4 Απριλίου, 2016

Κοινότητα Νέων για την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Γιατί?

Νέοι του Ποταμιού - Κοινότητα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Είναι η ανεργία και η φτωχοποίηση των Νέων ανθρώπων, η άνιση αντιμετώπιση των φύλων, η ανισότητα μεταξύ των γενεών? Η αύξηση & αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της Νεανικής παραβατικότητας, το bullying στα σχολεία, στο χώρο της εργασίας, στην οικογένεια? Ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων όπως της LGBT κοινότητας, των εθισμένων, των πασχόντων από χρόνια νοσήματα, των προσφύγων, των κλονισμένων ψυχικά?

Είναι, ναι.

Όπως επίσης, η ανικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να προάγει τη δημιουργική και ελεύθερη σκέψη και έκφραση, η ανικανότητα της Δικαιοσύνης να δρα ανεξάρτητα και να είναι προσβάσιμη σε όλους ανεξαιρέτως του πολίτες, η περικοπή αλλά και η παροχή κοινωνικών επιδομάτων χωρίς κίνητρα για κοινωνική ενσωμάτωση και απασχόληση, η επιβολή φόρων και το ασφαλιστικό σύστημα που κάνει τους νέους να ασφυκτιούν και να θέλουν να «αποδράσουν» από τη χώρα μας, η υποτίμηση του πολιτιστικού αγαθού, η θρησκευτική ανελευθερία, η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής που στερεί το δικαίωμα της γενιάς μας αλλά και των επόμενων για πρόσβαση σε καθαρή γη, νερό και αέρα και πολλούς άλλους λόγους που σίγουρα μπορεί να αναφέρει ο καθένας από εμάς.

Κοινότητα Κοινωνικής Δικαιοσύνης λοιπόν, για την αντιμετώπιση κάθε φαινομένου κοινωνικής ανισότητας. Για να διαμορφώσουμε απόψεις, να προωθήσουμε τα αιτήματά μας και να δράσουμε συντονισμένα προκειμένου να παράξουμε και να ασκήσουμε πολιτική που υπολογίζει τα δικαιώματα μας και των γενιών που θα ακολουθήσουν.

Ποιοι είμαστε? Η σύνθεσή μας, είναι η δύναμή μας.

Είμαστε Νέοι έως 34 ετών, που ζούμε μέσα στην κοινωνία, φοιτητές, εργαζόμενοι, startuppers, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, προερχόμαστε από διαφορετικές περιοχές, έχουμε τη δική μας κοινωνική, επαγγελματική, οικογενειακή, ακαδημαϊκή πορεία, κοινές, ξεχωριστές και ιδιαίτερες εμπειρίες. Συνθέτουμε τις απόψεις, τα βιώματά μας, τις δράσεις μας. Οι φωνές μας πολλαπλασιάζονται για να προάγουμε τις κοινές μας αξίες για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την εργασία, την ασφάλεια, την υγεία, την δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Είσαι «μέσα»?

Μίλησέ μας στο neolaia@topotami.gr, πες μας τι σε «καίει» και θα μάθεις πώς η φωνή σου για μια κοινωνία δικαιότερη μπορεί να ακουστεί δυνατά, μπορεί να πολλαπλασιαστεί, μπορεί να μετουσιωθεί σε πολιτικές αποφάσεις και δράσεις.

Δήμητρα Γιαννάκη
Μέλος της Επιτροπής Νέων-Συντονίστρια Κοινότητας Κοινωνικής Δικαιοσύνης