27 Μαρτίου, 2018

Καθοριστικός για τη χώρα ο προοδευτικός πόλος

Σπύρος Δανέλλης

Τι είναι και τι εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής; Πως θα πείσετε την κοινωνία ότι δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επιβίωσης κομμάτων και προσώπων με νέο περιτύλιγμα;

Το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να εκφράσει το πιο δραστήριο και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας που νοιώθει πολιτικά ανέστιο. Τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα πρέπει να περάσουν την βάσανο της επανεφεύρεσης του εαυτού τους. Μόνο με γνήσια προοδευτικό μεταρρυθμιστικό λόγο, απαλλαγμένο από τη βολή του παλαιοκομματικού παρελθόντος μπορούμε να γοητεύσουμε τους επιφυλακτικούς, καχύποπτους ή αδιάφορους πολίτες. Δεν αρκεί η κοινοβουλευτική επιβίωση, ζητείται ειδικό βάρος, ικανό για να σφραγίσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων.

Στελέχη που είτε έχουν κουράσει είτε - όπως δηλώσατε πρόσφατα με αφορμή διάφορα σκάνδαλα προς διερεύνηση - αποτελούν βαρίδια, μήπως θα έπρεπε να κάνουν στην άκρη; Με ποιο τρόπο;

Θεωρώ αυτονόητο πως για να καμφθεί η δυσπιστία, η άρνηση, η αδιαφορία των πολιτών απέναντί μας πρέπει να τους πείσουμε πως στις πολιτικές μας αποσκευές δεν κουβαλάμε πελατειασμό, παλαιοκομματισμό, αναξιοκρατία, διαφθορά. Τα αμαρτήματα δηλαδή που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία. Άλλωστε, οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις των παλιών συμμαθητών συγκινούν μόνο τους συμμετέχοντες. Οι εκτός κάδρου στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν αδιάφοροι. Ζητείται λοιπόν ειλικρίνεια και αυτογνωσία.

Κάποτε το Ποτάμι έλεγε ότι δε θα αφομοιωθεί και δε θα «συγκολληθεί» με το ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξε;

Πάντα λέγαμε πως έπρεπε να οδηγηθούμε στην ίδρυση ενός πραγματικά νέου, ενιαίου φορέα και όχι στη δημιουργία μιας πολυκομματικής ομπρέλας. Εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο, που απαιτεί τη σύγκλιση διαφορετικών απόψεων, την υπέρβαση κομματικών ταυτοτήτων και προελεύσεων, την εναρμόνιση πολιτικών προτεραιοτήτων, την άρση καχυποψιών. Έστω όμως και έτσι, το ΠΟΤΑΜΙ δεν μπορούσε να απέχει της προσπάθειας ενιαίας έκφρασης του μεσαίου χώρου. Αυτό δεν επιτυγχάνεται όμως με κλωνοποίηση ή αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ.

Θα υπάρξει λύση στο Μακεδονικό και ποια η δική σας στάση και του πολιτικού χώρου που ανήκετε; Θα ψηφίσετε θετικά;

Η θέση που δημόσια είχα υποστηρίξει από το 1992, όταν η «εθνική μας τύφλωση» φόρτωσε τη χώρα ένα τεράστιο άγος, δυστυχώς δικαιώθηκε από τη ζωή. Αντί να «ηγεμονεύσουμε» στα Βαλκάνια, δημιουργήσαμε εχθρούς, βοηθήσαμε την εξάπλωση της Τουρκικής επιρροής στα βόρεια σύνορά μας και σπαταλήσαμε πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο. Αν καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, δηλαδή κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, οι εθνικά υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τον στηρίξουν. Αυτό θα κάνω προσωπικά όπως και ο πολιτικός μου χώρος.

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά και τις ακραίες παρεμβάσεις ιεραρχών, πιστεύετε ότι γίνεται επιτακτικότερο το αίτημα για τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας; Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται μέσω της διακήρυξής του υπέρ των διακριτών ρόλων…

Μιλώντας για προοδευτικό μεταρρυθμισμό, δεν μπορείς να εξαιρείς τις εκκρεμότητες που έχουμε, μόνοι εμείς στο Δυτικό κόσμο, ως προς την οριοθέτηση των ρόλων Κράτους και Εκκλησίας. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να πάψει τον παρεμβατισμό και τη χρησιμοθηρία στις σχέσεις του με την εκκλησία. Η εκκλησία να αντιληφθεί πως δεν είναι δουλειά της η εξωτερική πολιτική, πως άλλο πράγμα το σχολείο και άλλο το κατηχητικό, πως η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αυτοπροσδιορισμού του κάθε πολίτη είναι υποχρέωση της πολιτείας. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να συμβάλει στη συναινετική αναθεώρηση των επίμαχων συνταγματικών προβλέψεων. Αυτό θα αποβεί σε όφελος και των δύο μερών.

Υπόθεση Novartis: Σκάνδαλο ή σκευωρία; Οι πολίτες θέλουν κάθαρση. Το πολιτικό σύστημα έχει τη δύναμη;

Οι διαχρονικά παράνομες πρακτικές κοστολόγησης, προώθησης και προμήθειας φαρμάκων συνιστούν αδιαμφισβήτητα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Η «έντιμη ανεπάρκεια» των πολιτικών προϊσταμένων των αρμοδίων Υπουργείων δεν τους απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες. Το αν ενέχονται και ποινικά, ο μόνος αρμόδιος να το διερευνήσει είναι η Δικαιοσύνη. Οι σκανδαλώδεις διατάξεις περί ευθύνης Υπουργών κάνουν τους πολίτες να πιστεύουν πως «όλοι είναι το ίδιο» και τους αρνητές της Δημοκρατίας να τρίβουν τα χέρια τους. Η επαναπόκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης του πολιτικού συστήματος, του κοινοβουλευτισμού. Εδώ δοκιμαζόμαστε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά.

Ποια είναι η άποψή σας για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου έναντι στον συντηρητικό χώρο που εκφράζει η ΝΔ; Μπορεί η Κεντροαριστερά να αρχίσει έστω διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η διαμόρφωση ενός δυναμικού, μεταρρυθμιστικού – προοδευτικού πόλου είναι απαραίτητη και καθοριστική για τη χώρα, σε αντιστοιχία με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη. Και είναι καθοριστική γιατί ο συντηρητικός χώρος που εκφράζει η Ν.Δ. επιχειρεί σήμερα αφενός να παραγράψουμε τις καθοριστικές ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για τη χρεωκοπία της χώρας ή τον μοιραίο ρόλο του Σαμαρά ως πρώτου αντιμνημονιακού και αφετέρου, να παραβλέψουμε την αδυναμία του Κ.Μητσοτάκη να μπολιάσει το βαθιά συντηρητικό κορμό της με τα προτάγματα έστω του πολιτικού φιλελευθερισμού. Από την άλλη πλευρά, η διχαστική ρητορική που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δημιούργησε πληγές, νωπές ακόμη. Η υπέρβαση της δίκαιης, αλλά μη προωθητικής οργής είναι ζητούμενο για τις προοδευτικές δυνάμεις. Είναι χρήσιμο να βοηθηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη συμφιλίωσή του με την πραγματικότητα και την υπέρβαση των αμφιθυμιών του. Όσο κι αν ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσβατος.

Προσωπικά, θα διεκδικήσετε να είστε στην επόμενη Βουλή ή θα προτιμάτε να προσφέρετε στους συμπολίτες σας από κάποια άλλη θέση;

Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Όμως, έχω μάθει στη δημόσια διαδρομή μου να εκφράζομαι και να δρω ανεξαρτήτως του αν υπάρχει επόμενη φορά.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών