23 Ιουλίου, 2015

Κυβερνητική ευθύνη η διαδικασία του κατεπείγοντος

"Είναι η τρίτη φορά που η Κυβέρνηση εισάγει αυτήν την καινοτομία του υπερ-κατεπείγοντος, καταστρατηγώντας τον κανονισμό", τόνισε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χάρης Θεοχάρης.

Ομιλία Χ. Θεοχάρη στη Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης για το Σ/Ν για τον Κωδ. Πολ. Δικονομίας και την BRRD στην ολομέλεια:

"Καταρχήν για το ζήτημα της διαδικασίας του υπερ-κατεπείγοντος. Δεν προβλέπεται η διαδικασία μέσα σε μια μέρα να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφιση στις επιτροπές και η συζήτηση στην ολομέλεια. Είναι η τρίτη φορά που η Κυβέρνηση εισάγει αυτήν την καινοτομία του υπερ-κατεπείγοντος, καταστρατηγώντας τον κανονισμό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στην επιτροπή και εκτενώς στην Διάσκεψη των Προέδρων. Νομίζουμε ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο φέρει ακέραια την ευθύνη η Κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να φέρνει νομοσχέδιο, το οποίο στο πρώτο του άρθρο να επαναλαμβάνει κατατεθειμένο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου της περσινής χρονιάς και να λέει ότι δεν πρόλαβε να το καταθέσει εγκαίρως, για να μπορέσουμε να το συζητήσουμε έστω με την διαδικασία του κατεπείγοντος κανονικά.

Για την ακρίβεια η Κυβέρνηση θα μπορούσε να το είχε καταθέσει την επόμενη ή την μεθεπόμενη ημερομηνία της συμφωνίας και σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχε χρόνος και για τη διαδικασία του επείγοντος και συνεπώς να μην υπήρχαν οι αντιρρήσεις τις οποίες θέσατε στην επιστολή σας.

Είναι φανερό και το έχουμε θέσει και ως κόμμα και ο επικεφαλής μας ειδικότερα ότι υπάρχει δυσαρμονία στις σχέσεις μεταξύ της Κυβερνήσεως και του Προεδρείου της Βουλής. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λύσει αυτό το ζήτημα. Όταν θέταμε αυτές τις ενστάσεις ή τις σκέψεις ή τις προτροπές προς την Κυβέρνηση δεν υπήρχε το ζήτημα της επιστολής αυτής, την οποία είχατε στείλει και δημοσιοποιήσατε. Αυτή η επιστολή στην πραγματικότητα και με δεδομένο ότι ξέρετε πως δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης ή εκβιασμού ο τρόπος νομοθέτησης σήμερα, δεν μπορείτε να λέτε ότι εκβιάζεται η Κυβέρνηση όταν είχε ο Πρωθυπουργός εξουσιοδότηση από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όταν πήρε εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί και έβαλε την υπογραφή του μετά από ψήφιση της Βουλής με ισχυρότατη πλειοψηφία 251 βουλευτών. Δεν μπορείτε να λέτε λοιπόν ότι διαπραγματεύτηκε υπό το κράτος εκβιασμού.

Ο Πρωθυπουργός πήρε μια εντολή από το ελληνικό κοινοβούλιο και αυτήν εκτέλεσε και έφερε τα νομοσχέδια. Το γεγονός ότι το φέρνει με αυτήν τη διαδικασία είναι κυβερνητική ευθύνη.

Συνεπώς η επιστολή σας, πολύ δε περισσότερο αν πραγματοποιήσετε την εικαζόμενη σκέψη σας να την στείλετε και στο εξωτερικό, αποτελεί πρόταση μομφής κατά της Κυβερνήσεως. Η επιστολή αυτή μέμφεται την ελληνική Κυβέρνηση. Και δεν είναι δυνατόν η ελληνική Κυβέρνηση να αφήνει αυτήν την μομφή αναπάντητη, χωρίς να κάνει τις ανάλογες ενέργειες. Πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει θέση. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τα προβλήματα. Πρέπει να πάρει θέση σε αυτήν την πρόταση μομφής, η οποία επιπλέον είναι και υποκριτική, διότι αν το νομοσχέδιο αυτό είχε προσλήψεις δεν θα είχαμε αυτήν την επιστολή. Είναι πολιτικές οι ενστάσεις που έχει η Πρόεδρος της Βουλής κατά του νομοσχεδίου αυτού και για αυτό το λόγο κρύβεται πίσω από διαδικασίες για να μπορέσει να μην αφήσει την Κυβέρνηση να νομοθετεί όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα και τους νόμους".

[youtube id="Q39goxGJ7zY"]

Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

22 Ιουλίου 2015