28 Νοέμβριος, 2018

Κάθε λαός είναι υπεύθυνος για την ιστορία του ή η ισότητα της ψήφου

Ολυμπία Αναστασοπούλου

Ο κάθε λαός κατά τον Καστοριάδη, και κάθε νοήμονα άνθρωπο ας μου επιτραπεί η προσθήκη, είναι υπεύθυνος για την ιστορία του. Συνεπώς είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, σε συλλογικό επίπεδο.

Σε ατομικό επίπεδο αντίστοιχα ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την προσωπική του πορεία, τη δική του ιστορία, και κατά συνέπεια την κατάσταση την οποία σήμερα βιώνει. Ο ελληνικός λαός καλείται σήμερα να επιχειρήσει τον δύσκολο συνδυασμό των ανωτέρω στην πορεία του προς τις τριπλές κάρτες του σωτηρίου έτους 2019.

Και εξηγούμαι: από την μεταπολίτευση και εντεύθεν το μοναδικό αλλά και πανίσχυρο όπλο που διαθέτει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας ανεξαρτήτως μόρφωσης, επαγγέλματος, κοινωνικής τάξης ή οικονομικής κατάστασης είναι η ψήφος, η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων του σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συχνά υποστηρίζεται ότι οι νόμοι δεν έχουν την ίδια ισχύ για όλους τους πολίτες καθώς και ότι δεν απολαμβάνουν όλοι των ίδιων δυνατοτήτων πρόσβασης στη Δικαιοσύνη ή δικαίωσής τους από αυτήν. Η οικονομική τους επιφάνεια, η κοινωνική τους θέση και οι κάθε είδους επαφές που μπορεί να διαθέτουν τους εξοπλίζουν συχνά με προνομιακή μεταχείριση έναντι δικαστικών, φορολογικών και αστυνομικών αρχών και αποτελεί το φαινόμενο αυτό μία από τις πλέον σοβαρές παθογένειες του ελληνικού κράτους και όχι μόνο.

Ωστόσο καθένας από εμάς, ανεξαρτήτως κάθε άλλης συνθήκης που μας προσδιορίζει, διαθέτει μία ψήφο και μόνον για κάθε εκλογική αναμέτρηση η οποία έχει την ίδια ακριβώς δύναμη και επιρροή επί του εκλογικού αποτελέσματος με όλους τους συμπολίτες μας. Αυτή είναι η απόλυτη ισότητα που παρέχει η ψήφος.

Στο μέτρο που η προσωπική μας πορεία καθορίζεται από την πορεία της πατρίδας μας και αντιστρόφως, είναι ύψιστη ευθύνη του καθενός μας να προσέλθει το 2019 στις κάλπες όσες φορές αυτό απαιτηθεί. Και να προσέλθει «διαβασμένος» για το τοπικό, εθνικό και ευρωπαικό ωφέλιμο.

Εφόσον το πράξει αυτό δυνάμεις όπως το Ποτάμι θα έχουν εξασφαλίσει μια δυνατή παρουσία στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στην Ευρωβουλή και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

*H Ολυμπία Αναστασοπούλου είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και υπεύθυνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης.