5 Μαρτίου, 2014

Το λαθρεμπόριο ιδεών

Guest Αρθρογράφος

Ο Θόδωρος Πάγκαλος -μην αυταπατάσθε -κουβαλάει, ενδιάθετα, σημαντική πολιτική ανάλυση. Αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι πολιτικό ζώο, αληθινά.

Όταν, λοιπόν, καλωσόρισαν και οι δυο Το Ποτάμι με δηλητηριώδη σχόλια, δεν έκαναν ρηχή τοποθέτηση ή καν βιασμένη προσπάθεια πλάκας. (Καλά, για τον Βαγγέλη ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος). Ανέδειξαν «κάτι» από το περιεχόμενο, από την ουσία του Ποταμιού -που και οι δυο (άλλωστε και Το Ποτάμι) γνωρίζουν ότι έναν θα έχει κριτή: την κάλπη. Ο Πάγκαλος, λοιπόν, παρατήρησε ότι η ίδια η επιλογή του όρου «ποτάμι», όπως και η άλλη του όρου "ελιά" (δεν άντεχε να μην ρίξει μια πλευρική κλωτσιά στο άστοχο -εκ του αποτελέσματος: δεν χρειάστηκαν εδώ καν κάλπες... - εγχείρημα του κατ' αυτόν, «Σημιταριού») είναι επιλογή συνειδητά πέρα από πολιτική, ώστε να προσελκύει εξίσου απο Αριστερά και Δεξιά, να μην δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά.

Όντως. Έτσι είναι.

Ο Βενιζέλος, πάλι, ευχήθηκε -εδώ υπήρχε και εικόνα: βαρύ πράγμα η εικόνα!- κάθε καλό σε «όποια εκπομπή φιλοδοξεί να γίνει κόμμα». Μάλλον διέλαθε της προσοχής του το σπαρακτικό δικό του θέαμα, του ανθρώπου που πασχίζει ένα κόμμα (το παλαίφατο Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου) να το κάνει εκπομπή/προβολή ενός εγώ (του δικού του).

Πίσω στον Πάγκαλο, βαρύτερο ούτως ή άλλως: εγκάλεσε ουσιαστικά Το Ποτάμι και αυτού του είδους τα εγχειρήματα για «λαθρεμπόριο ιδεών». Υπ' αυτήν την έννοια, ο Σταύρος Θεοδωράκης με την τηλεοπτική ατάκα που έκρινε σκόπιμο να «ανεβάσει», για το κλέψιμο θέσεων Αριστερά από Φιλελεύθερο χώρο (σημειώσατε το ταμπού, βέβαια...) αποδεικνύεται ότι έκανε εν προκειμένω χρήσιμη προληπτική/επιθετική άμυνα...

Ασφαλώς, πάντως, η πιο εύστοχη παρατήρηση ανήκει στον (προσεκτικά απόντα όλο τον καιρό) Κώστα Λαλιώτη: όχι μόνο δεν είναι απολιτίκ η επιλογή του Ποταμιού, είναι απευθείας οικειοποίηση του «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Όλοι όσοι θεωρούν ότι παίζουν με τις έννοιες σήμερα (ή αρνούνται στους άλλους το δικαίωμα να το κάνουν) έζησαν το όνειρο της εξουσίας υπό τη βαριά σκιά του Ανδρέα.

Τελεία και παύλα.

Αντώνης Παπαγιαννίδης

protagon.gr

διαβάστε επίσης

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com