11 Ιουλίου, 2019

Κλιματική Αλλαγή: Ποτάμι

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Ομιλία της Αντιγόνης Λυμπεράκη στην εκδήλωση του Π2 "Πρόοδος στην πράξη" με τίτλο "Κεραυνοί το κατακαλόκαιρο": Θα μείνουμε θεατές της κλιματικής αλλαγής;

Πριν από μερικά χρόνια, αστειευόμενες λέγαμε ότι το Ποτάμι μας έχει θέσεις για τα πάντα, μέχρι και για την τσιπούρα. Στα χρόνια που πέρασαν αναπτύξαμε και ωριμάσαμε τις θέσεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας για ακόμα περισσότερα θέματα. Ο Τομέας Περιβάλλοντος έχει ουσιαστικές και δουλεμένες θέσεις για 6 επιμέρους στρατηγικούς στόχους: διείσδυση των ΑΠΕ, βελτίωση του μικρο-κλίματος και αναβάθμιση της ζωής στις πόλεις, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση υδατικών πόρων, προστασία φυσικού περιβάλλοντος και ολοκληρωμένη πολιτική για τα ζώα συντροφιάς.

Απόψε εδώ δεν χρειάζεται να επαναλάβω αυτές τις θέσεις. Ούτε θέλω να πω πράγματα που ξέρετε και ξέρουμε και είμαστε περήφανοι γι αυτά. Ευτυχώς που τις τσιπούρες τις αντικατέστησαν τα ζώα συντροφιάς.

Πολλές από αυτές τις πολιτικές, όπως και παλιότερα, τις αντιγράφουν τα κόμματα εξουσίας, και πολύ καλά κάνουν και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Και αυτό θα γίνεται και στο μέλλον. Ένα μικρό κόμμα όπως το Ποτάμι πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία -έτοιμο να εκφράσει αυτά που σκέφτονται οι άνθρωποι.

Ειδικά για το περιβάλλον, πρέπει να γεφυρώσει τη διάσταση μεταξύ του περιβάλλοντος ως αντικείμενο μακρο-πολιτικής (για μεγάλα θέματα) από τη μια πλευρά, και από την άλλη τη σύγχρονη προσέγγιση, που βλέπει τη μέριμνα για το περιβάλλον σαν ένα βιωματικό θέμα που αγγίζει τη ζωή του καθενός. 

Η αντίστιξη ανάμεσα στις 2 οπτικές συμβολίζεται από τη διαφορά ανάμεσα στη Greta Thunberg και σε κάποιον εμπειρογνώμονα της ενέργειας που προσεγγίζει με μακρο-οπτική (στην καλή οπτική) όπως ο Nicholas Stern του Stern Report.

Το περιβάλλον γίνεται grassroots θέμα με την απεργία παιδιών στα σχολεία -και αποτελεί εκτόνωση της αγωνίας για τους πολύ αργούς ρυθμούς προόδου (ακόμα και οπισθοχώρηση) σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Το Ποτάμι το κατάλαβε από την πρώτη στιγμή. Η αγωνία για το περιβάλλον δεν μπορούσε να περιοριστεί στα θέματα του λιγνίτη και των οικιστικών προδιαγραφών.

Αρχίζει από βιωματικές εμπειρίες των πολιτών. Σας θυμίζω αυτή την εποχή πριν από 5 χρόνια, τα πρώτα βήματα του Ποταμιού ήταν να καθαρίζει παραλίες και να μοιράζει χάρτινα τασάκια στους λουόμενους.

Όταν το πράσινο κίνημα στην Ελλάδα εξαντλήθηκε σε γενικές ιδεολογικές τοποθετήσεις που το κατάντησαν θλιβερό προσάρτημα του ΣΥΡΙΖΑ, οι Πράσινοι στην Ευρώπη είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Και το κατάφεραν επειδή γεφύρωσαν τη μικρο- και την μακρο- αντίδραση -μια συνταγή που από την αρχή αγκάλιασε το ποτάμι.

Σήμερα στο Ποτάμι αναζητούμε νέες μορφές επανασύνδεσης με την κοινωνία. Η χτεσινή καταιγίδα μας θυμίζει ότι αυτό είναι υποχρέωση -όχι πολυτελές χόμπι.