8 Νοεμβρίου, 2015

Υπουργείο Πολιτισμού: καιρός για έργα, δε νομίζετε κ. Μπαλτά;

Νίκος Ορφανός

Ακούγοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Τετάρτη, αντιληφθήκαμε ότι μέχρι τώρα αγνοούσε πλήρως τα προβλήματα του Πολιτισμού και ότι και ο ίδιος ξεκίνησε την καταγραφή τους απο το μηδέν, για άλλη μια φορά, εξαγγέλλοντας ξανά διαλόγους δήθεν “δημοκρατικών διαδικασιών”, σαν να μην είχε προηγηθεί άλλος συνάδελφός του από την ίδια κυβέρνηση στη θέση του υπουργού.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι εξήγγειλε μία θέση του Ποταμιού, για τη στελέχωση των καλλιτεχνικών διευθυντών των Πολιτιστικών Οργανισμών του Δημοσίου, από ειδική επιτροπή που θα προτείνει στον Υπουργό πρόσωπα αξιολογημένα με συγκεκριμένα κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες. Το Συμβούλιο Τεχνών, μία από τις πρώτες θέσεις του Ποταμιού, για να τελειώνουμε με τις καθεστωτικές επιλογές αρεστών προσώπων, φαίνεται να υιοθετείται από το νέο ΥΠ.ΠΟ. Αν και χωρίς χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, ως είθισται σε κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ.

Παραδέχθηκε ο νυν υπουργός και μία σειρά προβλημάτων, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους, με το άλλοθι της οικονομικής κρίσης, αγνοώντας το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βρίσκουν χρήματα και όχι να επικαλούνται μονίμως τη δυσπραγία, που οι ίδιες προκαλούν στην κοινωνία.

Επιπρόσθετα, θα όφειλε να πει κάτι για την ενίσχυση και προστασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που φιλοξένησε τη συνέντευξή του, καθώς και τι προτίθεται να κάνει για τη ραγδαία υποβάθμιση της γύρω του μουσείου περιοχής τα τελευταία χρόνια. Αλλά λέξη για αυτά δεν ακούσαμε δυστυχώς.

Και ο νυν υπουργός πολιτισμού δείχνει να μη μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο όραμα για τον Πολιτισμό και τη σύγχρονη Τέχνη της πατρίδας μας. Την ώρα που ο Πολιτισμός καθίσταται εξαγωγική βιομηχανία σε μια σειρά χώρες, (Τουρκία, Βουλγαρία, Μάλτα, ΗΠΑ βεβαίως προ πολλού, κ.α.), εδώ ακόμα ψάχνουμε υπαλλήλους για να στελεχώσουν το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, μπας και εφαρμοστεί επιτέλους το πολυπόθητο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Ο Πολιτισμός για το Ποτάμι μπορεί να είναι μια συνεχής αναπτυξιακή διαδικασία, που μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Οι Έλληνες καλλιτέχνες αξίζουν επιτέλους σεβασμό και πραγματική βοήθεια, προκειμένου να δημιουργήσουν και να υπάρξουν ως επαγγελματίες και πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού και πέρα από τα σύνορα.

Και το πολύπαθο Υπουργείο θα πρέπει να πάψει να είναι ο φτωχός- διακοσμητικός συγγενής της κυβέρνησης.

Αλλά για αυτά χρειάζεται όραμα-στόχευση-χρονοδιαγράμματα και τρόποι χρηματοδότησης. Ό,τι ακριβώς λείπει από τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟ.

* Ο Νίκος Ορφανός είναι υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού