3 Φεβρουαρίου, 2017

«Κόλαση είναι η διαπλοκή … των άλλων»

Γιώργος Μαυρωτάς

Το βράδυ της Πέμπτης 02 Φεβρουαρίου 2017, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς συμμετείχε στην εκπομπή «Βουλής Βήμα» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων με την Αλεξία Κουλούρη, με θέμα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε Μ.Μ.Ε. και κόμματα.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του καλώντας την Κυβέρνηση να προτάξει την οικονομία έναντι της μικροπολιτικής, υπενθυμίζοντας πως για να ξαναμπεί η οικονομία σε ράγες πρέπει να εφαρμοστεί ένας πολύ συγκεκριμένος οδικός χάρτης που περιλαμβάνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την ποσοτική χαλάρωση και την αύξηση της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Παρατήρησε πως η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει απελπιστικά και πως η τελευταία ευκαιρία είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20/02 και αυτή της Ε.Κ.Τ. στις 20/02. Διαπίστωσε πως υφίσταται ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς με αποτέλεσμα οι δανειστές να ζητούν δέκα προκειμένου να υλοποιηθούν πέντε. ‘Εκανε σαφές ότι το Ποτάμι θα αντιμετωπίσει ad hoc επικείμενα νέα μέτρα οικονομικά ή και διαρθρωτικά, για τα οποία, πάντοτε, υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση. Επεσήμανε πως ακόμα και εάν μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα έχει λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, καθώς πρέπει το κλίμα να γίνει φιλικότερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία υφίσταται αφαίμαξη από την εφαρμοζόμενη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική με αποτέλεσμα το κλείσιμο και τη μετανάστευση επιχειρήσεων. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού κράτους τοποτηρητή, το οποίο δεν μπορεί να είναι πελατειακό, για αυτό και το Ποτάμι επιμένει στην αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες, τους καθαρούς κανόνες, στοιχεία της θεσμικής ανασυγκρότησης που ακόμα είναι ζητούμενα με τη σημερινή Κυβέρνηση. Επέμεινε πως πρώτη μέριμνα πρέπει να αποτελέσει το κρίσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και κατόπιν να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο εκλογών.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής, έκρινε ως διαφωτιστική την 9μηνη διαδικασία 40 συνεδριάσεων στις οποίες εξετάστηκαν 30 μάρτυρες. Παραφράζοντας τον Sartre εξήγαγε ως κεντρικό συμπέρασμα πως «κόλαση είναι η διαπλοκή των άλλων». Παρομοίασε το τρίγωνο της διαπλοκής στο οποίο χάνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των Μ.Μ.Ε. με αυτό των Βερμούδων, για το οποίο όλοι μιλούν αλλά κανείς δεν βρίσκει αποδείξεις. Εξέφρασε απορία για το ότι την περίοδο των παχιών αγελάδων τα κόμματα εξουσίας, παρά το ότι λάμβαναν υψηλές κρατικές επιχορηγήσεις, κατέφευγαν σε τραπεζικό δανεισμό με αποτέλεσμα να κοκκινίσουν τα γαλάζια και πράσινα δάνεια. Επεσήμανε πως και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ακολούθησε παρόμοιες πρακτικές, απλά σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην έχει υπερχρεωθεί ανάλογα. Χαρακτήρισε ως παρακαταθήκη την πρόταση 15 σημείων του Ποταμιού, η οποία περιλαμβάνει το σχέδιο διαδικασίας αποπληρωμής των δανείων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, τον δραστικό περιορισμό των δαπανών χωρίς παραστατικά, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το ασυμβίβαστο ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε. και εργοληπτών δημοσίων έργων εντός του πλαισίου της Ε.Ε., τον έλεγχο της διαφημιστικής δαπάνης των Δ.Ε.Κ.Ο.

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του κρίνοντας πως υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων και τη διαφάνεια (ο Ν. 4304/2014), απλώς δεν εφαρμόζεται. Οι προτάσεις του Ποταμιού θα μπορούσαν να είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη της εξεταστικής επιτροπής αν τις υιοθετούσε και η πλευρά της πλειοψηφίας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής.