3 Μαρτίου, 2016

Καμπανάκι για χρήση αναβολικών και στον μη αγωνιστικό αθλητισμό

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Υγείας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τη χρήση αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό αναψυχής.

Αποτελέσματα προσφάτων ερευνών στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος, το οποίο συντονίζεται από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ., έρχονται να υπενθυμίσουν τη διάδοση των αναβολικών ουσιών, πέραν του αγωνιστικού αθλητισμού και στον αθλητισμό αναψυχής. Είναι χαρακτηριστικό, πως 1 στους 4 αθλούμενους, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε χρήστης αναβολικών. Η έρευνα, καταγράφοντας τους λόγους, που οδηγούν τους αθλούμενους στη χρήση, αναδεικνύει έλλειμμα ολοκληρωμένης ενημέρωσης, καθώς και τον ρόλο του διαδικτύου τόσο στην αναζήτηση πληροφορίας, όσο και στην προμήθεια σκευασμάτων.

Το Ποτάμι θεωρεί τη χρήση απαγορευμένων ουσιών μια από τις κυριότερες παθογένειες του αγωνιστικού αθλητισμού και η διαφαινόμενη διάδοσή τους και στον χώρο του αθλητισμού αναψυχής, μαζί με την ευκολία προμήθειας τους από τους αθλούμενους, θα πρέπει να προβληματίσει όλους και ιδίως την Πολιτεία. Παραμένει αναγκαία η συντονισμένη δράση των αρμοδίων Υπουργείων και φορέων τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, πραγματοποιώντας στοχευμένες ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις και ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:
1. Πολιτισμού και Αθλητισμού
2. Οικονομικών
3. Υγείας
4. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: «Διακίνηση και χρήση αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό αναψυχής».

Η χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αγωνιστικό αθλητισμό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα στον πυρήνα του οποίου έχει κατ’ επανάληψη βρεθεί η χώρα μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επέκταση της χρήσης των ουσιών αυτών και στον χώρο του αθλητισμού αναψυχής.

Προσφάτως, ανακοινώθηκαν προκαταρτικά αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος SAFEYOU στο οποίο συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Foro Italico, το Πανεπιστήμιο του Potsdam, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και ο Εθνικός Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ της Γερμανίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συντονίζεται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Α.Π.Θ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθότι 1 στους 4 αθλούμενους νέους/ες που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε πως χρησιμοποιεί ή πως έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αναβολικές ουσίες για να βελτιώσει την απόδοσή του/της.

Στην εν λόγω έρευνα, συμμετείχαν 202 άτομα από τον χώρο της μαζικής άθλησης, ηλικίας 15 έως 25 ετών, με τα 156 εξ αυτών να είναι άνδρες. Η πλειοψηφία τους ασχολούνταν με το fitness και το body building ενώ καταγράφηκε χρήση και από συμμετέχοντες σε αγώνες δρόμου. Οι συχνότερα αναφερόμενοι λόγοι που οδηγούσαν στη χρήση των σχετικών ουσιών ήταν η ταχύτερη ανάρρωση/ξεκούραση μετά την άσκηση, η περιέργεια, η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών ουσιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός φυσιολογικού προγράμματος άσκησης και οδηγεί ταχύτερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η λεγόμενη «κοινωνική νόρμα», δηλαδή το να ακολουθεί κάποιος αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι γύρω του.

Οι κυριότερες πηγές πληροφόρησης για την αγορά και τη χρήση αναβολικών ουσιών ήταν το διαδίκτυο (διαφημίσεις και διαδικτυακά καταστήματα που εμπορεύονται συναφείς ουσίες), οι διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων χρηστών αναβολικών ουσιών, οι φίλοι που χρησιμοποιούν αναβολικές ουσίες και οι γυμναστές που εργάζονται σε χώρους μαζικού αθλητισμού.

Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι από τις κυριότερες παθογένειες στον αγωνιστικό αθλητισμό και η αντιμετώπισή της χρειάζεται συντονισμένη δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η άγνοια και η απληστία είναι από τις βασικές γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου αυτού που διαβρώνει το αθλητικό ιδεώδες.

Επίσης, στον αθλητισμό αναψυχής η χρήση απαγορευμένων ουσιών έχει αρχίσει να προσλαμβάνει σημαντικές διαστάσεις και πρέπει η πολιτεία να δραστηριοποιηθεί ώστε να προστατέψει την υγεία των αθλουμένων από διάφορους επιτήδειους που, αποβλέποντας στο εύκολο κέρδος, εκμεταλλεύονται την άγνοια νέων κυρίως ανθρώπων.

Κατόπιν αυτών:

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να περιοριστεί η εισαγωγή στη χώρα, σκευασμάτων τα οποία αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία; Ειδικότερα, πώς ελέγχεται και πώς αντιμετωπίζεται από πλευράς τελωνειακών και αστυνομικών αρχών η διακίνηση σχετικών σκευασμάτων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου;

2. Πραγματοποιούνται έλεγχοι και δειγματοληψίες σε καταστήματα αθλητικών ειδών διατροφής και γυμναστήρια;

3. Είναι το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.), με την παρούσα του στελέχωση, σε θέση να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από τον ιδρυτικό του νόμο προγράμματα εκπαίδευσης και πληροφόρησης για την πρόληψη χρήσης βλαπτικών για την υγεία ουσιών από αθλητές;

4. Προτίθεσθε να ενισχύσετε τη δομή του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. στελεχώνοντάς το προβλεπόμενο Επιστημονικό Τμήμα που δεν λειτουργεί εδώ και μία πενταετία περίπου; Περαιτέρω, σκοπεύετε να εφαρμόσετε το άρθρο 11 του Ν. 4049/2012, ώστε, επιτέλους, να αποκτήσει η χώρα έναν ολοκληρωμένο οργανισμό αντι-ντόπινγκ;

5. Υλοποιείται η προβλεπόμενη από το Ν. 2725/1999 συνεργασία του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως τελωνειακές και αστυνομικές αρχές για τον περιορισμό της διακίνησης σχετικών σκευασμάτων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχετικά