5 Ιανουαρίου, 2015

Κάθε νέο δημοκρατικό κόμμα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο

της Χλόης Βλασσοπούλου Η αναφορά στις αξίες του διαφωτισμού αντικατοπτρίζει την πίστη μας στο Ποτάμι για την παιδεία, την επιχειρηματικότητα, τη μάχη κατά του λαϊκισμού.

Γράφει η Χλόη Βλασσοπούλου

Τα καυστικά σχόλια στο διαδίκτυο μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για την ίδρυση ενός νέου κόμματος αναδεικνύουν ακόμη μία φορά την άρνηση της δημοκρατικής πολυφωνίας από τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς και αντανακλούν τη μικροπολιτική τους τοποθέτηση που περιορίζεται στη στενή εκτίμηση κόστους-ωφέλειας : σε τι μας ωφελεί ή μας βλάπτει η εμφάνιση ενός νέου πολιτικού αντιπάλου. Το θεμελιώδες δικαίωμα του εκλέγεσθαι, επιτρέπει σε κάθε πολίτη που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς να διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του. Ας καλωσορίσουμε λοιπόν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στον πολιτικό στίβο της χώρας.

Διάβασα την ιδρυτική ομιλία του Γ. Παπανδρέου και παρατήρησα σε πόσα σημεία με βρίσκει σύμφωνη. Συνειδητοποίησα πως τα περισσότερα από αυτά που αναφέρει έχουν ειπωθεί, με άλλη ορολογία, από το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής του. Ιδού κάποια μόνο παραδείγματα βασισμένα στις αξίες στις οποίες δηλώνει πως στηρίζεται αυτή η πολιτική κίνηση:

Η αναφορά στις αξίες του ανθρωπισμού αντικατοπτρίζει την ακλόνητη θέση μας στο Ποτάμι για σεβασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την κοινωνική προστασία για όλους.

Η αναφορά στις αξίες του διαφωτισμού αντικατοπτρίζει την πίστη μας στο Ποτάμι για την παιδεία, την επιχειρηματικότητα, τη μάχη κατά του λαϊκισμού.

Η αναφορά στις αξίες της δημοκρατίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού αντικατοπτρίζει τη θεμελιώδη τοποθέτησή μας στα θέματα συμμετοχικής διακυβέρνησης, δικαιοσύνης και κράτος δικαίου.

Η αναφορά στις αρχές της οικολογίας αντικατοπτρίζει στο Ποτάμι την εποικοδομητική συνεργασία μας με την Ευρώπη Οικολογία από την περίοδο των ευρωεκλογών και την δέσμευση μας για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεν κατηγορούμε τον κ. Παπανδρέου για υποκλοπή ιδεών. Το αντίθετο ! Το Ποτάμι ήρθε για να λειτουργήσει σαν την φωνή της λογικής μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον διαβρωμένο και σε ένα κράτος υποχείριο των συντεχνιακών συμφερόντων. Φαίνεται λοιπόν πως οι αρχές και οι θέσεις μας αρχίζουν να έχουν απήχηση στον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο και αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε !

Αν αναζητήσουμε στο λόγο του ιδρυτή του νέου κινήματος την φράση που μας διαφοροποιεί περισσότερο, θα έλεγα πως είναι αυτή : «Εμείς δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ξεκινάμε από την αρχή» λέει ο κ. Παπανδρέου. Εμείς στο Ποτάμι ξεκινάμε από το μηδέν, είμαστε νέοι άνθρωποι στην πολιτική που δεν μας χρειάζεται να επανατοποθετηθούμε για να ξαναρχίσουμε. Μας χρειάστηκε η απόφαση ν΄αρχίσουμε. Με τις γνώσεις και την εμπειρία μας σαν επιστήμονες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, πολίτες που βιώσαμε και μελετήσαμε τον παλαιοκομματισμό και ελεύθεροι από κάθε εξάρτηση πολιτική, οικονομική ή συντεχνιακή, ερχόμαστε να προτείνουμε λύσεις για την χώρα μας. Γι΄αυτό και η φωνή μας έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται!

* Η Χλόη Βλασσοπούλου είναι υπεύθυνη του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών και μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής

05 Ιανουαρίου 2015