20 Μαρτίου, 2017

Κλείσαμε λοιπόν, 3 χρόνια στο Ποτάμι!

Φώτης Ζγούρης

Κλείσαμε λοιπόν, 3 χρόνια στο Ποτάμι! 3 χρόνια γεμάτα χαρές, αγωνίες, τρέξιμο – πολύ τρέξιμο – και πολύ πολύ αγάπη γι’ αυτό που κάναμε. Πάντα όμως αναρωτιόμουν, πως μας βλέπουν, ακόμα και σήμερα, ψηφοφόροι άλλων κομμάτων και ειδικά αυτοί του λεγόμενου «κέντρου»: άνθρωποι δηλαδή που παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ τις παλιές, καλές εποχές – και που πιθανολογώ ότι μας κοιτάζουν σαν κάτι... αξιοπερίεργο ή εξωτικό. Ιδού λοιπόν κάποιες βασικές οδηγίες προς ναυτιλομένους για όποιον επιθυμεί να ενταχθεί στο Ποτάμι – να ξέρει τι τον περιμένει:

Οικονομικά
Φίλε μου, μπορεί να έχεις ακούσει για κάποιον μεγάλο χορηγό που ακούει στο όνομα «Μπόμπολας», ο οποίος κινεί τα νήματα πίσω από τις κουρτίνες του Ποταμιού και μοιράζει αφειδώς χρήμα. Μπορεί να φαντάζεσαι ότι στις εσωτερικές συναντήσεις, 100ευρα πέφτουν απ το ταβάνι ενώ εμείς από κάτω ανάβουμε πούρα με 20ευρα... Θα σε στεναχωρήσω: καταρχήν στο Ποτάμι δεν έχουμε καν κουρτίνες, δεν έφτανε το μπάτζετ για τέτοιες πολυτέλειες. Τα πάντα γίνονται με την λογική του «ρεφενέ», δηλαδή όλοι βάζουμε το κατιτίς μας για να πραγματοποιηθεί κάθε εκδήλωση, μικρή ή μεγάλη. Το μόνο σίγουρα για σένα είναι ότι θα δώσεις από τον οβολό σου, θα κουβαλήσεις καρέκλες, τραπέζια, θα κοιμηθείς στο σπίτι κάποιου φίλου εθελοντή εάν επισκεφτείς κάποια άλλη περιοχή από αυτήν που μένεις, και το βασικότερο: θα τα κάνεις όλα αυτά με χαρά! Πως; Είναι μεταδοτική, θα δεις... Αν ψάχνεις μεγάλους χορηγούς και χρήματα, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια άλλα κομματικά μαγαζιά – μην ανησυχείς, θα τους βρεις αμέσως: συνήθως μιλάνε για την σωτηρία του λαού, για την διαφθορά των απέναντι κ.ο.κ.

Οργάνωση-Υποδομές
Όπως σου είπα και παραπάνω, τα οικονομικά μας συνοψίζονται στο γνωστό απόφθεγμα «μας λείπουν 99 για να έχουμε 100». Άρα, σε κάθε Νομό της Ελλάδας, το κίνημά μας από γραφεία, έμμισθα στελέχη, γραμματειακή υποστήριξη, εκτυπώσεις φυλλαδίων κτλ κτλ έχει τα εξής:
«-----------------------------------------------------------»
Ναι, καλά κατάλαβες, δεν έχουμε τίποτα από αυτά! Και πως λειτουργούμε; Με πολύ μεράκι. Το διαδίκτυο να είναι καλά, που μας λύνει αρκετά από τα θέματα της επικοινωνίας μας μεταξύ των εθελοντών αλλά και με την κοινωνία. Απίστευτο ε; Και πως αντέχουμε, όταν οι υπόλοιποι έχουν γραφειάρες, στελεχάρες κτλ; Να σου πω, κάθε φορά που μας παίρνει από κάτω, σκεφτόμαστε την εναλλακτική μας: να πάρουμε θαλασσοδάνεια, να ανοίξουμε γραφεία ακόμα και στην Άνω Τραχανοπλαγιά, να προσλάβουμε «υπεύθυνους γραφείων», να φτιάξουμε δηλαδή κομματικό στρατό, και στο τέλος να μετακυλίσουμε τα χρέη στον... λαό! Τι; Πως μπορεί να γίνεται αυτό; Έλα ντε!

Επικοινωνία-ΜΜΕ
Λογικό είναι να ρωτήσεις, που θα ακούσεις για εμάς. Εκτός οτου διαδικτύου – ναι! είμαι στην ευχάριστη θέση να σου πω ότι διατηρούμε ιστοσελίδα, η οποία ενημερώνεται καθημερινα – μπορείς να μας δεις στην τηλεόραση. Έχεις ακούσει σίγουρα ότι τα ΜΜΕ και ειδκά τα τηλεοπτικά κανάλια είναι γενναιόδωρα με το Ποτάμι, και του δίνουν πολύ χρόνο. Γι αυτό, άνοιξε την τηλεόραση, δες σε όλα τα κανάλια ειδήσεις, πολιτικές εκπομπές και θα χορτάσεις Ποτάμι. Πιθανώς βέβαια να παρατηρήσεις ότι τελικά, ο τηλεοπτικός χρόνος που έχει το Ποτάμι, είναι μικρότερος και από του Λεβέντη – πολλές φορές δε, ούτε που θα ακούσεις για κάποια ανακοίνωσή μας. Στις ειδήσεις ειδικά, κατά μέσο όρο μας παίζουν ολόκληρα 30 δευτερόλεπτα..! Στις εκπομπές να δεις...ζητάνε συνέχεια τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σταύρο, τον Θεοδωράκη, τον ΣΘ, τον επικεφαλής του Ποταμιού, τον σύζυγο της Νίκης (γιατι, για την Τατιάνα, πάντα ένας άντρας είναι σύζυγος της γυναίκας του πρώτα από όλα)... Σκεφτόμαστε να τον κλωνοποιήσουμε μπας και τα προλάβει όλα. Α! Ζητάνε και τους βουλευτές μας καμιά φορά. Βέβαια, επειδή έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση, μας ζηλέψανε και τους έκαναν μεταγραφή άλλα κόμματα – μην πιστέψεις ούτε στιγμή ότι έγινε αποστασία, όχι βρε, στα πλαίσια της «διεύρυνσης» έγιναν όλα. Στις μεγάλες εφημερίδες βέβαια, έχουμε καλύτερη εικόνα – σε κάποιες παίζουμε σχεδόν κάθε μέρα, ειδικά στις στήλες γνώμης ή στα παραπολιτικά. Κάθε μέρα βρίσκουν και μια καινούρια λέξη για εμάς: «ποταμάκια», «τελειωμένοι», «απολίτικοι», «ρυάκια» - δεν έχουν τελειωμό τα ρεπορτάζ! Πάντα κατα την γνώμη τους βέβαια – και δημοκρατία έχουμε, δεν μπορεί ο δημοσιογράφος να πει ελεύθερα την γνώμη του ενάντια στο Ποτάμι;

Ανθρώπινο Δυναμικό – Στελέχη
Εδώ θα σε εντυπωσιάσω! Μπορεί να μην έχουμε χρήματα, γραφεία κτλ, αλλά τα στελέχη μας είναι το δυνατό μας σημείο – και δόξα τω Θεό έχουμε ανθρώπους για όλα τα γούστα: Προέρχεσαι από την Αριστερά; Θα χαρείς να ακούσεις ότι έχουμε μαζί μας τον Αλέξη Τσίπρα! Όχι βέβαια το γελαστό παιδί που θα έσκιζε τα μνημόνια από την Αθήνα, αλλά τον Αλέξανδρο από το Αγρίνιο που σκίζει κάθε μέρα τα χωράφια του μπας και μπορέσει να βγάλει την σοδειά του – δεν είναι τόσο γελαστός όσο ο άλλος Αλέξης, αλλά αν σηκώνεσαι κάθε μέρα από τα ξημερώματα και επιστρέφεις στο σπίτι αργά την νύχτα, δεν σου μένει και πολύ χαμόγελο... Έχουμε και Μαρία Δαμανάκη – όχι την επίτροπο καλέ, εμείς έχουμε μια πολύ πολύ πιο νέα, νομικό, από την Κρήτη που τα λέει πολύ καλύτερα. Έχουμε και την Όλγα την Δούρου! Σε τρέλλανα ή ακόμα; Μην ανησυχείς, δεν έφυγε η Περιφερειάρχης Αττικής από τον Σύριζα, άλλη Όλγα είναι η δική μας – και όπως και την περιφερειάρχη, και την δική μας δεν την βλέπεις συχνά, γιατί δεν προλαβαίνει τα μεταπτυχιακά (την περιφερειάρχη δεν την βλέπεις συχνά και δεν ξέρω το γιατί, ούτε ο Σύριζα ξέρει και την ψάχνει και αυτός). Αν προέρχεσαι από την κεντροδεξιά, σε πληροφορώ ότι έχουμε και εμείς Κούλη από την Κρήτη! Μην φτύνεις τον κόρφο σου καλέ, δεν τον λένε Μητσοτάκη – Καραγιωργη τον λένε, και όταν τον γνωρίσεις θα δεις ότι την κατέχει την πολιτική ίσως και καλύτερα από τον... άλλον  Αν σε εντυπωσιάζουν τα μεγάλα ονόματα παραδοσιακών οικογενειών της πολιτικής, πχ Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη ή Φάνη-Πάλλη-Πετραλιά, να σε πληροφορήσω ότι εμείς έχουμε Ζαχαρούλα-Γιαβρούτα-Λούδα! Μιλάμε για όνομα σιδηρόδρομο και δεν ξέρω αν σε παραπέμπει σε παραδοσιακή πολιτική οικογένεια – πάντως αν πιεις το παραδοσιακό κρασί τους, δεν θα θες τίποτε άλλο. Α! Έχουμε και Πιλάτο – όχι Πόντιο, από τα Τρίκαλα είναι... Τέλος, όπως θα ξέρεις, αρχηγός μας είναι ένας Θεοδωράκης – όχι μαέστρος, όχι μουσικός, όχι συνθέτης – αλλά ο άλλος, με το σακίδιο..!

Αν δεν σε έπεισα έως τώρα, δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να σου πω...

* Ο Φώτιος Ζγούρης είναι κεντρικός συντονιστής Ιονίων και μέλος της ΜΕΣΥΑ.