26 Απρίλιος, 2018

Λαϊκισμός και βλακεία στην Πολιτική

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Το ουσιαστικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών δεν θα είναι ούτε η ποιότητα της επιτροπείας ούτε, καν, τα εθνικά θέματα. Δεν θα είναι ούτε η σύγκρουση αριστεράς–δεξιάς (μ’ όποιο επίθετο κι αν σερβιριστεί· π.χ. «προοδευτικοί» εναντίον «συντηρητικών» και τα συναφή).

Θα είναι η σκληρή μάχη μεταξύ των αυταρχικών λαϊκιστών/πελατοκρατών και των δυνάμεων του εξευρωπαϊσμού, του αντι-πελατειασμού και του ορθού λόγου. Ταγοί και οπαδοί των δύο αντιθετικών πολιτικών ρευμάτων υπάρχουν σ’ όλα τα κόμματα, οπότε η μάχη και στο εσωτερικό τους για την επικράτηση της μιας ή της άλλης αντίληψης και πρακτικής θα είναι σκληρή.

Σε μια τέτοια αναμέτρηση, ο αντίπαλος δεν αντιμετωπίζεται με παλιά, τετριμμένα μέσα. Πρέπει να εξευρεθούν καινούργια, δραστικά πολιτικά εργαλεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα. Η αντιπαράθεση με τους λαϊκιστές δεν μπορεί να στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα και στην προσπάθεια δημιουργίας συναινέσεων. Ο λαϊκιστής ακυρώνει τον ορθό λόγο στον πυρήνα του, αφού αποδέχεται, εν ταυτώ, και την άρνησή του! Ένα παράδειγμα: Ναι μεν, η Ελλάδα είχε ευθύνη για την κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία περιήλθε αλλά η σωτηρία της μέσω των προγραμμάτων/ «μνημονίων» ήταν αποτέλεσμα εκβιασμών των τοκογλύφων δανειστών μας!

Σήμερα, μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γνωρίζουμε ότι η αποδοχή αλληλοαναιρούμενων θέσεων και πρακτικών είναι o κανόνας της πολιτικής τους. Η αρχική αμηχανία όσων εξ ημών ασκούσαμε κριτική αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις και παλινωδίες τους, έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ανεπαρκής. Όχι μόνο διότι οι εθνολαϊκιστές έχουν μια αξιοσέβαστη δύναμη πυρός στα ΜΜΕ αλλά διότι μπορούν να την απορροφούν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου του Ποταμιού «Π στο τετράγωνο - Πρόοδος στην Πράξη»