμανε ότι «δεν θα είναι εύκολο να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα αυτά, χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού».

Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς τους πολύ αδύναμους οικονομικά, που δεν πρέπει να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, αυτούς που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους και την προστασία των καταθέσεων των πολιτών μέσω της διασφάλισης της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών. «Στρατηγικοί κακοπληρωτές υπάρχουν, αξιοποιούν περιθώρια του ίδιου του νόμου και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», τόνισε και συνέχισε αναφέροντας ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρυνθεί με μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές τόνισε ότι Το Ποτάμι είναι το πιο ευρωπαϊστικό κόμμα της χώρας. Είπε ότι στην πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα με αντιπροσωπεία του κόμματος του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας και τόνισε ότι Το Ποτάμι υποστηρίζει την καμπάνια του προέδρου Μακρόν με το Μανιφέστο του τελευταίου για μια "Ευρωπαϊκή Αναγέννηση". «Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι