28 Ιανουάριος, 2019

Επιμένω στο Ποτάμι και γιατί αξίζει, αλλά και ως μάθημα πως δεν πωλούνται όλα

Μίλτος Κύρκος

Ο Μίλτος Κύρκος στο Brainstorming με τον Γιώργο Πιέρρο και τον Σταμάτη Ζαχαρό στο ACTION 24.

Κε Κύρκο, τι θα γίνει με τα μικρότερα κόμματα; Και επίσης, άνθρωποι σαν εσάς που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, που θα βρουν στέγη;

Oταν ήμασταν στο ΚΙΝΑΛ, δεν είχα πάει, επισημαίνονταςτην ανυπαρξία πολιτικής συζήτησης και προγραμματικής συμφωνίας. Είχα προτείνει να κατέβουμε αυτόνομοι ως Ποτάμι, και τελικά το κόμμα μου έφυγε από το ΠΑΣΟΚ. Μπορώ τώρα, μέσα σε όλα όσα έχουν γίνει, να πω ότι αφήνω το Ποτάμι και πηγαίνω σε κάποιο άλλο μεγάλο κόμμα; Κύριε Πιέρρο, εσείς το είχατε θέσει εδώ πέρα. Ότι έχω αγοραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σας είπα από τότε όχι! Παραμένω στο Ποτάμι, όχι μόνο γιατί πιστεύω πως πραγματικά το Ποτάμι έχει λόγο ύπαρξης, αλλά για να δώσουμε κι ένα μήνυμα. Δεν πωλούνται όλοι οι πολιτικοί. Γιατί αλλιώς η πολιτική θα είναι για τους λίγους, για τους επιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή που η μπίλια κινείται και που όλοι προσπαθούν να αγοράσουν και να πουλήσουν, πρέπει να δείξουμε κιόλας ότι δεν είναι όλοι. Δεν λέω για εμένα. Λέω και για πολλούς άλλους.

Αφού υπήρχαν άλλοι που θα μπορούσαν να ψηφίσουν τη συμφωνία, γιατί δεν διασώσατε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σας;

Θα μπορούσε να έχει περάσει αυτή η Συμφωνία και χωρίς τις ψήφους του Ποταμιού. Όμως, το Ποτάμι δεν αφήνει τους άλλους να κάνουν την δύσκολη δουλειά ενώ απέχει. Τέσσερα χρόνια δεν αφήσαμε άλλους μόνους να ψηφίσουν ούτε για το τέμενος, ούτε για την ιθαγένεια, ούτε για το θέμα της συμβίωσης. Το αν θα εκτιμηθεί, όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα το δούμε. Μπορεί όχι. Αλλά εμείς κάνουμε την δουλεία μας, δεν κρυβόμαστε για μικροκομματικά παιχνίδια.

Καϊλή: Τα δώσαμε όλα κε Κύρκο. Τί πήραμε, δεν μάθαμε.

Μπορείτε να ακούσετε από την πλευρά των Σκοπίων, τι έδωσαν αυτοί και πόσο είναι σε απόλυτη σύμπλευση μαζί σας. Οι εθνικιστές και των δύο κρατών είναι χέρι με χέρι. Και βεβαίως, αυτός που λέει “η Μακεδονία είναι μία και ελληνική” παραβιάζει την εθνική πολιτική τόσων χρόνων και παίζει το παιχνίδι του αλυτρωτισμού με τους γείτονες.

Δείτε τη συνέντευξη: 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Σήμερα για πρώτη φορά ο κύριος Θεοδωράκης μίλησε όχι σαν επικεφαλής κόμματος, σαν επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά σαν ένας απλός βουλευτής και μάλιστα στην συνέχεια υπήρξε και ένα φραστικό επεισόδιο με το πρώην βουλευτή του Ποταμιού τον κύριο Γρηγόρη Ψαριανό. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Φταίνε τελικά όλοι οι βουλευτές ,νομίζω είστε 8 όσοι αποχωρήσατε, και όχι ο επικεφαλής;

Ο κύριος Κύρκος είναι Ευρωβουλευτής δεν έχει αποχωρήσει είναι στο Ποτάμι. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση το λέω.

Έχεις δίκιο. Συγγνώμη. Γλώσσα λανθάνουσα.

Φύγανε 8. Φταίει ο καθένας από αυτούς ή φταίει ο αρχηγός;

Είναι πασιφανές και δεν πρέπει να κρυφτούμε, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει σαφείς ευθύνες για την πορεία του Ποταμιού και για τα καλά και για τα δύσκολα. Άρα μπορούμε να πούμε ότι δεν παραβλέπουμε τις ευθύνες του Σταύρου Θεοδωράκη, όταν κοιτάξουμε τις ευθύνες των ανθρώπων που έφυγαν. Είτε έφυγαν μέσα στον χρόνο, όπως ήταν οι πρώτοι βουλευτές που πήγαν στην Νέα Δημοκρατία, είτε οι επόμενοι, οι οποίοι μπήκαν στο γραφείο της κυρίας Γεννηματά Ποτάμι και βγήκαν ΠΑΣΟΚ. Είτε ο κύριος Δανέλλης που θέλησε να στηρίξει την κυβέρνηση επ’ αόριστον. Είτε οι δυο τελευταίοι σύντροφοί μου, οι οποίοι μας ενημέρωσαν την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει θέμα να φύγουν από το Ποτάμι και δύο μέρες μετά διέλυσαν την κοινοβουλευτική ομάδα στέλνοντας τους ανθρώπους μας στην ανεργία.

Να ρωτήσω μια που το λέτε αυτό, κύριε Κύρκο. Αν εσείς στο Ποτάμι επιλέγατε τη στάση της αποχής, δεν είχατε διασώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και παράλληλα θα είχατε αναγκάσει ίσως κάποιους σαν την κυρία Παπακώστα και τον κύριο Ζουράρη να είναι αυτοί οι κρίσιμοι, αυτοί οι οποίοι θα έκριναν τελικά το αποτέλεσμα και δεν θα ήταν απλά μια ακόμα ψήφος; Διότι θα μπορούσε να έχει περάσει αυτή η Συμφωνία έτσι κι αλλιώς. Είτε με σχετική πλειοψηφία, είτε με απόλυτη πλειοψηφία. Αφού υπήρχαν άλλοι που θα μπορούσαν να το κάνουν. Γιατί δεν διασώσατε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σας;

Πρώτον εμείς δεν αφήνουμε άλλους να κάνουν την δύσκολη δουλειά. Τέσσερα χρόνια δεν αφήσαμε άλλους να ψηφίσουν ούτε για το Τέμενος, ούτε για την ιθαγένεια, ούτε για το θέμα της συμβίωσης. Δεν αφήνουμε τους άλλους να κάνουν την δουλειά μας.

Θα εκτιμηθεί πιστεύετε αυτό από τους ψηφοφόρους;

Εμείς κάνουμε την δουλειά μας. Το αν θα εκτιμηθεί, όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα το δούμε. Μπορεί όχι. Αλλά εμείς κάνουμε την δουλεία μας. Από και πέρα το δεύτερο είναι ότι ο Γιώργος Αμυράς ήταν εναντίον της αποχής. Άρα είτε αποχή λέγαμε ο Γιώργος ήταν αποφασισμένος να φύγει. Παρόλο που μας έλεγε τετ α τετ όπως είμαστε εμείς…

Ότι δεν θα γίνει Δανέλλης.

Ότι “θα είναι βλάκας όποιος πιστεύει ότι εγώ θα φύγω”. Είναι “γελοίος” για την ακρίβεια. Το βλάκας ήταν τα λόγια του Γρηγόρη του Ψαριανού.

Να ρωτήσω όμως κάτι και εγώ κύριε Κύρκο;

Την ίδια ώρα που μου λέτε αυτό, πιθανότατα πράγματι να αξιολογηθείτε στην κάλπη, υπάρχει κάτι το όποιο τουλάχιστον κατά την δική μου λογική δεν έχει μεγάλη συνάφεια. Πώς γίνεται κάποιος να θέλει να ψηφίσει μια πρόταση μομφής που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα και αμέσως μετά - δεν έγινε τελικά, αλλά είπε ότι θα το κάνει ο κύριος Θεοδωράκης - να πάει να ψηφίσει και την Συμφωνία. Μήπως αυτή η αντιφατικότητα και αυτή η προσπάθεια ισορροπίας σας βάζει να πατάτε σε δύο βάρκες; Και καταλαβαίνετε όλοι αν το κάνετε εικόνα τι συμβαίνει, όταν πατάει κανείς σε δύο βάρκες.

Ενδιαφέρον ερώτημα. Γιατί;

Το θέτει και ο κ. Μπίστης λέγοντας ότι “Η Συμφωνία και η ψήφος εμπιστοσύνης είναι αλληλένδετα”. Περιέργως δεν το θέτει ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι “αυτά τα δύο θέματα δεν έχουν καμία σχέση”.

Ο Δανέλλης ψήφισε την παράταση της ζωής της κυβέρνησης. Δεν ήταν υποχρεωμένος κι αυτός να το κάνει – της έδωσε παράταση ένα οκτάμηνο, το αργότερο.

Εμείς είπαμε εξ αρχής - όπως κάναμε και πριν έξι μήνες όταν είχε έρθει η προηγούμενη πρόταση της ΝΔ - ότι δεν ψηφίζουμε την κυβέρνηση, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση που έφερε τη Συμφωνία είναι υπεύθυνη να την φέρει και να ψηφιστεί. Αν φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή, στηρίζουμε γιατί είναι πολύ σημαντική επειδή βάζει τον αλυτρωτισμό στη γωνία.

Δεν είναι τόσο περίπλοκο που μπερδεύει τον κόσμο;

Είναι περίπλοκο το ότι είμαστε υπέρ της Συμφωνίας; Και είναι περίπλοκο το ότι είμαστε εναντίον της κυβέρνησης; Πόσο πιο απλό μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Αν δεν είμαστε περίπλοκοι, θα έπρεπε είτε να στηρίζαμε την κυβέρνηση – που δεν ήταν στις διαθέσεις μας – είτε να ψηφίζαμε κατά της Συμφωνίας που είναι πολύ θετική και επιτέλους δίνει μία λύση στον αλυτρωτισμό. Δε μου φαίνεται πως είναι παράλογα αυτά τα πράγματα.

Καϊλή: Θα μπορούσατε να ψηφίσετε κατά, να πάμε σε εκλογές και να τη διορθώσουμε τη Συμφωνία αυτή.

Τη Συμφωνία δεν υπάρχει περίπτωση να τη διορθώσουν αυτοί που επί τόσα χρόνια την έχουν αφήσει. Και επίσης έχουμε μάθει πως αυτοί που λένε “με διαπραγμάτευση θα πάρω ένα πολύ καλύτερο χαρτί”, είναι αυτοί που οδηγούν τα πράγματα στο να μην προχωρήσουν.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου, για να σας διορθώσω, ήταν καθαρά υπέρ της Συμφωνίας. Απλώς τον καιρό του Γιώργου Παπανδρέου δεν υπήρχε από την άλλη πλευρά ένας συνομιλητής που...

Και είμαστε εμείς πολύ τυχεροί που έχουν τα Σκόπια έναν ηγέτη που προσανατολίζεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι στο δρόμο προς την ένταξη. Για αυτό είναι ευκαιρία τώρα γιατί μετά από λίγο, αν η Συμφωνία δεν ψηφιζόταν, θα εμφανιζόταν ένας καινούργιος Γκρουέφσκι και πάλι θα είχαμε Μεγαλέξανδρους και θα είχαμε ένα ΝΑΤΟ το οποίο θα είχε τη “Μακεδονία” με αστερίσκο.

Καϊλή: Τα δώσαμε όλα. Τί πήραμε, δεν μάθαμε.

Μπορείτε να ακούσετε από την πλευρά των Σκοπίων, τι έδωσαν αυτοί και πόσο είναι σε απόλυτη σύμπλευση μαζί σας. Οι εθνικιστές και των δύο κρατών είναι χέρι με χέρι. Και βεβαίως, αυτός που παραβιάζει τελικά είναι αυτός που λέει “η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική”, τη στιγμή που όλος ο πολιτικός κόσμος έλεγε “σύνθετη ονομασία” - Βόρεια, Νέα, Nova – οτιδήποτε αλλά με τη λέξη Μακεδονία. Οτιδήποτε άλλο είναι παραβίαση της εθνικής πολιτικής είκοσι χρόνων.

Καϊλή: Ως προς την ιθαγένεια και την εθνότητα πώς το αφήνετε να περάσει; Αναγνωρίζει άλλο έθνος από τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Και από κάτω λέει “Μακεδονικός λαός”. Αυτό πώς το αφήνετε να περάσει;

Το αφήνουμε , όχι μόνο το αφήνουμε, το στηρίζουμε να περάσει επειδή αυτό που έχει σημασία είναι : πρώτον η διάλυση οποιουδήποτε αλυτρωτισμού. Αμα διαβάσετε τη Συμφωνία, που την έχετε διαβάσει όπως μας είπατε, θα δείτε ότι απαραβίαστο των συνόρων, δε γράφει τίποτε για “Μακεδόνες” - όπως τους αναφέρουν αυτοί - που μένουν στην Ελλάδα. Γράφει ότι σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής πολιτείας και αρνείται οποιαδήποτε σχέση...

Κύριε Κύρκο, βάλτε μία άνω τελεία.

Να συμφωνήσω απόλυτα. Μόνο που δεν είναι “τα βάζουμε στην άκρη”. Είναι ότι το εθνικό θέμα λύνεται με τον καλύτερο τρόπο. Για τα άλλα, συμφωνώ απολύτως. Η διαχείριση της Συμφωνίας ήταν πολύ λάθος.

Θα πάμε σε ένα διάλειμμα και θα επιστρέψουμε σε λίγο.

Καϊλή: Δηλαδή άμα είχαμε άλλη ιθαγένεια, δεν θα ήταν καλύτερο από αυτόν τον τρόπο; Πώς αυτός είναι ο καλύτερος;

Η ιθαγένεια είναι η καλύτερη συμφωνία μεταξύ δύο κρατών και είναι ...

Καϊλή: Τέλος πάντων

Άλλο ιθαγένεια, άλλο εθνότητα.

Θέλω να έρθω σε σας. Σε να περιβάλλον που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη να υπάρχει μία ανησυχία για την άνοδο του λαϊκισμού - βλέπουμε ότι πιθανότατα η Λεπέν θα είναι πρώτη, ο Σαλβίνι επελαύνει - πώς βλέπετε το πολιτικό σκηνικό να αναδιαρθρώνονται εδώ στην Ελλάδα; Τι θα γίνει με τα μικρότερα κόμματα; Και επίσης, άνθρωποι σαν εσάς που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, που θα βρουν στέγη;

Το περιβάλλον το ευρωπαϊκό, οι συνάδελφοι το ξέρουν πολύ καλύτερα, είναι όπως το περιγράψατε: άνοδος του λαϊκισμού, άνοδος της ακροδεξιάς.

Σε αυτό δεν πρέπει ποτέ όμως να σύρουμε ολόκληρο το Λαϊκό κόμμα. Άρα βλέπουμε πως και στην Ευρώπη υπάρχουν μέτωπα απέναντι σε ακραίες φωνές. Όσον αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε από την κάρτα που δείξατε, και που θα είχε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να βλέπαμε τη δήλωση ψήφου, που είναι διαφορετικό από την αναγωγή.

Πάμε στην Ελλάδα γιατί το κόμμα σας, κύριε Κύρκο, είναι στο 1%, στα όρια της εξαφάνισης.

Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε, για το θέμα της επόμενης μέρας, ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, διότι λόγω του νόμου - όπως ξέρετε - παίρνει 50 έδρες.

Για τα μικρά κόμματα, αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς η πόλωση, η οποία ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, συμπιέζει όλα τα μικρά κόμματα. Μικρά κόμματα τα οποία βεβαίως, και με τη δική τους στάση - παραχώρησαν βουλευτές δεξιά και αριστερά - δημιουργούν ένα πλήγμα της εικόνας των κομμάτων ιδεολογίας. Των κομμάτων πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων. Υπέρ των μεγάλων παρατάξεων.

Εσείς θα πάτε σε μία μεγάλη παράταξη;

Εγώ προσωπικά; Mα κανείς δεν ενδιαφέρεται τι θα κάνει ο Μίλτος Κύρκος.

Μην το λέτε αυτό, εμείς ενδιαφερόμαστε.

Mίλτος: Εγώ, όταν ήμασταν στο ΚΙΝΑΛ.. Εγώ δεν είχα πάει στο ΚΙΝΑΛ, ακριβώς επειδή δεν είχαμε κάνει πολιτική συζήτηση. Είχα στο νου μου να κατέβουμε αυτόνομοι ως Ποτάμι.

Μπορώ τώρα, μέσα σε όλα όσα έχουν γίνει, να πω ότι αφήνω Το Ποτάμι και πηγαίνω σε κάποιο άλλο μεγάλο κομμάτι;

Κύριε Πιέρρο, εσείς το είχατε θέσει εδωπέρα. Ότι έχω αγοραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σας είπα τότε όχι.

Όχι “αγοραστεί”. Ήταν με ποδοσφαιρικούς όρους. Ήθελαν κάποιοι να το παρουσιάσουν έτσι.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή που η μπίλια κινείται και που όλοι προσπαθούν να αγοράσουν και να πουλήσουν, πρέπει να δείξουμε κιόλας ότι δεν είναι όλοι. Δεν λέω για εμένα. Λέω και για πολλούς άλλους.

Σας θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ναι ή όχι;

Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Aκόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα με ήθελε, εγώ πάλεψα για Το Ποτάμι να κατέβει αυτόνομα. Δεν υπάρχει θέμα.

Σας φλερτάρουν από το ΣΥΡΙΖΑ; Σας έχουν ζητήσει να πάτε;

Φλερτάρω με όλον τον κόσμο και σε όλους τους τομείς. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τους..

Καϊλή: Μπορούμε να εκτιμήσουμε όμως ότι είναι πιστός.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τελευταία γραμμή.

Εγώ παραμένω στο Ποτάμι όχι μόνο γιατί πιστεύω πως πραγματικά Το Ποτάμι έχει λόγο ύπαρξης, αλλά για να δώσουμε κι ένα μήνυμα. Δεν πουλιούνται όλοι οι πολιτικοί. Γιατί αλλιώς η πολιτική θα είναι για τους λίγους επιχειρηματίες.

Και δεν πρέπει να γίνει αυτό. Και το τονίζω ξανά αυτό όταν.. Επειδή το αναφέρατε αυτό. Το “αγοράζει” ήταν περιγράφοντας ένα ματς της Manchester United.

Εγώ το κατάλαβα. Απλώς όπως φάνηκε ήτανε…

Διότι ηθικά δεν έχετε δώσει ποτέ κανένα τέτοιο δικαίωμα. Για να το έγραφε κάποιος κυριολεκτικά.

Λοιπόν, κύριε Κύρκο, πώς τα βλέπετε όλα αυτά που ακούμε στη Βουλή;

Να μην πω για τον Μαδούρο;

Άμα θέλετε.

Συνδέεται και με τη Βουλή. Η αριστερά δεν έχει κανένα λόγο να στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο. Όχι μόνο για το φοβερά αντιδημοκρατικό τρόπο που επιτίθεται στους αντιπάλους, σκοτώνει και τα λοιπά. Αλλά κυρίως για την εξαθλίωση τεράστιων μαζών του πληθυσμού της Βενεζουέλας. Αυτό και μόνο έπρεπε να δείξει στην αριστερά πως δεν έχει κανένα λόγο να είναι στο πλάι του.

Όσον αφορά για την Συμφωνία. Αυτό που είπα, επιμένω. Η Συμφωνία λύνει ένα πρόβλημα. Αντίθετοί της, οι περισσότεροι, είναι αυτοί που δεν θέλουν να υπάρξει κανένα όνομα με σύνθετη ονομασία. Οποιαδήποτε Μακεδονία. Αυτό, όπως και όλα όσα έχουμε αφήσει στο παρελθόν για να λυθούν στο μέλλον, ποτέ δεν λύνονται και όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού πληρώνουμε και ακόμα πληρώνουμε. Ας το σκεφτούμε αυτό.

Σας έβγαλε τον λογαριασμό, ο κύριος Κύρκος. Απαντήστε.

Καϊλή: Άρα εγώ και ο κύριος Κύρτσος, που πηγαίνουμε και στις συγκεντρώσεις, άμα κρατήσουμε ελληνική σημαία και φορέσουμε και σταυρουδάκι είμαστε ακροδεξιοί, είμαστε φασίστες μαζί με παιδάκια.

Εγώ δεν είπα τίποτα τέτοιο, κυρία Καϊλή. Καλύτερα να απαντάτε σε μένα.

Καϊλή: Ούτε εγώ σας ομαδοποίησα με όλους. Αν το πιστεύετε, το πιστεύετε.