6 Σεπτέμβριος, 2017

Κύμβαλα αλαλάζοντα: παρατηρήσεις για την αριστερή δημαρχία του Παρισιού

Σώτη Τριανταφύλλου

Πώς μεταμορφώνουμε μια δυναμική μητρόπολη σε παιδότοπο;

Αναδεικνύοντας αριστερή δημαρχία όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι. Αν μάλιστα ο/η δήμαρχος είναι γκέι ή γυναίκα, καλύπτουμε και τα δικαιώματα των μειονοτήτων – όλα στη συσκευασία του ενός. Περιττό να επιχειρηματολογήσω περί του ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν επαρκεί για να ορίσει μια μειονότητα (υπό την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν) και ότι, προπάντων, οι γυναίκες είναι πλειονότητα, όχι μειονότητα: ουδείς με ακούει. Δεν πειράζει, πάμε παρακάτω.

Η αριστερή δημαρχία μεταμορφώνει λοιπόν το Παρίσι σε παιδότοπο. Χρησιμοποιώ τη λέξη «παιδότοπος» διότι νομίζω ότι την επινόησε το ΚΚΕ εννοώντας χώρους όπου παίζουν τα παιδιά των «λαϊκών οικογενειών» με διάφορα πλαστικά αντικείμενα και καραμούζες. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της Ανν Ινταλγκό, της πιο σαχλής, αμόρφωτης και κυνικής δημάρχου που γνώρισε ποτέ η γαλλική πρωτεύουσα.

Ασχολούμαι σήμερα με την Ανν Ινταλγκό, αυτό το επιφανές στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όχι διότι βλάπτει το Παρίσι αλλά κυρίως διότι η νοοτροπία και η πρακτική της στον δήμο δεν είναι μόνο παρισινό φαινόμενο: αποτελεί το πλαίσιο και τη μέθοδο των περισσότερων αριστερών δημαρχιών που έχουν μπερδέψει την οικολογία με την επιστροφή στο χωριό και τις αρμοδιότητες του δήμου με εκείνες των υπουργείων Πρόνοιας και Μετανάστευσης.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Σχετικά