18 Σεπτεμβρίου, 2015

Kölner Stadt-Anzeiger: Το Ποτάμι, η φωνή της λογικής στην Ελλάδα

Ποτάμι

Με τίτλο "H φωνή της λογικής ​" η γερμανική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger με το δημοσιογράφο Γκέρντ Χέλερ εξηγεί γιατί στις εκλογές της Κυριακής είναι πολύ πιθανό το Ποτάμι να έχει ρόλο κλειδί στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει.

Ο Γκέρντ Χέλερ αναφέρεται εκτενώς και στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και περιγράφει πως ο Θεοδωράκης αρνήθηκε την αστυνομική συνοδεία στα Χανιά και το πολυτελές αυτοκίνητο και προτίμησε να κινηθεί μόνος του με ενα παλιό, μικρό  Nissan που όπως λέει ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν είχε καν κλιματισμό.

"Έχουμε τους σωστούς  ανθρώπους και είμαστε έτοιμοι μετά τις εκλογές να παίξουμε έναν αποφασιστικό ρόλο "λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης και προσθέτει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα  ότι στο Ποτάμι "έχουμε τη δύναμη, τις γνώσεις και τη θέληση να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη χώρα".

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βγαίνει από το αεροδρόμιο των Χανίων κι εκεί τον υποδέχεται ένας αστυνομικός. «Καλώς ήρθατε στην Κρήτη, Πρόεδρε, είμαστε η συνοδεία σας» του λέει δείχνοντάς του αρκετές μοτοσυκλέτες και δύο αυτοκίνητα Ασφάλειας.

Η αστυνομία στην Κρήτη είχε πολλές υποχρεώσεις εκείνη την ημέρα. Αρχικά, υπήρχε η επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Κρήτη ήταν σταθμός της προεκλογικής του εκστρατείας, έπειτα προσγειώθηκε ο κυριότερος αντίπαλός του, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και οι δύο αρχηγοί έπρεπε να έχουν αστυνομική προστασία. Ο Τσίπρας είχε φέρει και δικούς του ανθρώπους. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνείται ευγενικά αλλά αποφασιστικά και κατευθύνεται προς ένα παλιό Νισσάν ενός φίλου του. Το αυτοκίνητο δεν έχει κλιματισμό, ο αέρας όμως φέρνει κάποια δροσιά. «Τι ωραία που μυρίζει το θυμάρι», λέει ο Θεοδωράκης.

Κατάγεται από το μικρό χωριό Δραπανιάς, δυτικά των Χανίων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο εναλλακτικός Έλληνας πολιτικός. Και «Το Ποτάμι», το κόμμα με το ιδιαίτερο όνομα, στο οποίο προεδρεύει, είναι ένα διαφορετικό κόμμα. Ο Θεοδωράκης, 52 ετών, ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημοσιογράφους, όταν το 2014 αποφάσισε να σταματήσει να ασκεί το επάγγελμά του και να ιδρύσει το κόμμα του. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «ούτε δεξιό, ούτε αριστερό», αλλά «φιλοευρωπαϊκό, καινοτόμο, προοδευτικό». Στις εκλογές του Ιανουαρίου, το κόμμα ήρθε 4ο, με 17 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Όλη η εκστρατεία είναι εστιασμένη στη μονομαχία του Τσίπρα με τον αντίπαλό του, Μεϊμαράκη. Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ και η δεξιά ΝΔ είναι πολύ κοντά σε ποσοστό, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Όποιος και να κερδίσει την Κυριακή πάντως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτοδυναμίας. Έτσι, θα πρέπει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να στραφούν προς τη δημιουργία μίας ευρύτερης αποδοχής Κυβέρνηση, κάτι που ο Τσίπρας αναφέρει ως «αφύσικο», είτε θα πρέπει να επιδιώξουν συμμαχίες με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

«Στην Κρήτη θα το πετύχουμε», γράφει η μεγάλη αφίσα εκεί που θα μιλήσει ο Θεοδωράκης. Είναι ένα πολύ όμορφο καλοκαιρινό βράδυ στα Χανιά, ακούει κανείς τους γρύλους στα δέντρα. Το κοινό, που έχει έρθει, είναι ένα μείγμα του παλιού και του νέου: φοιτητές και συνταξιούχοι, γυναίκες και άντρες. Ακόμα και η Κρίστα Μανιατάκη, περιμένει ανυπόμονα την εμφάνιση του Θεοδωράκη. «Το Ποτάμι είναι διαφορετικό από τα άλλα κόμματα. Είναι ένα απόλυτα Ευρωπαϊκό κόμμα», λέει η 58χρονη επιχειρηματίας. Ο Πέτρος Μανούσος, ένας άλλος ακροατής, συμφωνεί απόλυτα. «Για μένα από όλους τους πολιτικούς, ο Θεοδωράκης είναι η μοναδική φωνή λογικής», λέει ο 56χρονος πολιτικός μηχανικός.

Αυτό που θέλει να «περάσει» ο Θεοδωράκης, είναι επαναστατικό για τα ελληνικά δεδομένα. «Η πολιτική δεν μπορεί να είναι επάγγελμα», υποστηρίζει. Μετά από δυο βουλευτικές περιόδους, θα πρέπει οι εκπρόσωποι να αποσύρονται, ώστε η βουλευτική έδρα να παραμένει λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Στο Ποτάμι, μετέχουν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μετείχε στην τότε συντηρητική κυβέρνηση ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και απολύθηκε διότι είχε πάρει πολύ στα σοβαρά το θέμα της φορολογίας. Ο Θεοδωράκης έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος. Δεν πρόκειται να υποστηρίξει μία κυβέρνηση που θα αποτελείται από τους «άνεργους πολιτικούς του χτες», υποστηρίζει και προτρέπει σε μία νέα αρχή.

Αυτή την νέα αρχή υπόσχεται και ο Τσίπρας, λέγοντας ότι το κόμμα του έχει την πείρα, το πάθος, τη δύναμη και την γνώση για να φτιάξει μία καλύτερη Ελλάδα. Ακούγοντάς τον κανείς, νομίζει ότι ο Τσίπρας κατεβαίνει σε εκλογές πρώτη φορά και όχι ότι κυβερνά από τον Ιανουάριο. Για το άμεσο αυτό παρελθόν, τηρεί σιγήν ιχθύος!

Για το κλείσιμο των Τραπεζών, τα capital controls, τις φοροεπιδρομές, όλο αυτό το δραματικό κεφάλαιο της 7μηνης θητείας του, δεν το αναφέρει καθόλου. Ένας περιπτεράς, που ψήφισε τον Ιανουάριο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον δεν βλέπει τίποτα διαφορετικό. «Όχι απλώς δεν άλλαξε τίποτα, αντίθετα, όλα χειροτέρεψαν, και οι φόροι και οι κρατήσεις», εξηγεί. Δεν θέλει καν να πάει να ψηφίσει την Κυριακή. Το 36% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κάπα, ουδόλως ενδιαφέρονται για αυτές τις εκλογές. Η αποχή αναμένεται μεγάλη. Διότι οι εκλογές αυτές αφορούν και στο παρελθόν. Ο Τσίπρας δεν έκανε τίποτα από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Αντιθέτως, φόρτωσε τους Έλληνες με άλλο ένα επαχθές μνημόνιο. Ο 61χρονος Μειμαράκης, από την άλλη, είναι 26 χρόνια στην πολιτική σκηνή και ανήκει σε αυτούς που έφεραν την χώρα σε αυτό το δραματικό σημείο, παρόλο που δηλώνει ότι δεν θα ξανακάνουν τα ίδια λάθη. Στο ίδιο μοτίβο και ο Τσίπρας, που δηλώνει «ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπειρία, είναι τα λάθη».

Κανείς από τους δύο δεν πείθει. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να πνέει ευνοϊκός άνεμος για Το Ποτάμι; Το κόμμα βρίσκεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 6%, με στόχο των ανθρώπων του κόμματος  το 10%. Ο Θεοδωράκης δείχνει προβληματισμένος: «Μερικές φορές αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν το Καλό να έχει τόσο μικρή δύναμη;»

Δείτε το δημοσίευμα (αρχείο pdf)