13 Ιουνίου, 2018

«Κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια»

Γιώργος Δημακόπουλος

1. Αυτοί που υποτίθεται πίστευαν ότι «Κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια», τώρα μιλούν για «κακή συμφωνία και εθνική υποχώρηση» και για «εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και της εθνότητας»! Οι ίδιοι άνθρωποι. Και πάλι ψεύτικοι, όπως και στο πρώτο μνημόνιο.

2. Η συμφωνία δεν περνάει από αυτό το κοινοβούλιο, δεν βγαίνουν οι ψήφοι. Τη συμφωνία θα την υπογράψει η επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με κωλοτούμπα αντίστοιχη με αυτές του Τσίπρα. Χωρίς να αλλάξει ούτε μία λέξη από το κείμενο. Έτσι όμως, όταν κάποιος αντιτίθεται στις πάγιες θέσεις του για ψηφοθηρικούς λόγους, χάνει και αυτούς που τον εκτιμούσαν πριν, και αυτούς που κερδίζει προσωρινά.

3. Η συμφωνία δύσκολα θα περάσει, αν περάσει, και από την πλευρά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αλλά αυτό δεν μας αφορά. (εκτός και αν είσαι πολιτικάντης σαν τον Καμμένο). Οι πολίτες των δύο χωρών έχουμε μόνους αντιπάλους τους κακούς πολιτικούς που υψώνουν εμπόδια και καλλιεργούν το μίσος.

4. Όποια προϋπόθεση είχαν θέσει το Ποτάμι, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ ικανοποιείται από τη φερόμενη συμφωνία. Οι κωλοτούμπες είναι κλασικό ελληνικό άθλημα. Αν κάποιος πολιτικός αρχηγός πιστεύει ότι θα φέρει καλύτερη συμφωνία, να βγει να πει δημόσια. Και ποια ευθύνη θα αναλάβει, αν δεν το πετύχει.

5. Ο κος Μητσοτάκης πριν αρνηθεί τη συμφωνία για ψηφοθηρικούς λόγους προκαλώντας νέο διχασμό, να θυμηθεί τι ζητούσε τον Ιανουάριο. Τι από αυτά που ζητούσε δεν έγινε; Έλεγε «οι κόκκινες γραμμές για το Σκοπιανό είναι… τρία στα τρία», σύνθετη ονομασία, erga omnes, χωρίς αλυτρωτισμό. Τι από αυτά δεν έγινε; Και να μας εξηγήσει τι καλύτερο θα καταφέρει αυτός ως πρωθυπουργός. Μη συνεχίζει την αντιπολιτευτική τακτική του Τσίπρα. Ο Σαμαράς είναι ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ ή ο Μητσοτάκης;

6. Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για φτηνούς πολιτικαντισμούς. Όποιοι τυχοδιωκτικά καλλιεργούν τον διχασμό για να σώσουν τα ψηφαλάκια τους είναι επικίνδυνοι.

7. Η ΝΔ έχει αποδεχτεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία, αλλά παίρνει αρνητική θέση για να μη γίνει δήθεν κόμμα Λίγκα του Βορρά και χάσει τις ψήφους της λαϊκής δεξιάς και πράσινα άλογα. Παραδέχονται έτσι ότι ο Κυριάκος είναι αριβίστας σαν τον Τσίπρα. Ότι το κόμμα της ΝΔ είναι συμφερτός σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι θα του έφευγαν οι ακροδεξιοί του ψηφοφόροι για Χρυσή Nαζί. Και γιατί τότε θέλουν να γίνουν κυβέρνηση; Για να μας σώσουν μαζί με τους δυνητικούς ψηφοφόρους των ναζί, από τους ΣΥΡΙΖΑνελ; Με αυτούς θα πάει μπροστά η χώρα;

8. Ο τρόπος που χειρίστηκε ο Τσίπρας και το Μακεδονικό είναι απαράδεκτος. Ο τρόπος που γλείφει ΑΝΕΛ και Καμμένο είναι τραγικός. Από ένα κακό πολιτικό (πολιτικάντη) σαν τον Τσίπρα δεν έχεις απαιτήσεις. Καταθέτεις πρόταση μομφής.

9. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησαν σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, όταν έπρεπε. Δεν ζήτησαν συζήτηση στη Βουλή και υπερψήφιση από 180, όταν έπρεπε. Ας τα ζητήσουν έστω τώρα.

10. Απορία. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 οι χώρες GREECE και THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF MACEDONIA υπέγραψαν Interim Accord στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μετάφραση: η χώρα Γραικία και η χώρα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπέγραψαν την Ενδιάμεση Συμφωνία. Ποια είναι αυτή η Γραικία;

* Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ

Πηγή: AthensVoice