28 Ιουνίου, 2016

Κεντροαριστερά με επίκεντρο τον άνθρωπο

Πάρις Βυλλιώτης

Ένας λαός, σοφότερος από ποτέ, διατηρεί μια στάση αναμονής. Έχει συνειδητοποιήσει τα λάθη του παρελθόντος. Έχει ζυγίσει ποιος σήκωσε τη σημαία του λαϊκισμού, ποιος διατήρησε αξιοπρεπή στάση, ποιος του είπε ψέματα, ποιος όχι. Ένας λαός που έχει μάθει από τα λάθη του. Άνθρωποι που έχουν μισήσει την πολιτική και τους πολιτικούς, δικαίως πολλές φορές.

Σήμερα, το μέλλον, αλλά και το παρόν μας, δε θα αφήσουμε να το κρίνουν άλλοι. Εμείς θα πάρουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Εμείς που θα δημιουργήσουμε πολιτικές. Εμείς που θα αποφασίσουμε στις επόμενες εκλογές να μην απέχουμε. Εμείς οι νέοι. Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ανάμεσα σε μια κυβέρνηση λαϊκιστών ψευδοαριστερών - αναρχοδεξιών και μια λαϊκή δεξιά με στοιχεία ακραία νεοφιλελεύθερα, αλλά και μιας ακροδεξιάς που παραμονεύει, είναι απολύτως αναγκαία ΣΗΜΕΡΑ η ανασυγκρότηση ενός μεσαίου χώρου που θα σέβεται τις αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας.
Αν και η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, θα μεταφερθεί σύντομα στη βάση της δημοκρατικής παράταξης. Και όταν λέμε βάση, φυσικά δεν γίνεται λόγος για παλαιοκομματικούς καταλόγους που θα αρχίσουν να ξεθάβονται. Μιλάμε για μια απολύτως καινούργια κατεύθυνση και συμμετοχή κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη, που επιτέλους ήρθε η στιγμή να πάρει τη δύναμη στα χέρια του. Να ακουστεί, να συμμετέχει, να διαμορφώσει το μέλλον του, χωρίς αποκλεισμούς.

Είναι ένα ιστορικό ραντεβού για την γέννηση (και όχι ανασυγκρότηση) ενός σύγχρονου, μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού, με στοιχεία κοινωνικού φιλελευθερισμού χώρου, που θα έχει στο επίκεντρο την στροφή στον ανθρωπισμό, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη οικονομικών δομών.

Για μια συμμαχία όλων εκείνων των δημοκρατικών δυνάμεων που θα υποστηρίζουν εμπράκτως την κοινωνική δικαιοσύνη, την μικρότερη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία και την μέγιστη συμμετοχή στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην παιδεία, τη φτώχεια, την υγεία.

Οι βάσεις του νέου κόμματος, δεν θα είναι τα σύμβολα και τα συνθήματα του. Θα είναι κοινές αρχές και όχι μικροπολιτικά παιχνίδια θεωρίας παιγνίων.
Οι συνθήκες είναι δυσκολότερες από ποτέ, όμως είναι ευκαιρία μοναδική για την ανασυγκρότηση ενός χώρου μεσαίου χώρου, με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, με αριστερούς μεταρρυθμιστές, ένα σύγχρονο κέντρο με προοδευτικές πολιτικές και επένδυση στον άνθρωπο, που θα δώσει το έναυσμα για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Τη στροφή στις πανανθρώπινες αξίες των ιδρυτικών διακηρύξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αξία και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απαγόρευσης των διακρίσεων, της στήριξης των αδυνάμων, της ουσιαστικής στήριξη αμεα, της ισότητας ανεξαρτήτου φύλου, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και ηλικίας.

Σήμερα όλα αυτά είναι μετέωρα. Δεν υπάρχει ελευθερία, όταν μια οικογένεια τα βγάλει πέρα με μισθούς πείνας. Δεν υπάρχει σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όταν ένας νέος είναι άνεργος ή ακόμα χειρότερα όταν απολύεται ένας 50 άρης. Δεν υπάρχει δημοκρατία, όταν μόλις 4 γιατροί έχουν 2 νοσηλευτές σε εφημερία αθηναϊκού νοσοκομείου. Δεν υπάρχει κράτος δικαίου, όταν έρχονται για ψήφιση νομοσχέδια χιλιάδων σελίδων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο νέος πολιτικός σχηματισμός πρέπει να διασφαλίζει, την βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια, την καινοτομία, την αλληλεγγύη, την εξάλειψη της φτώχειας, να υποστηρίξει τη δημιουργία τέτοιων σταθερών φορολογικών δομών, ώστε οι επιχειρηματικές ιδέες να γίνουν εταιρείες, να επιστρέψει το μεγάλο κεφάλαιο, να αυξηθούν οι μεγάλες επενδύσεις, να γίνουν σύγχρονα αναπτυξιακά έργα, να δοθεί ο λόγος επιτέλους στις τοπικές κοινωνίες. Οι δήμοι και οι περιφέρειες να μην είναι μακρινά ξαδέρφια ενός πολυδαιδάλου κράτους που θα τους ρίχνει ψίχουλα. Η ανάπτυξη να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες, από τη γειτονία μας.

Για να ανοίξουν τα καταστήματα, να μειωθεί η ανεργία, να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Στοχευόμενη φορολόγηση στη βάση της ανάπτυξης της κατανάλωσης, στην ανάπτυξη μικρών και μικρομεσσαίων επιχειρήσεων, στη στήριξη της εργατικής τάξης και τις επενδύσεις.

Όλα αυτά γίνονται, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα. Πρέπει να διαμορφώσουμε νέες συνθήκες, να ξυπνήσουμε τους εταίρους μας, το ευρωπαϊκό όραμα να μπει ξανά στη βάση των ιδρυτικών του διατάξεων. Ίσες ευκαιρίες για όλους, στήριξη της καινοτομίας με ουσιαστική εξάλειψη της γραφειοκρατίας και ενός κρατικού μηχανισμού μικρού, λειτουργικού, αποτελεσματικού , που θα δίνει τον πρώτο λόγο στην τοπική αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Επιτέλους, δεν επιζητούμε οικονομική μεγέθυνση, αλλά ουσιαστική κοινωνική ανάπτυξη της γειτονιάς μας, της τοπικής αγοράς, της ευημερίας. Στο επίκεντρο δεν είναι οι αριθμοί. Τα συνθήματα, τα σύμβολα και οι σημαίες είναι σεβαστές. Αλλά λυπάμαι που το λέω, ανήκουν στο παρελθόν.

Επιτέλους, δεν επιζητούμε οικονομική μεγέθυνση στα χαρτια, αλλά ουσιαστική κοινωνική ανάπτυξη της γειτονιάς μας, της τοπικής αγοράς, της ευημερίας. Στο επίκεντρο δεν είναι οι αριθμοί. Τα συνθήματα, τα σύμβολα και οι σημαίες είναι σεβαστές. Αλλά λυπάμαι που το λέω, ανήκουν στο παρελθόν.
Στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και η στροφή στις αξίες του ανθρωπισμού.

* Ο Πάρις Βυλλιώτης είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ

parisnomos.blogspot