21 Αυγούστου, 2015

Κυβερνώ σημαίνει λύνω προβλήματα. Ο κ.Τσίπρας δεν έλυσε ούτε ένα

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα δύο μείζονα θέματα στα οποία μπορούμε να δούμε το εγγενές έλλειμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτής Επικρατείας του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης στην πρωινή εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον Σκάι.

«Αν το ένα μεγάλο θέμα της βραχείας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφωνία και το μνημόνιο το άλλο οπωσδήποτε είναι το μεταναστευτικό. Και στα δύο αυτά απέδειξε η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα ότι είχε ένα εγγενές πρόβλημα. Εγγενές γιατί δεν ήταν θέμα προσώπων ή χειρισμών – έχει αδυναμία να κυβερνήσει. Κι όταν λέμε να κυβερνήσει εννοούμε να βρει τρόπους να λύνει κάθε φορά το πρόβλημα. Αν δεν λύνεις το πρόβλημα δεν κυβερνάς. Η μόνη διαφορά από κάποιον άλλο που λύνει προβλήματα χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση στη δημοκρατία είναι ότι το κόμμα που κυβερνάει, η κυβέρνηση που εκλέγεται μέσα από εκλογές, έχει και την νομιμοποίηση», επεσήμανε ο κ. Καρκατσούλης.

Ο κ. Τσίπρας είχε την νομιμοποίηση αλλά δεν έλυσε τα προβλήματα. Τώρα ζητάει εκ νέου νομιμοποίηση κι αυτό δείχνει μια αντίληψη περί δημοκρατίας και περί διακυβέρνησης η οποία είναι καινοφανής στο σύγχρονο κόσμο. Έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να ζητάει διαρκώς την νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα και αυτό του αρκεί για να μπορέσει να κυβερνήσει. Εάν παρατηρήσει κανείς τα πεπραγμένα πέραν της συμφωνίας (στην οποία έτσι κι αλλιώς φτάσαμε με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα), θα δείτε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έλυσε ούτε ένα πρόβλημα. Ούτε από αυτά που θεωρούν οι ίδιοι ότι ήταν σημαία: πχ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις που είναι κάτι που διαφημίζουν συνεχώς ως επιτυχία. Τον νόμο για τις 100 δόσεις τον έφερε στη βουλή σε τρία τεύχη, γιατί όλο και ανακάλυπτε στην πορεία ότι κάτι έλειπε από την αρχική ρύθμιση.

«Έχετε ξαναδεί νομοθέτηση σε συνέχειες;», αναρωτήθηκε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Είναι εμφανής η αδυναμία να εφαρμόσουν ένα διοικητικό μέτρο για το οποίο υπήρχε κι ένας μηχανισμός που τους έλεγε πώς να το κάνουν, μιας κι αυτό δεν ήταν κάποια καινοφανής πολιτική ιδέα αλλά κάτι που είχε ξαναγίνει πολλές φορές και ήταν η γνωστή μας διαδικασία περαίωσης. Όταν λοιπόν χρειάστηκαν τρεις φορές να έρθουν στην βουλή, εκ των οποίων τις δύο με διατάξεις σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για κάτι τόσο απλό όπως μια περαίωση, είναι αντιληπτό ότι το έλλειμμα διακυβέρνησης είναι παραπάνω από εμφανές. Ακόμα κι αν πούμε «καινούρια κυβέρνηση είναι, εντάξει, ας της δώσουμε λίγο χρόνο να μάθει γιατί δεν ήξεραν οι άνθρωποι, δεν γνώριζαν από διοίκηση κλπ» δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει το επτάμηνο κενό διακυβέρνησης που ταλαιπώρησε τη χώρα, είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης

Από την άλλη μεριά, βλέπουμε ότι αυτοί που διεκδικούν τώρα τις δάφνες του μάρτυρα δηλαδή ο κ. Λαφαζάνης και οι περί αυτόν, αν τους ρωτήσεις πως βλέπουν την προοπτική της χώρας μέσα στον δυτικό κόσμο η απάντησή τους είναι κρατικές επενδύσεις μόνο! Κι όμως ελάχιστοι από όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο το θέτουν αυτό ως επιχείρημα. Να γνωρίζει δηλαδή ο κόσμος ότι αυτοί θέλουν το κράτος ως έχει. Αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Όσες φορές τους έχει τεθεί το ερώτημα η απάντηση είναι θεωρητικά ναι αλλά πρακτικά καμία αλλαγή δεν υποστηρίζουν.

Στην ουσία προτάσσεται το θέμα του νομίσματος των μεταρρυθμίσεων. Ενώ κατά τη δική μας θέση, αυτό στο οποίο θα έπρεπε να εστιαστεί σήμερα το πολιτικό πρόταγμα είναι το πώς θα γίνουν μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά όποιο νόμισμα κι αν έχεις το ίδιο δραματική θα είναι η κατάσταση. Για παράδειγμα η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ένα θέμα που αν δεν ήταν τόσο σοβαρό θα προκαλούσε θυμηδία η αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα. Ακόμα και εγγράφως μας απάντησε υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης, ότι «ναι διορίσαμε κομματικούς συντρόφους, φίλους και γνωστούς σε καίριες θέσεις του δημοσίου αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ρουσφέτι γιατί είμαστε κυβέρνηση της αριστεράς». Τα γραπτά μένουν, κι αυτό έχει κατατεθεί υπογεγραμμένο κι εγγράφως στη βουλή.

Δεν υπάρχει άλλη περίοδος που μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να παραβιάζει με τόσο βάναυσο τρόπο τις αρχές του κράτους δικαίου όσο αυτή η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Η προσπάθεια δημιουργίας ενός άλλου καθεστώτος το οποίο είναι έξω από τα όρια του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας όπως την εννοεί ο δυτικός ανεπτυγμένος κόσμος έγινε – το ότι δεν τελεσφόρησε είναι το ευτυχές της υπόθεσης. Ας μην το ξεχνάμε αυτό, λόγω της στροφής που έκανε ο κ. Τσίπρας, τόνισε κλείνοντας ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Ακούστε εδώ το απόσπασμα της εκπομπής:

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της ΚΟ.

21 Αυγούστου 2015, ΣΚΑΪ.

 

Apantisi Voutsi