17 Μαΐου, 2018

Η πλαστική σακούλα ήταν η κορυφή του παγόβουνου

Ανάρτηση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη για την Κοινοτική Οδηγία περί πλαστικής σακούλας

Με τη σχετική Οδηγία που ψηφίσαμε στις αρχές της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πρόσφατα, πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να αλλάξουμε μια καθημερινή μας συνήθεια: την βλαπτική χρήση της πλαστικής σακούλας.

Το πρόβλημα όμως για το περιβάλλον είναι μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο. Οι πλαστικές σακούλες υπολογίζεται ότι ευθύνονται μόνον για το 30% των απορριμμάτων στις ακτές και για το 10% στον πυθμένα. Και τα υπόλοιπα τι είναι; Μυριάδες αντικείμενα, τα περισσότερα καθημερινής χρήσης: πλαστικά μπουκάλια και τα πώματά τους, καλαμάκια, συσκευασίες τροφίμων, αποτσίγαρα - που λίγοι γνωρίζουν ότι κατασκευάζονται από ένα είδος πλαστικού και όχι από βαμβάκι - και πολλά άλλα.

Πρέπει λοιπόν να βιαστούμε γιατί τα πλαστικά βρίσκονται ήδη ακόμα και στα απομακρυσμένα θαλάσσια νερά ενώ έχουν εισβάλλει για τα καλά στην διατροφική αλυσίδα μέσω των αλιευμάτων. Θα πρέπει να είμαστε τολμηροί στις λύσεις που θα προκρίνουμε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποιες από τις «αγαπημένες» μας συνήθειες. Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι ακόμα τον πόλεμο.

Δείτε την ανάρτηση:

Με τη σχετική Οδηγία που ψηφίσαμε στις αρχές της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πρόσφατα, πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να αλλάξουμε μια καθημερινή μας συνήθεια: την βλαπτική χρήση της πλαστικής σακούλας. Το πρόβλημα όμως για το περιβάλλον είναι μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο. Οι πλαστικές σακούλες υπολογίζεται ότι ευθύνονται μόνον για το 30% των απορριμμάτων στις ακτές και για το 10% στον πυθμένα. Και τα υπόλοιπα τι είναι; Μυριάδες αντικείμενα, τα περισσότερα καθημερινής χρήσης: πλαστικά μπουκάλια και τα πώματά τους, καλαμάκια, συσκευασίες τροφίμων, αποτσίγαρα - που λίγοι γνωρίζουν ότι κατασκευάζονται από ένα είδος πλαστικού και όχι από βαμβάκι - και πολλά άλλα. Πρέπει λοιπόν να βιαστούμε γιατί τα πλαστικά βρίσκονται ήδη ακόμα και στα απομακρυσμένα θαλάσσια νερά ενώ έχουν εισβάλλει για τα καλά στην διατροφική αλυσίδα μέσω των αλιευμάτων. Θα πρέπει να είμαστε τολμηροί στις λύσεις που θα προκρίνουμε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποιες από τις «αγαπημένες» μας συνήθειες. Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι ακόμα τον πόλεμο.Δείτε ολόκληρη την παρέμβαση μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Gepostet von Γιώργος Γραμματικάκης am Mittwoch, 16. Mai 2018