20 Νοέμβριος, 2018

Καμία έκπτωση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Γιάννα Παναγοπούλου

Η ποιότητα της Δημοκρατίας εξαρτάται από το σεβασμό και την προστασία των μειοψηφιών

Στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα το ΣΥΔ για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, το Ποτάμι εκπροσώπησε η Πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιάννα Παναγοπούλου.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κα Παναγοπούλου τόνισε ότι η ποιότητα της Δημοκρατίας εξαρτάται από το σεβασμό και την προστασία των μειοψηφιών, κάθε μειοψηφίας, και ενός έστω διαφορετικού ανθρώπου.

Ότι το Ποτάμι δεν δέχεται καμία έκπτωση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας με υπευθυνότητα. Υπήρξε το κόμμα που προασπίστηκε με τον πιο αδιάστικτο και ξεκάθαρο τρόπο το αυτονόητο δικαίωμα του καθενός ανθρώπου στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Εξ αρχής πρότεινε τη θέσπιση γρήγορων και εύκολα προσβάσιμων διαδικασιών αλλαγής των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας και λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης, με εχεμύθεια, αξιοπρέπεια και με κριτήριο μόνο τον αυτοπροσδιορισμό, δίχως άλλες ιατρικές εξετάσεις που παραπέμπουν σε άλλες κοινωνίες ανελεύθερες και οπισθοδρομικές.

Είναι το κόμμα που υποστήριξε σθεναρά και ψήφισε στη Βουλή τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και την απελευθέρωση από το στίγμα της δήθεν ψυχικής ασθένειας για τα τρανς άτομα, ενώ υποστηρίζει την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εξόδων προσδιορισμού και επαναπροσδιορισμού  φύλου και κάθε πρότασης που οδηγεί στην πληρέστερη θεσμική κατοχύρωση.

Ερωτηθείσα ποια πιστεύει ότι θα είναι η συνέχεια στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, είπε ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα τιμωρήσει τους ενόχους.

Καταλήγοντας, πρόσθεσε «... ο δικός μας αγώνας είναι να φτάσει η στιγμή η κοινωνία να Μην χρειάζεται Ημέρες Μνήμης, τη στιγμή όπου ο σεβασμός και η αποδοχή του διαφορετικού θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς γιατί είναι θέμα αντίληψης της κοινωνίας και στερεοτύπων».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: 

*Η Γιάννα Παναγοπούλου είναι πολιτική υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του «Ποταμιού».