28 Φεβρουαρίου, 2019

Λίγη «βρωμιά» δε βλάπτει!

Μαργαρίτα Γερούκη

Η βρετανική Guardian σε άρθρο για την παιδική λευχαιμία συνδέει την αύξηση της νόσου στις αναπτυγμένες χώρες με την ύπαρξη ενός μεταλλαγμένου γονιδίου, προϋπάρχει σε ένα παιδί στα είκοσι, και παράγοντες που εξαρτώνται από την ατελή ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού. Σύμφωνα με τον Mel Greaves από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, για να λειτουργήσει σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται να αντιμετωπίσει κάποια λοίμωξη, μια επίθεση μικροβίων κατά κάποιο τρόπο, νωρίς στη ζωή. Χωρίς μια τέτοια «σύγκρουση» δε μπορεί να ρυθμιστεί επαρκώς. Αυτό λοιπόν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Τα μωρά μας, με άλλα λόγια, μεγαλώνουν σε ιδιαίτερα καθαρά, ορισμένες φορές σχεδόν αποστειρωμένα περιβάλλοντα, δε θηλάζουν αρκετά και δεν έρχονται σε συχνή επαφή με πολλούς ανθρώπους και άλλα μωρά, όπως συνέβαινε παλαιότερα ή συμβαίνει και τώρα αλλού.

Αν λοιπόν η έκθεση σε περιβάλλον μικροβίων φαίνεται να ενισχύει την άμυνα και να προστατεύει τον οργανισμό στη φυσική ζωή, γιατί να μην ελπίζουμε στο ίδιο για την πολιτική; Δηλαδή να οδηγήσει τελικά η επαφή με «πολιτικά μικρόβια» στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Σε πρόσφατη έρευνα που μετρά τον απολυταρχικό λαϊκισμό στην Ευρώπη, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, μετά την Ουγγαρία και πριν την Ιταλία. Η λαϊκίστικη αντίληψη στην ελληνική πολιτική σκηνή, με πρόσχημα τον αγώνα κατά των πολιτικών ελίτ έφερε στην εξουσία ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους μονολιθικά: ή αυτοί ή εμείς, ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Πολιτικούς που επενδύουν στο χάος, μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση και που προσπαθούν άπαξ και κατέλαβαν την εξουσία να γαντζωθούν σε αυτή με κάθε τρόπο, μέσο και δικαιολογία.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, όσα συμβαίνουν τελευταία στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Εδώ οι κυβερνώντες με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα κατέκτησαν την εξουσία υποσχόμενοι τα πάντα σε όλους, δίνοντας ως εγγύηση ένα αφηρημένο ηθικό πλεονέκτημα, για να εξασφαλίσουν τελικά τα πάντα για τους ίδιους και τους ομοτράπεζούς τους. Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης έχει υπουργοποιηθεί ολόκληρη η πρωθυπουργική φοιτητοπαρέα και οι νόμοι καταπατώνται από υπουργούς με τόση αυθάδεια και χωρίς κυρώσεις;

Στην Ελλάδα των μνημονίων το μικρόβιο του λαϊκισμού βρήκε ένα λαό με εξασθενημένες αντιστάσεις. Οι πλατείες της αγανάκτησης δεν άφηναν περιθώρια, καθώς η επίκληση στη λογική και η επιχειρηματολογία που στηρίζεται σε αποδείξεις, είναι δύσκολο να παρακινήσουν συναισθηματικά και να ενεργοποιήσουν το πλήθος. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά τόσο στην καμπάνια του Brexit όσο και στην προεκλογική εκστρατεία του Trump. Στη χώρα μας, πάλι, αρκεί να παρακολουθήσουμε την ιστορία του Σώρρα. Όμως η ζωή των ανθρώπων δε βελτιώνεται με κραυγές. Αν ο αγώνας ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική είναι άνισος αυτό σημαίνει ότι όσοι επιχειρηματολογούν με λογική πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα.

Στις ΗΠΑ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Trump σχεδόν μισό εκατομμύριο γυναίκες κατέβηκαν στο δρόμο. Το Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες για τη Γερουσία και αναδείχθηκαν πολλά νέα πρόσωπα που ανανεώνουν την πολιτική σκηνή. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί αντίστοιχα στην Ελλάδα. Σύντομα, ο λαϊκίστικος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να αναμετρηθεί με δημοκρατικές φωνές που η διακυβέρνησή του συνέβαλε ώστε να ωριμάσουν. Η αποχή από τις κάλπες ευνοεί το λαϊκισμό. Η συμμετοχή, τη δημοκρατία. Το μήνυμα είναι αισιόδοξο.

* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι πολιτική υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας στο ΠΟΤΑΜΙ

Πηγή: Ρεθεμνιώτικα Νέα