12 Σεπτεμβρίου, 2016

Καταδικασμένη στην έκπληξη

Λίνα Παπαδάκη

Ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, που ήρθε να εξολοθρεύσει τη διαφθορά, κατηγόρησε πρώην φίλο του επιχειρηματία ότι διακινεί «μαύρο» χρήμα για χρηματισμό δημοσιογράφων. Ο επιχειρηματίας δεν απάντησε, ο υπουργός δεν επανήλθε, η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε, η κατηγορία χάθηκε σαν φυλλαράκι που το παίρνει ο άνεμος. Λίγες μέρες μετά, ο κατηγορούμενος για «μαύρο» χρήμα έπαιρνε μία από τις τέσσερις άδειες στα δωμάτια του τζόγου. Εγώ νομικά δεν ξέρω κι αυτή μάλλον είναι η αιτία που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δόθηκε συνέχεια και κανένας εισαγγελέας δεν φάνηκε να ενοχλείται από αυτό που στα δικά μου αυτιά ακούστηκε τρομερό. Προφανώς οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα από μένα, εξακολουθώ όμως να εκπλήσσομαι.

Από τα δωμάτια αυτά του τζόγου βγήκε κι ένας άλλος επιχειρηματίας, ο οποίος δήλωσε στις κάμερες ότι συμμετείχε απλώς για να ανεβάσει το τίμημα που θα καταβάλουν οι υπόλοιποι. Δηλαδή ο άνθρωπος ομολόγησε ότι ήταν αυτός που ανέβασε το τίμημα με μάλλον τρόπο αθέμιτο. Δηλαδή ο άνθρωπος ομολόγησε ότι έγινε εκουσίως ο πολλαπλασιαστής του τιμήματος που πλήρωσαν οι άλλοι. Για λογαριασμό τίνος; Η κυβέρνηση που ήρθε να σκοτώσει τη διαπλοκή δεν ρώτησε, ο ίδιος δεν επανήλθε, η ομολογία κύλησε σαν νεράκι από την πηγή κι εξαφανίστηκε.

Εγώ νομικά δεν ξέρω και μάλλον γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ενοχλήθηκε κανείς εισαγγελέας από αυτό που τα δικά μου αυτιά ενόχλησε πολύ. Αλλά οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα, ασχέτως αν εγώ εξακολουθώ να εκπλήσσομαι. Λίγες μέρες αργότερα ένας γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας έκανε μία ασυνήθιστη για τη χώρα μας χειρονομία που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Εχοντας ήδη γνωστοποιήσει δημοσίως ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο και το τέλος του ήταν κοντά, είχε δεσμεύσει τον εαυτό του ότι θα προχωρούσε σε ευθανασία. Είχε γράψει ένα βιβλίο για το δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο ανθρώπων που η μοίρα τούς είχε καταδικάσει σε βασανιστική ζωή με κοντινή ημερομηνία τέλους, και έκανε τον εαυτό του παράδειγμα μιας συγκινητικής σταυροφορίας για την «ελεύθερη» επιλογή της τελευταίας πράξης.

Αιφνιδίως μας αποχαιρέτησε με ένα βίντεο που ξεχείλιζε από εύθραυστη δύναμη και τελεσίδικη αξιοπρέπεια, στο οποίο μας πληροφόρησε ότι ήδη είχε αναχωρήσει με μη υποβοηθούμενη ευθανασία. Κάποια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ίσως τελικά υπήρξε κάποια βοήθεια από το περιβάλλον του. Έχουν όμως σημασία οι λεπτομέρειες; Όλοι ξέραμε ότι ήταν ένας άνθρωπος αποφασισμένος να δώσει τέλος στο μαρτύριό του -παίζει κανέναν ρόλο αν δεν αφέθηκε μόνος του στη μακάβρια τελευταία εμπειρία αλλά είχε συμπαραστάτη; Ισα ίσα, στα δικά μου αυτιά ακούστηκε κάπως ανακουφιστικό αυτό. Στα αυτιά του εισαγγελέα όμως ακούστηκε ύποπτο και διέταξε έρευνα. Νομίζω το λάθος βαρύνει εμένα και έχει γίνει από παλιά. Τότε που διάλεξα να κάνω φιλολογία. Έπρεπε να κάνω νομικά. Τώρα είμαι καταδικασμένη να μην μπορώ να ερμηνεύσω τον κόσμο, να μην καταλαβαίνω και διαρκώς να εκπλήσσομαι.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

* Η Λίνα Παπαδάκη είναι επικεφαλής του Γραφείου Τύπου.