22 Φεβρουαρίου, 2019

Και με τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι η ΝΔ;

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ανακοίνωση του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Με αφορμή τις θετικές δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιώργου Κύρτσου, για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνιζε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και το κόμμα του δεν πρέπει να έχουν θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Κύρτσος, δήλωνε ότι το ΕΛΚ έχει ανάγκη τον Όρμπαν.

Έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι ο Όρμπαν δεν είναι ακροδεξιός, την στιγμή που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ και το σημερινό σύστημα στην χώρα αυτή χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "ανελεύθερη δημοκρατία" (illiberal democracy).

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έκανε κι ένα βήμα παραπάνω. Θεώρησε θετικό και πιθανό να προσεγγίσει το ΕΛΚ, και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι!

Ο ίδιος ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, που προσφάτως συμμετείχε σε κοινή εκδήλωση με τον κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα, θεωρείται "γέφυρα" με τον Β. Όρμπαν.

Η ηγεσία της ΝΔ θα αποδοκιμάσει επισήμως και εμπράκτως τον ευρωβουλευτή της; Θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία; Εκτός από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της, θα διευκρινίσει με ποια πλατφόρμα θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις προσεχείς ευρωεκλογές; Ή έχει την θεωρία ότι "όλοι οι καλοί χωράνε";