15 Ιανουαρίου, 2018

Κλείνετε τις μνημονιακές υποχρεώσεις με ένα «νομοσχέδιο Φρανκενστάιν»

Ποτάμι

Την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο με τακτικές «περάστε-ψηφίστε-τελειώσατε» και συμπλήρωσε ότι το πολυνομοσχέδιο «είναι μνημείο συγκεντρωτισμού», ενώ το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο "Φρανκεστάιν"». Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της στο Μακεδονικό.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, είπε: « Τι άλλες στολές θα φορέσετε κ.Καμμένε; Τις στολές του στρατού τις εξαντλήσατε. Τώρα περάσατε στα βεστιάρια των τσίρκων. Οι σκιτσογράφοι -γιατί αυτοί κυρίως ασχολούνται μαζί σας- έχουν καταγράψει 5 διαφορετικές θέσεις για το Μακεδονικό». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς υπάρχει διχογνωμία στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και είπε με νόημα: «Σκέφτεστε να αποφασίσει η Βουλή για μία σύνθετη ονομασία και ο υπουργός Αμύνης να πάει στο ΝΑΤΟ και να λέει "εγώ διαφωνώ"; Ας μην ζήσουμε και αυτόν τον εξευτελισμό».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης έριξε τα βέλη του στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος δεν αντιδρά στους χουλιγκανισμούς και τις καταστροφές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ αντιθέτως όρισε Πρόεδρο της Επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τον Νίκο Παρασκευόπουλο! Τον άνθρωπο που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, «έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους». Και κατέληξε χαρακτηριστικά «Πλάκα με κάνεις;».

Τα βέλη του έστρεψε ο Σταύρος Θεοδωράκης και στον Κώστα Ζουράρι αναλύοντας το «έργο» του υφυπουργού στην κυβέρνηση λέγοντας: «14 μήνες ο κ.Ζουράρις έχει υπογράψει όλες κι όλες 19 αποφάσεις όλες τυπικού και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή μία υπογραφή ανά 25 μέρες». Και καυτηρίασε το γεγονός πως από τους 9 βουλευτές που έχουν οι ΑΝΕΛ, οι 7 είναι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι «ίσως οι πιο ακριβές ψήφοι στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού μας».

Περνώντας στο πολυνομοσχέδιο επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνονται, αντί να μειώνονται, οι κρατικές δαπάνες. Αναλυτικότερα, 13 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν πρόσθετο κόστος για τον προΰπολογισμό €372 εκατ.. Χαρακτήρισε μάλιστα το νομοσχέδιο «Φρανκενστάιν», καθώς σε 4 ημέρες έπρεπε να συζητηθούν 400 άρθρα, 1.304 σελίδες, 100 υπουργικές αποφάσεις, 12 Υπουργεία.

Σχολιάζοντας τα στρεβλά του πολυνομοσχεδίου αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

Διαμεσολάβηση
Τη διαμεσολάβηση την προωθείτε με λάθος τρόπο. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να μπορούν οι πολίτες να λύνουν τις διαφορές τους μόνο με τους διαμεσολαβητές, να ελαφρυνθούν τα δικαστήρια. Κάνετε τη διαμεσολάβηση υποχρεωτικό προστάδιο απονομής δικαιοσύνης. Αυξάνετε έτσι τη γραφειοκρατία και το κόστος. Πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την παρέμβασή σας, αντισυνταγματική. Και όλα δείχνουν ότι η ρύθμισή σας θα καταπέσει σύντομα στα δικαστήρια.

Πλειστηριασμοί υπέρ δημοσίου
Επιτρέπετε τον πλειστηριασμό ακινήτων από το δημόσιο ακόμα και για χρέη 500 ευρώ. Η αρχή θα γίνει την Πρωτομαγιά! Ωραίος συμβολισμός!
Σε αυτούς που χρωστάει το δημόσιο τι δικαιώματα δίνετε; Γιατί το κράτος μπορεί να κάνει πλειστηριασμό με 500 ευρώ και ο πολίτης πρέπει να περιμένει χρόνια για να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλει το κράτος;

Απεργίες
Το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις απεργίες είναι από τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982. Εδώ και 36 χρόνια ο ίδιος νόμος. Την ίδια χρονιά το 1982, είχε ψηφιστεί ο περίφημος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που έχει αλλάξει περίπου 100 φορές από τότε μέχρι σήμερα. 36 χρόνια ατολμίας! Δεν θέλει το κομματικό κατεστημένο έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, προσαρμοσμένο στην νέα πραγματικότητα, προς όφελος των εργαζομένων. Σας καλούμε λοιπόν για μια ριζική αναθεώρηση του νόμου του ’82. Όχι μπαλώματα για τα μάτια της τρόικα, αλλά αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και της δημόσιας ζωής. Αλλά δεν τολμάτε!

Πλειστηριασμοί
Είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ.Τσίπρας είχε εκραγεί τόσο πολύ που είχε πει ότι θα χαρίσει όλα τα δάνεια. Και τώρα πάμε σε άρον-άρον ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όταν συγκρουστήκαμε με τον κ. Τσίπρα, εδώ στη Βουλή, μας είπε ότι είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή, ότι τον server δεν μπορεί να τον ελέγξει κανείς μη μυημένος και συνεπώς το αδιάβλητο δεν διασφαλίζεται. Μη στέκεσαι όρθιος στο ειρηνοδικείο. Δεν ζούμε και στην πρώτη μνημονιακή εποχή... Είμαστε το εξελιγμένο μνημόνιο!

Επιδόματα
Για τα επιδόματα των παιδιών, σας είπαμε συγκεκριμένη πρόταση. Βοήθεια για όσους γενναίους τολμούν και κάνουν περισσότερα παιδιά. Όχι επιδόματα στους εκατομμυριούχους πολύτεκνους. Αλλά – ελάτε στα συγκαλά σας – όταν έχεις 3 παιδιά τα 25 χιλιάρικα δεν είναι πολλά. Για την ακρίβεια δεν φτάνουν.
Η χώρα έχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Υπάρχει υπογεννητικότητα και εσείς δεν μπορείτε να μοιράσετε δίκαια και μελετημένα ούτε τα επιδόματα των πολυτέκνων. Τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να ενισχύσουμε; Προσχολική αγωγή, δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα, στην κατάρτιση. Ασφαλιστικές τροποποιήσεις υπέρ των νέων. Επιδότηση προσλήψεων νέων ανέργων. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για μεταφορά πόρων προς τη νέα γενιά. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να είμαστε η χώρα με τους σκανδιναβικούς φόρους και τις βαλκανικές υπηρεσίες.

Υπερταμείο
Εκεί που θα παίρνατε πίσω αυτά που πούλησαν οι προηγούμενοι, εσείς δίνετε και πανωπροίκι. 14 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο. Το υπερταμείο γίνεται ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενους. Δίνετε και τα μερίσματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα σέρνεται και δεν θα φύγει μπροστά αν δεν χαράξουμε τον δικό μας δρόμο με σχέδιο και με τόλμη. Αλλά, ούτε σχέδιο έχετε, ούτε τόλμη» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

Θέλω να ξεκινήσω με το Μακεδονικό, γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι στο παρασκήνιο αυτές τις μέρες κάποιοι δουλεύουν για άλλη μια εθνική ήττα. Τι άλλες στολές θα φορέσετε κ.Καμμένε; Τις στολές του στρατού τις εξαντλήσετε. Τώρα περάσατε στα βεστιάρια των τσίρκων. Οι σκιτσογράφοι - γιατί αυτοί κυρίως ασχολούνται μαζί σας - έχουν καταγράψει 5 διαφορετικές θέσεις για το Μακεδονικό. Αλλα το πρωί άλλα το βράδυ. Άλλες τις μονές μέρες άλλες τις ζυγές.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και είναι του κ.Τσίπρα. Πρέπει να λύσουμε το Μακεδονικό; Ναι!
Πρέπει να συναινέσουμε σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία; Ναι!
Και το θέμα του ονόματος -επιτρέψτε μου- δεν είναι θέμα της Ιεραρχίας. Αφορά την κυβέρνηση και τη Βουλή. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν διαφωνούν οι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών! Ο υφυπουργός Γεωργίας μπορεί να διαφωνεί. Ο υπουργός Αμύνης όμως όχι. Σκέφτεστε να αποφασίσει η Βουλή για μία σύνθετη ονομασία και ο υπουργός Αμύνης να πάει στο ΝΑΤΟ και να λέει «εγώ διαφωνώ». Ας μην ζήσουμε και αυτόν τον εξευτελισμό.

Υπάρχει κυρίες και κύριοι, μεγάλο πρόβλημα με τα μικροκομματικά παιγνίδια των υπουργών σας. Κάθε δεύτερο βράδυ η Πατησίων, τα Εξάρχεια, η Νεάπολη καίγονται… Και τα πανεπιστήμια γίνονται ολοένα και περισσότερο ορμητήρια χουλιγκανικών ομάδων. Καμία αντίδραση και -προσέξτε!- ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να ορίσει Πρόεδρο της Επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τον κ.Παρασκευόπουλο! «Πλάκα με κάνεις» που λένε και στα μέρη του. Ο άνθρωπος που έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους. Ο άνθρωπος αυτός θα μας πει τι θα κάνουμε με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια! Έχετε χιούμορ κύριε Γαβρόγλου και δεν σας το είχα.

Και για να κλείσει και η τριπλέτα...εμφανίστηκε και ο κ.Ζουράρις. Έβρισε όσους δεν είχε ακόμη βρίσει και του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Τον συμπονώ. Είχε τόσα πολλά να κάνει στο υφυπουργείο του που δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για το νέο σαβουάρβιβρ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και ο κ.Τσίπρας μας κρατά σε αγωνία αν θα κάνει δεκτή ή όχι την παραίτηση. Η δική μου πρόταση πάντως είναι να μην αντικατασταθεί ο κ.Ζουράρις. Γιατί τι θα απογίνουν οι αρθρογράφοι, χωρίς τα λαθεμένα καθαρευουσιάνικα του κ.υπουργού; Τι θα κάνει ο Γιάννης Χάρης και οι άλλοι σοβαροί σχολιαστές; Προσέξτε τώρα και το σοβαρό: 14 μήνες ο κ.Ζουράρις έχει υπογράψει όλες κι όλες 19 αποφάσεις όλες τυπικού και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή μία υπογραφή ανά 25 μέρες.

Μήπως θα πρέπει λοιπόν να καταργήσετε τους διακοσμητικούς υφυπουργούς; Μια στρατιά υπαλλήλων υποστηρίζει γραφεία υφυπουργών που δεν κάνουν τίποτα. Απλώς ανταμείβονται για να ψηφίζουν τα νομοσχέδια σας.9 βουλευτές έχουν οι ΑΝΕΛ, 7 είναι στην κυβέρνηση. Ίσως οι πιο ακριβές ψήφοι στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού μας.

Λεφτά όμως υπάρχουν. Γι’ αυτό με το νομοσχέδιο σας αυξάνονται για άλλη μια φορά, αντί να μειώνονται, οι κρατικές δαπάνες. 13 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν πρόσθετο κόστος για τον προΰπολογισμό €372 εκατ. Η κυβέρνηση υποτιμά πλήρως (για πολλοστή φορά) τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο Φρανκεστάιν. Σε 4 ημέρες έπρεπε να συζητήσουμε 400 άρθρα, 1.304 σελίδες, 100 υπουργικές αποφάσεις, 12 Υπουργεία. Περάστε-ψηφίστε-τελειώσατε

Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο θα είχε τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Το σχήμα που θα έχουν οι σφραγίδες των Ιατρικών Συλλόγων είναι και αυτό προαπαιτούμενο; Εκεί φτάσαμε; Το πολυνομοσχέδιο είναι μνημείο συγκεντρωτισμού. Βάλατε μέσα ότι θυμηθήκατε και ότι εκκρεμεί γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές ψηφίζουν ευκολότερα ότι τους σερβιριστεί ως μνημονιακή υποχρέωση.

Θα σας διαβάσω 50 λέξεις που χαρακτηρίζουν την τακτική σας, τις καθυστερήσεις σας, και τα λάθη σας: «Ξόδευαν τον χρόνο μας, οι παρατάσεις ήταν σχεδιασμένες. Ήταν κοροϊδία. Ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης, μου είχε πει ότι η πρόθεσή τους ήταν να σπαταλήσουν τον χρόνο, καθώς στο τέλος εμείς θα υποκύπταμε και θα τους δίναμε χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτα. Τότε του είχα πει σταμάτα να ονειρεύεσαι».

Τα έχει πει με άλλα λόγια και ο Γιουνκέρ. Τα έχει πει ο Μοσκοβισί. Τώρα τα λέει και ο Τόμας Βίζερ. Πάμε όμως στα σημεία του πολυνομοσχεδίου, που προκαλούν προβλήματα αντί να λύνουν:

Διαμεσολάβηση
Κάνετε λάθος ακόμη και στα σωστά. Τη διαμεσολάβηση, την προωθείτε με λάθος τρόπο. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Να μπορούν οι πολίτες να λύνουν τις διαφορές τους μόνο με τους διαμεσολαβητές, να ελαφρυνθούν τα δικαστήρια.Στην Ελλάδα δεν προχώρησε, παρότι έχει θεσμοθετηθεί εδώ και 7 χρόνια. Και εσείς για να ξεπεράσετε την απροθυμία των πολιτών κάνετε υποχρεωτική την διαμεσολάβηση!Απαγορεύετε δηλαδή στους πολίτες να πάνε κατευθείαν στον φυσικό τους Δικαστή! Κάνετε τη διαμεσολάβηση υποχρεωτικό προστάδιο απονομής δικαιοσύνης. Αυξάνετε έτσι τη γραφειοκρατία και το κόστος. Πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την παρέμβαση σας, αντισυνταγματική. Και όλα δείχνουν ότι η ρύθμιση σας θα καταπέσει σύντομα στα δικαστήρια.

Πλειστηριασμοί υπέρ δημοσίου... Επιτρέπετε τον πλειστηριασμό ακινήτων από το δημόσιο ακόμα και για χρέη 500 ευρώ. Η αρχή θα γίνει την πρωτομαγιά! Ωραίος συμβολισμός!Σε αυτούς που χρωστάει το δημόσιο τι δικαιώματα δίνετε; Γιατί το κράτος μπορεί να κάνει πλειστηριασμό με 500 ευρώ και ο πολίτης πρέπει να περιμένει χρόνια για να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλει το κράτος;

Απεργίες
Το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις απεργίες είναι από τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982. Εδώ και 36 χρόνια ο ίδιος νόμος. Την ίδια χρονιά το 1982, είχε ψηφιστεί ο περίφημος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που έχει αλλάξει περίπου 100 φορές από τότε μέχρι σήμερα. 36 χρόνια ατολμίας! Δεν θέλει το κομματικό κατεστημένο έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, προσαρμοσμένο στην νέα πραγματικότητα, προς όφελος των εργαζομένων. Με βάση τον νόμο του ΄82 μια απόφαση για απεργία μπορεί να ληφθεί και από το 10% των εργαζομένων. Και τώρα εσείς φέρνετε μια λειψή διάταξη που αφορά ελάχιστες μικρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αποφεύγοντας να μπείτε σε μια συζήτηση για τις απεργίες στο Δημόσιο, για τις απεργίες στα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια σωματεία.

Εμείς λέμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν, στις αποφάσεις του σωματείου τους. Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους νέους τρόπους (π.χ. τηλεδιασκέψη, ηλεκτρονική ψηφοφορία), ώστε οι εργαζόμενοι να είναι παρόντες. Όταν οι απεργίες έχουν ισχυρή νομιμοποίηση, θα αποκτήσουν πραγματική δύναμη. Σας καλούμε λοιπόν για μια ριζική αναθεώρηση του νόμου του ’82. Όχι μπαλώματα για τα μάτια της τρόικα, αλλά αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και της δημόσιας ζωής. Αλλά δεν τολμάτε!

Πάμε στο θέμα «πλειστηριασμοί»
Είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ.Τσίπρας είχε εκραγεί τόσο πολύ που είχε πει ότι θα χαρίσει όλα τα δάνεια. Και τώρα πάμε σε άρον-άρον ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αρνείστε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα πανεπιστήμια, αλλά επιβάλλετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.Γιατί στα Πανεπιστήμια κυριαρχούν φίλιες δυνάμεις, ενώ τα ειρηνοδικεία είναι το άντρο του Λαφαζάνη. Όταν συγκρουστήκαμε με τον κ. Τσίπρα εδώ στη Βουλή μας είπε ότι είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή και ότι τον server δεν μπορεί να τον ελέγξει κανείς μη μυημένος και συνεπώς το αδιάβλητο δε διασφαλίζεται. Και τώρα δίνετε non paper που λέτε ότι επειδή υπάρχει υψηλή ψυχική ένταση στους ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους, στα ειρηνοδικεία, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το προσωπικό κόστος. Οπότε καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας στο γραφείο σας ή στην κουζίνα σας και δείτε πως χάνετε το σπίτι σας ή η επιχείρηση σας.Μη στέκεσαι όρθιος στο ειρηνοδικείο. Δεν ζούμε και στην πρώτη μνημονιακή εποχή... Είμαστε το εξελιγμένο μνημόνιο!

Επιδόματα
Για τα επιδόματα των παιδιών σας είπαμε συγκεκριμένη πρόταση. Βοήθεια για όσους γενναίους τολμούν και κάνουν περισσότερα παιδιά. Όχι επιδόματα στους εκατομμυριούχους πολύτεκνους. Αλλά –ελάτε στα συγκαλά σας– όταν έχεις 3 παιδιά τα 25 χιλιάρικα δεν είναι πολλά. Για την ακρίβεια δεν φτάνουν. Η χώρα έχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Υπάρχει υπογεννητικότητα και εσείς δεν μπορείτε να μοιράσετε δίκαια και μελετημένα ούτε τα επιδόματα των πολυτέκνων.

Το «Δίκτυο για τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη», έχει υπολογίσει πως το ελληνικό κράτος για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύει για τους νέους, ξοδεύει 7 ευρώ για τους μεγαλύτερους. Η σχέση δηλαδή είναι 7 προς 1, όταν η αντίστοιχη σχέση στις εξίσου γερασμένες, Σουηδία ή Γερμανία, είναι 3.5 προς 1. Τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να ενισχύσουμε; Προσχολική αγωγή, δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα, στην κατάρτιση. Ασφαλιστικές τροποποιήσεις υπέρ των νέων. Επιδότηση προσλήψεων νέων ανέργων.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες το να είναι κάποιος τριαντάρης σε θέση ευθύνης, είναι για μας, εξαίρεση. Και οι νέοι γονείς δυσκολεύονται ακόμη να βρουν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους ή ολοήμερα σχολεία. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για μεταφορά πόρων προς τη νέα γενιά. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να είμαστε η χώρα με τους σκανδιναβικούς φόρους και τις βαλκανικές υπηρεσίες.

Πάμε και στο υπερταμείο.
Εκεί που θα παίρνατε πίσω αυτά που πούλησαν οι προηγούμενοι, εσείς δίνετε και πανωπροίκι.
14 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, όπως και τα μερίσματα -συμβολικά αναφέρομαι στα μερίσματα- του δημοσίου στον ΟΤΕ και αυτά στο υπερταμείο.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι η κυβέρνηση έχει μάθει πλέον να κλείνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Όπως έλεγε σε μια αποστροφή του ο Τζίμης Πανούσης μπήκατε με τα τσαρούχια στα σαλονάκια της Ευρώπης και σκυμμένοι υπογράφετε τα πάντα χωρίς να εφαρμόζετε τίποτε. Αυτός δεν είναι ο δρόμος. Αυτός ο δρόμος προσφέρει μια στασιμότητα στη χώρα, η χώρα σέρνεται αλλά δεν θα φύγει μπροστά, αν δεν χαράξουμε έναν δικό μας δρόμο. Και ο δρόμος δεν είναι η μετάφραση μόνο των επιταγών των μνημονίων. Ο δρόμος θέλει τόλμη, θέλει σχέδιο, θέλει μεταρρυθμίσεις. Στοιχεία που δεν έχει δυστυχώς αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ευχαριστώ!

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος