21 Φεβρουαρίου, 2016

Κοιτώντας με αυτοπεποίθηση το μέλλον

Ποτάμι

Συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο"

Την πεποίθησή του ότι το Ποτάμι θα βγει κερδισμένο και πιο δυνατό από το συνέδριο, τη «μεγάλη γιορτή» του Κινήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Έχουμε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι συγκεκριμένες. Καλούμε τον κόσμο στο συνέδριό μας να τοποθετηθεί και με βάση αυτή την τοποθέτηση θα δούμε τις μελλοντικές μικρές και μεγάλες συμμαχίες».

Μιλώντας εκτενώς για το συνέδριο του Κινήματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Φεβρουαρίου, ο Επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Θα είναι ένα πολύ μεγάλο συνέδριο με 1.300 συνέδρους απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκεί θα συζητήσουμε γι' όλα αυτά που συνέβησαν, τα μικρά και τα μεγάλα μας λάθη, αλλά κυρίως θα προσδιορίσουμε τις προτάσεις μας προς την κοινωνία. Και να μετρηθούν οι απόψεις όχι με την έννοια των χειροκροτητών και των ψήφων αλλά να μετρηθούν οι απόψεις ως επιχειρήματα». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρωτοπορίες του λέγοντας: «Όλες οι ψηφοφορίες στο συνέδριό μας θα γίνουν ηλεκτρονικά. Θα εκλέξουμε Οργανωτικό Γραμματέα και Κοινοβουλευτικό Γραμματέα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα εκλέξουμε όλοι οι σύνεδροι ένα σώμα που θα λέγεται Συμβούλιο Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών. Γιατί, το μεγάλο πρόβλημα με τα ελληνικά κόμματα είναι ότι γίνονται μια παρέα, όπου ο καθένας έχει την ομαδούλα του. Εμείς από το συνέδριο τολμάμε και εκλέγουμε ένα σώμα ανθρώπων που θα αξιολογούν τα στελέχη μας».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και του Δημήτρη Τάκη για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κυβέρνησης ανέφερε: «Αν μιλάμε σοβαρά για τη χώρα, κοιτώντας την κοινωνία, λέμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αυτό που λέμε δε μας συμφέρει, δεν έχουμε καμία ανάγκη να βρεθούμε με κάποια υπουργική ευθύνη γιατί ποιος θα ήθελε αυτή την εποχή να είναι υπουργός, αλλά υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που θα έπρεπε να συζητήσουμε στη Βουλή για μια μεγαλύτερη κυβέρνηση. Την ευθύνη όμως την έχει κυρίως ο πρωθυπουργός. Αν νιώθει αδυναμία να κυβερνήσει και πιστεύει ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω στη χώρα, εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε ποιοι πρέπει να κυβερνήσουν ώστε να λύσουμε τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν».

Όταν ερωτήθηκε για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το «κάλεσμα» για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Θα απαντήσουμε την Παρασκευή που ξεκινάει το συνέδριο μας στις προσκλήσεις της κυρίας Γεννήματα. Στη συζήτηση αυτή που γίνεται, για το αν η χώρα χρειάζεται κάτι μεγάλο, ωραίο και δυνατό δεν αρκεί να πεις απλά “όχι”. Η πραγματική ανάγκη δεν καθορίζεται από τους κομματικούς μηχανισμούς. Εδώ είναι και η μεγάλη μας διαφορά με κάποιους φίλους τους ΠΑΣΟΚ καθώς εμείς θεωρούμε ότι η κοινωνία θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».

Αναφερόμενος στο γιατί στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το «παράλληλο πρόγραμμα» επέλεξε να μην μιλήσει είπε: «Χθες η Βουλή είχε μια θλιβερή εικόνα. Είχαμε έναν καταιγισμό από κοινότυπες εκφράσεις, τις οποίες επαναλαμβάνει συνέχεια ο κ. Τσίπρας, και από κάτω 153 παθιασμένους βουλευτές να χειροκροτούν την κάθε φράση του. Δε λύνονται έτσι τα προβλήματα. Επειδή η Βουλή χειροκροτεί τον εκάστοτε ηγέτη της δε σημαίνει ότι ο λαός ξεπερνά τα προβλήματα του. Ήταν ένα αστείο θέαμα. Δε μίλησα χθες στη Βουλή γιατί δεν ήθελα να πάρω μέρος σε αυτό το σκηνικό του χουλιγκανισμού που υπήρχε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, βάζοντας τα όλα μαζί σ’ ένα τσουβάλι ώστε να μη συζητάμε τίποτα στην πραγματικότητα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει. Το Ποτάμι θα συνεχίσει. Το να συζητάμε για συμμαχίες είτε επί συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα είτε για συμμαχίες που θα οδηγήσουν τη χώρα στο να δημιουργήσει ένα συνολικότερο και καλύτερο σχέδιο για το αύριο είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε».

«Υπάρχει ένα Κίνημα και στο Κίνημα ανήκουν αυτοί που πιστεύουν σε αυτό. Υπάρχει μπροστά μας ένα συνέδριο που θα καθορίσει πως αυτό το Κίνημα θα δυναμώσει και όχι πως θα διαλυθεί και είμαι απόλυτος. Στα κομματικά όργανα, τα οποία συνεχώς συνεδριάζουν, δεν υπάρχουν τελεσίγραφα ή κάποιος που να λέει: αυτό ή εγώ φεύγω. Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις για τις οποίες εμείς ως νέο κόμμα και με τη δική μας ηθική δεν έχουμε πρόβλημα να γίνονται και δημόσια. Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα όμως, όπως έχετε δει και σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, είναι μια γροθιά».

«Αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διακρίνουν ότι η χώρα είναι σε ακυβερνησία και ότι δε μπορούμε να πάμε τώρα σε εκλογές. Άρα κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Δε θα είναι όμως η Νέα Δημοκρατία απ' έξω να πετροβολεί. Αν συζητηθεί το θέμα πατριωτικά νομίζω ότι και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει άποψη».

«Το κομματικό κράτος το διατηρεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποιες περιπτώσεις το επαυξάνει, αλλά ήταν γέννημα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

«Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB μας δείχνει 2,6%, με 30% περίπου “δεν ξέρω/ δεν απαντώ”, αναποφάσιστοι κλπ. Είναι κάτι πάνω από 3% και είναι ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για το Ποτάμι. Νομίζω όμως ότι η έγνοια του κόσμου αυτή την στιγμή δεν είναι να αποκαλύψει το τι ακριβώς θα κάνει στις εκλογές. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, καθώς δεν προβλέπω εκλογές»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγώ βουλευτής από άλλο κόμμα. Το να συνεργαστώ σε συγκεκριμένη στιγμή και να δώσω το χέρι μου για κάτι που θεωρώ σημαντικό για τη χώρα, ναι. Αλλά, εγώ δε θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Είχα ένα όραμα για τη χώρα, ίδρυσα ένα Κίνημα και εάν αυτό πεθάνει, θα πεθάνω κι εγώ μαζί του».

«Υπάρχουν στελέχη μας που λένε αυτή τη στιγμή ότι το "κύριο είναι ένα μέτωπο απέναντι στον Τσίπρα. Άρα αυτό το μέτωπο εξασφαλίζεται καλύτερα με επαφές, με συνεργασία με τη ΝΔ". Υπάρχουν στελέχη μας που εντείνουν την προσπάθειά τους για ένα μεγαλύτερο μεσαίο χώρο. Αυτοί όπως αντιλαμβάνεστε θέλουν μια συζήτηση με τις κεντρώες δυνάμεις. Η ίδια αμηχανία υπάρχει σε όλο το πολιτικό σύστημα. Όμως η ενιαία έκφραση του κινήματος είναι υπόθεση του Επικεφαλής, όπως επίσης και του συνεδρίου, και αυτό το σέβονται όλοι».