31 Δεκεμβρίου, 2017

Καλή χρονιά μεταρρυθμιστές!

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Η καθιερωμένη ευχή αυτών των ημερών μοιάζει περισσότερο σαν έκφραση αγωνίας των πολιτών που βλέπουν να μπαίνουν στον όγδοο χρονο της οικονομικής κρίσης, στον όγδοο χρόνο που θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κι άλλο, τη φορολογία τους να αυξάνεται, τις θυσίες τους να πηγαίνουν στράφι χωρίς καμιά ουσιαστικά προοπτική ανάκαμψης.
Συνειδητοπούν, κάθε μέρα και πιο πολύ, ότι «το τέλος των μνημονίων» είναι μια ακόμη αυταπάτη της απίθανης αυτής κυβέρνησης που έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνέχιση της εφαρμογής μνημονιακών μέτρων καθώς και του καθεστώτος της επιτροπείας για πολλά ακόμα χρόνια.

Οι μεταρρυθμιστές γνωρίζουμε καλά ότι πραγματική έξοδος από τα μνημόνια θα γίνει μόνον όταν η χώρα θα μπορέσει να σταθεί όρθια, στηριγμένη στα δικά της πόδια. Κι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν γίνουν βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, στον οικονομικό εκσυγχρονισμό των δομών και την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας.

Όλα θα εξαρτηθούν στην πράξη από την εκσυγχρονιστική κατεύθυνση της επομενης διακυβέρνησης, από την ικανότητα και την αποφασιστικότητα των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση και στην πορεία της. Από την άποψη αυτή καθοριστική θα είναι η πολιτική προοπτική που θα χαράξει το υπό δημιουργία «Κίνημα Αλλαγής» στο ιδρυτικό του συνέδριο.

Η νίκη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων επί του διακομματικού μετώπου των λαϊκιστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γυρίσει η χώρα μια πραγματικά νέα, αναπτυξιακή σελίδα στην ιστορία της.

Σημείωση: Η πρώτη αναμέτρηση της νέας χρονιάς, ανάμεσα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και τους λαϊκιστές-εθνικιστές θα γίνει για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM. Ας στείλουμε συσπειρωμένοι το μήνυμα ότι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και οι κοντόφθαλμοι υπολογισμοί δεν θα σταθούν εμπόδιο στη χάραξη της νέας πορείας της Ελλάδας.

* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: Μεταρρύθμιση