27 Νοεμβρίου, 2014

Κάποιοι στην Ευρώπη αναζητούν την Ιφιγένεια

Ποτάμι

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για το χρέος, για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι και για τα παλιά κόμματα που αδυνατούν να συνεργαστούν αυτή την κρίσιμη στιγμή στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Παραφιλολογίες και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για την πατριωτική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση και για την αναγκαιότητα να συνομιλήσει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση.

«Αυτό που σήμερα προέχει, είναι να συμφωνήσουμε στη λύση των προβλημάτων και μετά να μιλήσουμε για ιδεολογίες και αυτό θα συζητήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία, όποιο Κόμμα τέλος πάντων είναι πρώτο. Με εμάς δεν θα είναι ακυβέρνητος ο τόπος αλλά η συζήτηση δεν θα είναι ούτε για τις Mercedes και τα Υπουργεία και ούτε για τις ιδεολογίες. Θα είναι για τα προβλήματα» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Aναφερόμενος στην διαπραγμάτευση δήλωσε:
"Από το Παρίσι οι Ευρωπαίοι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στη σημερινή αλλά και στην επόμενη κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν υποχωρήσεις. Αυτό είναι ένα άσχημο σκηνικό- όχι για το Βενιζέλο και το Σαμαρά - αλλά για τους Έλληνες.Γιατί αν πιστεύει κανείς ότι αν ήταν άλλα τα πρόσωπα στο Παρίσι οι δανειστές μας θα ήταν ενδοτικοί, είναι πολύ γελασμένος".

Στην ερώτηση γιατί πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι τηρούν αυτή τη σκληρή στάση έδωσε τη δική του εκτίμηση.
"Υπάρχει και μία ακραία εκδοχή, ότι η Ευρώπη αναζητά μία Ιφιγένεια. Ειδικά όταν βλέπει ότι τα πράγματα με την Ιταλία δεν βγαίνουν και ο Ματέο πιέζει για λύσεις, που είναι παραπλήσιες με αυτές που θα μπορούσαν να πιέσουν και οι Έλληνες. Όταν υπάρχει κίνδυνος για έναν μεγαλύτερο αποσυντονισμό της Ευρώπης,μήπως οι Ευρωπαίοι σκέφτονται λίγο πιο σκληρά για την χώρα μας; Μήπως σκέφτονται ότι είναι μια αφορμή να δείξουν ότι είναι πολύ σκληροί με τους κακούς μαθητές; Αν θελετε την άποψη μου οι Έλληνες δεν είναι κακοί μαθητές- πρέπει να σταματήσει το αυτομαστίγωμα -αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρξει πολιτική ενότητα στη χώρα."

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε με σαφήνεια στο ερώτημα που του τέθηκε για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα από εδώ και πέρα
"Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στη χώρα για τα μεγάλα ζητήματα. Και είναι ντροπή που δεν μπορούν τα δύο κόμματα εξουσίας να έχουν την ελάχιστη συμφωνία ενώ το πρόβλημα είναι ένα. Το Ποτάμι προτείνει να κάνουν όλοι ένα βήμα υποχώρησης. Να γίνει μια πολιτική συμφωνία για την επίλυση των δύο βασικών ζητημάτων και να πάει η χώρα σε εκλογές νωρίτερα από το '16. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για κάποια ζητήματα- ένα είναι το χρέος- που θα δείχνει στους ευρωπαίους ότι υπάρχει μια πολιτική ηγεσία, η οποία σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού. Να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω γιατί ξέρουν ότι τα ερείπια της επόμενης μέρας, αυτοί θα τα πληρώσουν. Αν πιστεύει κανείς είτε απ' αυτή την κυβέρνηση είτε από αυτούς που ετοιμάζονται να φορέσουν τα προεδρικά κοστούμια ότι θα δρέψουν δάφνες, δεν παίζει το σενάριο αυτό".

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για την πατριωτική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση και για την αναγκαιότητα να συνομιλήσει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση.
"Στα 3-4 θεμελιώδη σημεία θα έπρεπε να υπάρχει μια συμπόρευση της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η υπόθεση του χρέους, που είναι πολύ μεγάλη για το μπόι της σημερινής κυβέρνηση, θα είναι πολύ μεγάλη και για το μπόι της επόμενης. Πιστεύει κανείς ότι αν αλλάξουμε το 30% δεξιά που έχουμε τώρα με ένα 30% αριστερά και πάει και κάνει τα γλυκά μάτια στη Μέρκελ ή στους τροϊκανούς ή στο ΔΝΤ θα που ότι θα σας χαρίσουμε μέρος του χρέους; Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τακτική σε σχέση με το χρέος. Το λένε όλοι οι σοβαροί και οι σοβαροί του ΣΥΡΙΖΑ"

Στο ερώτημα αν οι πρόωρες εκλογές θα έδιναν ίσως λύση στα προβλήματα μας ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:
"Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή έχει εύκολο δρόμο, όπως δεν έχει και η χώρα εύκολο δρόμο, όπως δεν έχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ εύκολο δρόμο. Εδώ όμως πρέπει να υπάρξει λίγο θάρρος και γνώση. Δηλαδή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αν κάνουμε τον Δεκέμβρη εκλογές και έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό, πέρα από αυτούς που έχουν γοητευτεί από τη λογική ότι θα μας χαρίσουν το δάνειο; Κι αυτό είναι ψέμα και δε θα συμβεί. Πέρα από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν γοητευτεί από αυτό, υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι θα αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων αύριο; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε- εμείς δεν είμαστε στη Βουλή, ως Ποτάμι, δεν έχουμε τη δύναμη, δεν έχουμε βουλευτές, δεν έχουμε κοινοβουλευτική ομάδα και βέβαια δεν έχουμε ευθύνη αυτή τη στιγμή να συγκαλέσουμε μια συνάντηση-αλλά η αίσθησή μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη συνεννόηση καταρχήν του Σαμαρά με τον Τσίπρα. Και θεωρώ ότι είναι προσβλητικό για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να συνομιλήσει με τον Σαμαρά και ο Σαμαράς αρνείται να συνομιλήσει με τον Τσίπρα. Αλλά μπορεί να υπάρξει άλλη λύση αυτή τη στιγμή πέρα από την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξει ο ένας στον άλλον; Για το έλασσον μιλώ, δε μιλώ για το μείζον."

Ακούστε την εκπομπή:https://soundcloud.com/topotami/zjeam0iehuo3

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σήμερα εδώ δεν είμαι μόνος μου, έχω παρέα καλή παρέα. Είναι κοντά μου ο Πρόεδρος του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καλημέρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα – καλημέρα!
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι λίγο αμήχανο να καθόμαστε έτσι …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοείς ότι μπορούμε να μετράμε από πότε; Από το ’86; Πότε ήρθες στην «Πρώτη»;
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το 1986.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δόκιμος δημοσιογράφος! Νυχτερινός δημοσιογράφος.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Που με χρεώθηκες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το ’86. Ο εργατικός Ευαγγελάτος.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Long time ago. Να ξεκινήσουμε από τα πιο φρέσκα; Τρόικα και που πάει το πράγμα, τι βλέπεις, τι εκτιμάς, τι μαθαίνεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μαθαίνω κάτι. Δεν ήμουν στο Παρίσι βέβαια και δεν ξέρω τις λεπτομέρειες αυτής της διαφωνίας, το σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει ότι δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν υποχώρηση με αυτή την Κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα και στην επόμενη Κυβέρνηση: ότι τα πράγματα γι' αυτούς έχουν τελειώσει, δεν παραμυθιάζονται άλλο με υποσχέσεις, θέλουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα.
Αυτό είναι ένα άσχημο σκηνικό όχι για τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά, είναι ένα άσχημο σκηνικό για τους Έλληνες. Γιατί αν πιστεύει κανείς ότι εάν ήταν άλλα πρόσωπα στο Παρίσι θα έλεγαν «γεια σας λεβέντες μου, τι θέλετε να σας το δώσουμε» είναι πολύ γελασμένοι. Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να είναι σκληρή με τη χώρα.
Υπάρχει και μια ακραία εκδοχή, θα την έχεις ακούσει ότι η Ευρώπη αναζητά μια Ιφιγένεια. Όταν βλέπει ότι τα πράγματα με την Ιταλία δεν βγαίνουν -ας μη μπούμε στις λεπτομέρειες αλλά αυτός είναι ο τίτλος- ο Ματέο πιέζει σε λύσεις, που είναι παραπλήσιες με αυτές που θα μπορούσαν να πιέσουν οι Έλληνες.
Άρα υπάρχει ο κίνδυνος, ένας μεγαλύτερος αποσυντονισμός της Ευρωζώνης. Μήπως οι Ευρωπαίοι σκέφτονται λίγο πιο σκληρά για τη χώρα μας; Μήπως σκέφτονται ότι είναι μια αφορμή να δείξουν ότι είναι πολύ σκληροί με τους κακούς μαθητές;
Αν θες την άποψή μου οι Έλληνες δεν είναι κακοί μαθητές. Πρέπει να σταματήσει το αυτομαστίγωμα για να πάω από τη μεριά μου πια και να το δω, αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στη χώρα για τα μεγάλα ζητήματα για τις μεγάλες εκκρεμότητες. Και είναι ντροπή που δε μπορούν να τα δυο Κόμματα εξουσίας να έχουν την ελάχιστη συνεννόηση ενώ το πρόβλημα είναι ένα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να τα δούμε ένα - ένα γιατί έβαλες πολλά και νομίζω σημαντικά. Ξεκινώ από το επίκαιρο. Στο Παρίσι συμφωνία δεν έχουμε, μας πιέζουν, η δική μου εκτίμηση την λέω πάρα πολύ καιρό συμπίπτει με αυτό που λες, δηλαδή η Ευρώπη πήρε ήδη από τον Σεπτέμβρη από την προηγούμενη φορά που είχαμε Παρίσι την απόφαση ότι δεν θα στηρίξει τον Σαμαρά και δεν θα στηρίξει και τον Τσίπρα. Ότι θα βάλει το θέμα θεσμικά και θα βάλει το θέμα θεσμικά, για να δείξει ότι όποιος κι αν είναι στην Κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα έχει την ίδια αντιμετώπιση ακριβώς για τον λόγο που περιέγραψες: της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Αν ανοίξει η πόρτα στην Ελλάδα, αν της κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, προφανώς το ίδιο αίτημα θα έρθει από την Ισπανία μην ξεχνάμε τους Podemos εκεί που ακολουθούν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ακριβώς.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Την Ιταλία, τον Ρέντζι ή ό,τι άλλο έρθει μετά, άρα ανατρέπεται το μοντέλο που η Γερμανία θέλει να επιβάλλει στην Ευρώπη. Άρα αυτό θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Τώρα, εμείς τι κάνουμε. Δηλαδή σήμερα σε τρία τέταρτα Βενιζέλος και Σαμαράς κάτι πρέπει να αποφασίσουν. Τι κάνουμε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς είμαστε ο πιο ασθενικός κρίκος της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Όχι γιατί δεν έχουμε κάνει τα περισσότερα, μάλλον έχουμε κάνει τα περισσότερα, δηλαδή από άποψη προσφοράς του ελληνικού λαού σε αυτό το πρόγραμμα, έχουμε κάνει τεράστια βήματα.
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν για δεκαετίες προσπαθήσαμε κάποιες από αυτές να τις κάνουμε. Όλοι χάσαμε λεφτά, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, πληρώνουμε το μεγάλο τίμημα της ανεργίας, άρα έχουμε κάνει οι Έλληνες.
Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία: αυτή η χώρα κυβερνιέται από μειοψηφίες και αυτό είναι φανερό στην Ευρώπη. Δηλαδή η χώρα μας είναι ο ασθενής κρίκος γιατί δεν υπάρχει μια αίσθηση πολιτικής συμφωνίας. Ακόμη και στην Ιταλία έχεις δει ότι πολλά από τα μέτρα του Ματέο στηρίζονται ακόμη και από τον Μπερλουσκόνι. Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ο Ματέο δεν είναι μόνος του.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι Σταύρο, αλλά έχω ένα θέμα, ένα ερώτημα. Είναι δυνατό να επιβάλλει μια Κυβέρνηση ή η όποια Κυβέρνηση τέτοια μέτρα σε ένα λαό- όχι στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου-δημοκρατική χώρα και να μην γίνεται πολύ γρήγορα Κυβέρνηση μειοψηφίας; Να μην καίγεται;
Αυτοί που πολιτικά καθοδηγούν το πρόγραμμα-δεν μιλάω γι' αυτούς οι οποίοι είναι οι τεχνοκράτες που το εφαρμόζουν, λέω γι' αυτούς που σχεδιάζουν πολιτικές-δεν ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία Κυβέρνηση που δεν θα καεί το πολύ μέσα σε δυο χρόνια επιβάλλοντας τόσο σκληρά μέτρα; Άρα πρέπει να είναι μέρος του σχεδιασμού και αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω κάτι παραπάνω όμως, Νίκο. Λέω το εξής: στα τρία – τέσσερα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας μπορεί η Κυβέρνηση να είναι μειοψηφία και μια Κυβέρνηση που επιβάλλει τέτοιες αποφάσεις γίνεται αυτομάτως μειοψηφική, αλλά υπάρχει μια πατριωτική ευθύνη. Ότι στα τρία – τέσσερα αυτά σημεία θα έπρεπε να υπάρχει μια συμπόρευση της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Προφανώς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το λέω ευθέως. Δηλαδή η υπόθεση του χρέους που είναι πολύ μεγάλη για το μπόι της σημερινής Κυβέρνησης, θα είναι πολύ μεγάλη και για το μπόι της επόμενης Κυβέρνησης. Πιστεύει κανείς ότι αν αλλάξουμε το 30% Δεξιά που έχουμε τώρα με ένα 30% Αριστερά και πάει και κάνει τα γλυκά μάτια στη Μέρκελ ή στους τροϊκανούς ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πουν «α, βεβαίως να σας χαρίσουμε μέρος του χρέους»; Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τακτική σε σχέση με το χρέος. Το λένε όλοι οι σοβαροί αναλυτές και το λένε –και το ξέρεις- και οι σοβαροί του ΣΥΡΙΖΑ.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα δούμε μετά τι έγινε στο Λονδίνο γιατί η Κυβέρνηση ήταν στο Παρίσι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο Λονδίνο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα το Ποτάμι λέει από τότε που βγήκε από τον Φλεβάρη… Έχουμε εννιά μήνες σήμερα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σήμερα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χτες το απόγευμα. Εννιά μήνες.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα γεννήσατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ακόμη είμαστε πολύ μικροί. Δεν θα πρέπει να υπάρχει μια πατριωτική συμφωνία για το χρέος; Ωραία, είναι οι διαφωνίες μας σε πολλά μικρά ζητήματα. Το χρέος, αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας, άρα τα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να μην ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μη ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, είναι πατριώτες, είναι εδώ. Μπορούν να κάνουν μια συμφωνία για το χρέος;
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επιμένω λίγο στο τι γίνεται τώρα. Δηλαδή η πρότασή σου, η σκέψη σου, είναι ότι αυτή τη στιγμή που έχουμε την τρόικα πια απέναντί μας φανερά να προσπαθεί να ροκανίσει χρόνος και φανερά, τουλάχιστον αυτό λέει η δική μου πληροφόρηση, να προσπαθούν να μας κρατήσουν στο Μνημόνιο. Για εμένα το σχέδιο, ο στόχος που έχουν οι Γερμανοί είναι οι χώρα να μείνει ακόμη στο Μνημόνιο, ενδεχομένως για να προλάβουν εκλογές ή ό,τι άλλο. Δηλαδή για να καλύψουν την όποια αποσταθεροποίηση αισθάνονται.
Τι θα πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση από εδώ και πέρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μια εύκολη απάντηση θα ήταν «έτσι όπως τά ‘κανε, ας τα γευτεί».
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι, αλλά εμείς τα γευόμαστε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καταλαβαίνεις τι λέω όμως, ότι σε πάρα πολλά πράγματα έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και αναγκαστικά τώρα οι αποφάσεις είναι βεβιασμένες. Δηλαδή πολλά πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει και να είχαν ρυθμιστεί, δεν έχουν ρυθμιστεί και τώρα αναγκάζεται η Κυβέρνηση με το πιστόλι στον κρόταφο να πάρει μερικές αποφάσεις.
Νομίζω ότι αυτό που θα πρέπει να επιχειρήσει ο Σαμαράς, είναι μια πολιτική συμφωνία, μια δημόσια πολιτική συμφωνία. Στα πράγματα που θεωρεί ότι μπορούν να ενώσουν σε μια κοινή βάση …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πολιτική συμφωνία με τους απ' έξω τους δανειστές ή στο εσωτερικό εννοείς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πολιτική συμφωνία με τους απ' έξω προσπαθούν να την κάνουν.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Το αντίθετο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άκουσα σήμερα ότι κάτι παλικάρια από την Κυβέρνηση βγαίνουν και λένε «ωραία, δεν είναι οι τεχνοκράτες του Παρισιού…» -ελπίζω να μην το ακούσουν ότι το είπαν και θυμώσουν γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους απλώς τεχνοκράτες… τέλος πάντων- «…είναι η Μέρκελ, είναι ο Ολάντ, είναι ο Ματέο, εμείς θα καταφύγουμε στους πολιτικούς και θα βρούμε μια πολιτική λύση». Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι ηγέτες της Ευρώπης θα υπερκεράσουν τους τροϊκανούς να το πω έτσι απλοϊκά, και θα δώσουν μια πολιτική λύση στην Ελλάδα.
Ας το επιχειρήσουν. Δεν θα αποδώσει. Εγώ μιλώ για πολιτική λύση στο εσωτερικό της χώρας.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τώρα θα κάτσει ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί πολιτική λύση; Δηλαδή πάμε να δούμε την άλλη πλευρά: η Κυβέρνηση σχεδίαζε ότι τώρα που φεύγει ο Νοέμβρης και μπαίνει ο Δεκέμβρης θα είχαμε πανηγύρια, θα ήμασταν όλοι στους δρόμους και θα λέγαμε «το Μνημόνιο τελειώνει, πάνε όλα καλά…».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το έλεγε και τον Οκτώβρη αυτό.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα περνάμε στην επόμενη μέρα. Και η Κυβέρνηση θα πήγαινε στη Βουλή και θα έλεγε «να, τα βήματα που έκανα, άρα ψηφίστε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» εννοώ να ψηφίσει αυτή η Βουλή και να μείνει στη χώρα σταθερότητα. Αυτό δεν προκύπτει. Το ανάποδο γίνεται. Η χώρα πάει να μείνει στο Μνημόνιο και τα πράγματα πάνε τελείως αλλιώς.
Άρα για ποιο λόγο αν σήμερα η Κυβέρνηση βγει να πει όλα αυτά που λες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το δεχτεί ξέροντας ότι μπορεί σε δυο μήνες να έχουμε εκλογές και να είναι Κυβέρνηση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι αδιέξοδο. Δεν πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει εύκολο δρόμο, όπως δεν έχει και η χώρα εύκολο δρόμο, όπως δεν έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ εύκολο δρόμο. Εδώ όμως πρέπει να υπάρξει λίγο θάρρος και γνώση. Δηλαδή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αν κάνουμε το Δεκέμβρη εκλογές και έχουμε μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν -πέρα από αυτούς που έχουν γοητευτεί από τη λογική ότι αύριο θα μου χαρίσει το δάνειο, που κι αυτό είναι ψέμα και δεν θα συμβεί, πέρα από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν γοητευτεί από αυτό- ότι θα αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων αύριο;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, δεν είμαστε στη Βουλή…
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ως Ποτάμι εννοείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι ως Ποτάμι. Δεν έχουμε τη δύναμη, δεν έχουμε βουλευτές εννοώ δεν έχουμε Κοινοβουλευτική Ομάδα και βέβαια δεν έχουμε ευθύνη αυτή τη στιγμή να συγκαλέσουμε μια συνάντηση. Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη συνεννόηση κατ' αρχήν του Σαμαρά με τον Τσίπρα και θεωρώ ότι είναι προσβλητικό για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας που μιλάει, θυμόμαστε τους αρχαίους Έλληνες και τα λοιπά, ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αρνείται να συνομιλήσει με τον Σαμαρά και ο Σαμαράς αρνείται να συνομιλήσει με τον Τσίπρα.
Αλλά πες μου αν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση αυτή τη στιγμή πέρα από την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξει ο ένας στον άλλον, για το έλασσον, δεν μιλώ για το μείζον.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επειδή μου το ρωτάς θα σου πω ότι αυτό που λες πολύ ωραίο ακούγεται, πολύ σωστό είναι, προσωπικά θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να συμβεί. Άρα επειδή πρέπει να μπούμε στα εφικτά…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω τι είπε το Ποτάμι; Και το είπα και στον Σαμαρά και το είπα και στον Πρόεδρο: υπάρχει ένα αδιέξοδο, κάντε όλοι ένα βήμα πίσω. Κάντε μια πολιτική συμφωνία να λύσουμε δυο ζητήματα και να πάμε σε εκλογές νωρίτερα από το ’16. Αυτό είναι μια λύση. Δηλαδή να πάμε σε εκλογές, όπως ξέρεις εμείς προτείναμε στο τέλος του Νοεμβρίου του επόμενου Νοεμβρίου δηλαδή …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Του χρόνου το φθινόπωρο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και να υπάρξει με βάση αυτό το καρότο της άλλης πλευράς να γίνει μια πολιτική συμφωνία για τα υπόλοιπα. Δηλαδή θα κερδίσει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τις εκλογές πιο κοντά, αλλά από την άλλη θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για κάποια ζητήματα, ένα είναι το χρέος εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν και κάποια άλλα αλλά ας μην τα συζητήσουμε τώρα, να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που να δείχνει στους Ευρωπαίους ότι εδώ υπάρχει μια πολιτική ηγεσία η οποία σέβεται λίγου τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε.
Να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω. Γιατί ξέρουν ότι τα ερείπια της επόμενης μέρας αυτοί θα τα χρεωθούν. Αν πιστεύει κανείς είτε από αυτή την Κυβέρνηση, είτε από αυτούς που ετοιμάζονται να φορέσουν τα υπουργικά κουστούμια ότι θα δρέψουν δάφνες ….
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν παίζει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν παίζει το σενάριο αυτό. Θα δυσκολευτεί πολύ η ζωή τους. Άρα μήπως πρέπει να το κάνουν τώρα;
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα πάμε σε διαφημίσεις και μετά αφού περάσουμε τα της επικαιρότητας και του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Μηλιό και τον κ. Σταθάκη που ήταν στο Παρίσι, τα e-mails που έστειλαν εκείνοι που συνάντησαν τους δυο πολιτικούς στις εταιρείες τους και έκαναν έξαλλους τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπούμε και στο άλλο κομμάτι που θα επιμείνω το τι γίνεται τώρα. Γιατί τώρα, ακούγονται πολλά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τους είχα δει κι εγώ αυτούς. Λες να υπάρχουν και για εμένα e-mail; Αυτό δεν είναι κακό πράγμα, δηλαδή αυτοί είναι επενδυτές και νιώθεις την ευθύνη την πατριωτική, να τους ενημερώσεις. Πήγαν στον Σαμαρά, πήγαν στον Τσίπρα ήρθαν και σε εμένα κάποιοι από αυτούς και σε ρωτάνε περίπου δηλαδή σου λένε «θέλω να ρίξω στην Ελλάδα ένα δισεκατομμύριο ….»
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: «Να το κάνω ή να μην το κάνω;».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «Το 2015 πιστεύεις ότι θα υπάρχει Κυβέρνηση;» αυτό σε ρωτάνε δηλαδή και εκεί αρχίζει η κουβέντα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Με το ΣΥΡΙΖΑ έγινε λίγο παραπάνω επειδή θα είναι πιθανώς Κυβέρνηση έχουν να λένε παραπάνω.
Και θα συζητήσουμε και το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Ακούγονται πολλά όπως σας είπα, η παράταση του Μνημονίου για λίγο καιρό, μια Κυβέρνηση τεχνοκρατών αρχίζουν ξανά κάποιοι να σπρώχνουν αυτό το λαθεμένο κατά την γνώμη μου σενάριο, ή εκλογές. Εκλογές ακόμη και νωρίτερα κάλπες δηλαδή ακόμη και μέσα στο Γενάρη, αν αυτή η Βουλή δεν βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που όμως πολλοί και όλο και περισσότεροι τις τελευταίες μέρες ποντάρουν στο ότι αυτή η Βουλή έστω και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο. Θα τα δούμε αναλυτικά μετά τις διαφημίσεις.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να σου πω κάτι για τα κυπριακά επειδή τα παρακολουθώ καλά έχουμε και το Newsit στην Κύπρο και εγώ πάντα έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο.
Αυτό που έγινε, είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά key study είναι μια υπόθεση που τη μελετάμε και θα τη μελετάμε για καιρό, δηλαδή η Κύπρος έψαχνε πολύ λίγα λεφτά και οι Ρώσοι έκλεισαν την πόρτα και προτίμησαν να χάσουν τα λεφτά μέλη της ρωσικής νομενκλατούρας, δηλαδή κουρεύτηκαν καταθέσεις στην Κύπρο σε δυο Τράπεζες και αυτοί που έχασαν τα πιο πολλά ήταν κάποιοι Ρώσοι από αυτούς που λένε «Ρώσος ολιγάρχης» Ρώσοι κεφαλαιούχοι τέλος πάντων οι οποίοι ορισμένοι από αυτούς είχαν άμεσες, ευθείες σχέσεις με το Κρεμλίνο και με τον Πούτιν. Θυσιάστηκαν τα λεφτά αυτά για 6 δις που έψαχνε η Κύπρος, ή αν προτιμάς για την βαριά ζεστή σχέση ενεργειακή σχέση που έχει η Ρωσία απ' ευθείας με τη Γερμανία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι .
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα μπορεί κανείς εύκολα να πει «Ναι η Κίνα, ναι η Ρωσία» αλλά στην πράξη αν το δούμε μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει. Γιατί υπάρχουν άλλα πιο μεγάλα παιχνίδια από το ελληνικό ή το κυπριακό χρέος ανάμεσα σε αυτούς.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο Δημήτρης Κοταρίδης ο πολιτικός μας συντάκτης, πάμε να συζητήσουμε και οι τρεις.
Δημήτρη καλημέρα.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Καλημέρα Νίκο.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πες μας από το ρεπορτάζ πως αντιδρά η Κυβέρνηση. Δηλαδή είναι όλο και περισσότερο φανερό ότι το πράγμα πάει σε αδιέξοδο και ότι κατά την δική μου γνώμη ενδεχομένως και τεχνηέντως οδηγείται σε αδιέξοδο από τους δανειστές, για να έχουμε παράταση του προγράμματος με τη μορφή που σήμερα ζούμε. Τι κάνει η Κυβέρνηση;
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Στην Κυβέρνηση απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή μιλώντας χτες με στελέχη που ήταν στη διαπραγμάτευση ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιδιώξουν να υπάρξει μια παράταση γιατί υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα τεθούν τότε, δηλαδή η χρονική διάρκεια αυτής της παράτασης για παράδειγμα. Αν τη ζητήσει η χώρα θα τη ζητήσει για ένα χρόνο; Θα ζητήσει για μερικούς μήνες;
Γιατί θα πιεστεί από την τρόικα και από τους εταίρους να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, δηλαδή δεν μπορείς να πεις «μια παράταση μέχρι να φτιάξουμε το νέο σχέδιο», άρα δημιουργούνται τεράστια θέματα και επικοινωνιακής διαχείρισης ενόψει και της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η τρόικα από ό,τι έχω καταλάβει θέλει μια τουλάχιστον εξάμηνη παράταση.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Η τρόικα θέλει το λιγότερο εξάμηνη παράταση, η Κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να συμφωνήσει …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλει στην ουσία να καβαλήσει την προεδρική εκλογή. Δηλαδή ό,τι γίνει, να μπορεί να γίνει αφού έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Στην παρούσα φάση αυτό το σενάριο δεν το συζητάει η Κυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο να σας θυμίσω τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά «σκίζω το Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου».
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αλλά για να μη το συζητήσει η Κυβέρνηση θα πρέπει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να συμφωνήσουν –η άλλη εναλλακτική έτσι όπως μας παρουσιάζεται- να μειώσουν μισθούς, συντάξεις και να κάνουν ό,τι άλλο αυτή τη στιγμή η τρόικα βάζει στο τραπέζι ξέροντας ότι δεν μπορούν να το δεχτούν. Καταφέραμε δηλαδή το τέλειο αδιέξοδο αυτή τη στιγμή.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το σενάριο πιο πιθανό το θεωρώ, δηλαδή μιλώντας με στελέχη οικονομικού επιτελείου χτες, μου είπαν ότι θα σκεφτούμε σοβαρά ορισμένα ζητήματα τα οποία θέτει η τρόικα για να προχωρήσουμε. Δηλαδή ΦΠΑ στα νησιά για παράδειγμα, δεν σας λέω ότι αυτά θα περάσουν δεν σας λέω ότι αυτά μπορεί να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό το σενάριο που άκουγα από αργά χτες το βράδυ ότι μιας και τα πράγματα έχουν έρθει και στριμωχτεί πιο πολύ ίσως είναι λύση για την Κυβέρνηση να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις εξελίξεις, παίζει;
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το σενάριο παίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό όμως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Ο Σαμαράς θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πακέτο λύσης με τους εταίρους δηλαδή μια συμφωνία με την τρόικα, μια συμφωνία για το χρέος, μια συμφωνία για την επόμενη μέρα και να τα συνδυάσει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν το πακέτο της λύσης είναι αυτό που θέλει η τρόικα και αυτό που είναι γνωστό σήμερα, δεν πρόκειται να περάσει ποτέ πουθενά και δεν πρόκειται να βρει ούτε ένα άλλον βουλευτή ανεξάρτητο που θα στηρίξει αυτή την πρόταση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν πάρει τους βουλευτές, θα χάσει την τρόικα.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Ακριβώς. Εγώ νομίζω ότι ο Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί στην ρητορική του και σε όλους αυτούς τους συμβούλους που τον έπεισαν τον Σεπτέμβριο να βγει μπροστά να τονίζει πως «εγώ δίνω παροχές, δίνω δόσεις, προχωράμε μπροστά, φεύγει η τρόικα» χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει προεργασία με τους εταίρους.
Και να επισημάνω και το άλλο ότι και στο Μαξίμου και προσωπικά ο Σαμαράς είναι έξαλλοι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κυρίως με τον Τόμσεν γιατί πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν πως παίζει πάρα πολύ ύποπτα παιχνίδια, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, για να διασφαλίσει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάντως πολιτική λύση, δηλαδή λύση που θα την υποβοηθήσει η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε εγώ αυτή τη στιγμή δεν βλέπω. Δεν βλέπω δηλαδή από το ρεπορτάζ μου καμία διάθεση από τους Γερμανούς, το αντίθετο μια χαρά τους βολεύει η παράταση του προγράμματος.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Πολύ σωστά.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επειδή το λέγαμε και νωρίτερα με τον Σταύρο εγώ το έχω γράψει και το υποστηρίζω πάρα πολύ το μήνυμα είναι σαφέστατα και προς το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ειδικά αυτή τη στάση που δείχνουν τώρα οι δανειστές μας, θεωρώ αρκετά αδύναμο επιχείρημα να χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα ότι «εμείς θα πάμε και θα διαπραγματευτούμε και τέλος πάντων θα τους πιέσουμε και θα τους πείσουμε». Είναι πολύ ξεκάθαρο πια ότι αυτό το πράγμα δεν παίζει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η τρόικα από ό,τι έχω καταλάβει θέλει μια τουλάχιστον εξάμηνη παράταση.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Η τρόικα θέλει το λιγότερο εξάμηνη παράταση, η Κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να συμφωνήσει …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλει στην ουσία να καβαλήσει την προεδρική εκλογή. Δηλαδή ό,τι γίνει, να μπορεί να γίνει αφού έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Στην παρούσα φάση αυτό το σενάριο δεν το συζητάει η Κυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο να σας θυμίσω τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά «σκίζω το Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου».
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αλλά για να μη το συζητήσει η Κυβέρνηση θα πρέπει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να συμφωνήσουν –η άλλη εναλλακτική έτσι όπως μας παρουσιάζεται- να μειώσουν μισθούς, συντάξεις και να κάνουν ό,τι άλλο αυτή τη στιγμή η τρόικα βάζει στο τραπέζι ξέροντας ότι δεν μπορούν να το δεχτούν. Καταφέραμε δηλαδή το τέλειο αδιέξοδο αυτή τη στιγμή.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το σενάριο πιο πιθανό το θεωρώ, δηλαδή μιλώντας με στελέχη οικονομικού επιτελείου χτες, μου είπαν ότι θα σκεφτούμε σοβαρά ορισμένα ζητήματα τα οποία θέτει η τρόικα για να προχωρήσουμε. Δηλαδή ΦΠΑ στα νησιά για παράδειγμα, δεν σας λέω ότι αυτά θα περάσουν δεν σας λέω ότι αυτά μπορεί να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό το σενάριο που άκουγα από αργά χτες το βράδυ ότι μιας και τα πράγματα έχουν έρθει και στριμωχτεί πιο πολύ ίσως είναι λύση για την Κυβέρνηση να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις εξελίξεις, παίζει;
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Αυτό το σενάριο παίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό όμως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Ο Σαμαράς θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πακέτο λύσης με τους εταίρους δηλαδή μια συμφωνία με την τρόικα, μια συμφωνία για το χρέος, μια συμφωνία για την επόμενη μέρα και να τα συνδυάσει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν το πακέτο της λύσης είναι αυτό που θέλει η τρόικα και αυτό που είναι γνωστό σήμερα, δεν πρόκειται να περάσει ποτέ πουθενά και δεν πρόκειται να βρει ούτε ένα άλλον βουλευτή ανεξάρτητο που θα στηρίξει αυτή την πρόταση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν πάρει τους βουλευτές, θα χάσει την τρόικα.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Ακριβώς. Εγώ νομίζω ότι ο Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί στην ρητορική του και σε όλους αυτούς τους συμβούλους που τον έπεισαν τον Σεπτέμβριο να βγει μπροστά να τονίζει πως «εγώ δίνω παροχές, δίνω δόσεις, προχωράμε μπροστά, φεύγει η τρόικα» χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει προεργασία με τους εταίρους.
Και να επισημάνω και το άλλο ότι και στο Μαξίμου και προσωπικά ο Σαμαράς είναι έξαλλοι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κυρίως με τον Τόμσεν γιατί πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν πως παίζει πάρα πολύ ύποπτα παιχνίδια, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, για να διασφαλίσει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάντως πολιτική λύση, δηλαδή λύση που θα την υποβοηθήσει η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε εγώ αυτή τη στιγμή δεν βλέπω. Δεν βλέπω δηλαδή από το ρεπορτάζ μου καμία διάθεση από τους Γερμανούς, το αντίθετο μια χαρά τους βολεύει η παράταση του προγράμματος.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Πολύ σωστά.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επειδή το λέγαμε και νωρίτερα με τον Σταύρο εγώ το έχω γράψει και το υποστηρίζω πάρα πολύ το μήνυμα είναι σαφέστατα και προς το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ειδικά αυτή τη στάση που δείχνουν τώρα οι δανειστές μας, θεωρώ αρκετά αδύναμο επιχείρημα να χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα ότι «εμείς θα πάμε και θα διαπραγματευτούμε και τέλος πάντων θα τους πιέσουμε και θα τους πείσουμε». Είναι πολύ ξεκάθαρο πια ότι αυτό το πράγμα δεν παίζει.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Υπάρχει μια τεράστια πίεση στο πολιτικό σκηνικό. Από ό,τι ακούω και ο ΣΥΡΙΖΑ τα όσα άκουσαν οι βουλευτές του στο Λονδίνο δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, υπάρχει ένα κλίμα έντονης πίεσης. Το θέμα είναι αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών που λέει η τρόικα σήμερα, με δεδομένο ότι δύσκολα θα αλλάξει γνώμη η τρόικα, θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα λοιπόν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ περιμένουμε τα νέα από τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου που αρχίζει σε ένα τέταρτο και την παρακολουθείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Θα μου πεις «τι φταίει ο κόσμος, τι φταίει η κοινωνία» αλλά αυτό είναι το αδιέξοδο του παλιού πολιτικού συστήματος και αυτή είναι η διαφορά μας αν θέλεις με την Πορτογαλία. Μιλώ για μια χώρα που σαν κι εμάς, δηλαδή περίπου το ίδιο …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Που οι πολιτικοί πάνε φυλακή…!
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με μικρή οικονομία σε σχέση με το μέγεθος της Ευρώπης, ίδιος πληθυσμός και τα λοιπά. Υπήρχε μια διαφορά όμως εκεί: έχουν απόνερα πολύ βρώμικα στην προσπάθειά τους να βγουν από αυτό το πρόβλημα, αλλά βγήκαν.
Αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία δανείζεται με 2%, αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία ζει αυτό που εμείς λέμε ότι θα ζήσουμε το ’16 δηλαδή μπήκαν αργότερα στο κόλπο- εννοώ στο αρνητικό κόλπο- και βγήκαν νωρίτερα. Γιατί; Είναι μία η λέξη: εμπιστοσύνη. Εκεί ο λαός με την πολιτική ηγεσία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνεργάστηκε η Δεξιά με την Αριστερά, το λέω απλουστευτικά γιατί δεν έχουν σημασία τα Κόμματα, βρήκαν τον τρόπο μια συνεννόησης και σε πάρα πολλά πράγματα οδηγήθηκαν σε κοινές λύσεις.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχει μια λεπτομέρεια πάντως που έχει τη σημασία της για εμένα είναι καθοριστική. Είναι πολύ μικρότερο το εύρος του προβλήματος της Πορτογαλίας, δηλαδή το χρέος της Ελλάδας και το χρέος της Πορτογαλίας δεν συγκρίνονται.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε απόλυτους αριθμούς που παίζουν καθοριστικό ρόλο η Πορτογαλία είχε μικρότερο πρόβλημα από την Ελλάδα. Άρα ήθελε λιγότερη πίεση την κοινωνία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι Νίκο μου διαβάζεται και διαφορετικά αυτό. Όταν το πρόβλημά σου είναι 300 δις και το πρόβλημα του άλλου είναι 100 δις εσύ που έχεις το πρόβλημα των 300 δις πρέπει να είσαι πολύ πιο μελετημένος στις αντιδράσεις σου και στις αποφάσεις σου, θα πρέπει να έχεις μεγαλύτερη ευθύνη όταν ξέρεις ότι το πρόβλημα μεταφέρεται και στην επόμενη και στη μεθεπόμενη γενιά των Ελλήνων.
Εδώ έχουμε ένα πολιτικό σύστημα και γι' αυτό ο κόσμος λέει ότι το 50% του παλιού πολιτικού συστήματος… Είδες την τελευταία μέτρηση; Ο πιο αναξιόπιστος θεσμός σου λέει είναι το πολιτικό σύστημα. Γιατί; Γιατί είναι κακός ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς; Γιατί υπάρχει μια αδυναμία των παλαιών Κομμάτων να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να φερθούν με γενναιότητα. Το έχουμε ζήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου, το έχουμε ζήσει με τον Καραμανλή. Το θυμάσαι; Ο καθένας θα έλυνε μόνος του τα προβλήματα και τους λέγαμε στους διαδρόμους «Παιδιά, το πρόβλημα είναι μεγάλο, έρχεται, συνεννοηθείτε μεταξύ σας» και ο ένας έλεγε «λεφτά υπάρχουν» ο άλλος έλεγε «εγώ μπορώ μόνος μου». Το πώς μπορεί ο καθένας μόνος του το έχουμε ζήσει και αυτή τη στιγμή έρχεται και ο επόμενος που μας λέει εγώ μπορώ μόνος μου.
Να κοιτάξουν για μια φορά τον ελληνικό λαό και να πουν πραγματικά εάν πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και 10% πιθανότητα αυτό το όνειρό τους να γίνει πραγματικότητα. Δεν υπάρχει.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάμε λίγο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να σε ρωτήσω το εξής: ξέρω ότι είναι κοντά στις διαδικασίες του Κόμματος και συμμετέχει ο Πέτρος Τατσόπουλος και το λέει και φανερά και γίνεται με δόξα και τιμή για να το πω απλά. Επίσης ξέρω τη θέση σου που την επαναλαμβάνεις συνέχεια ότι θεωρείς ότι πρέπει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Τατσόπουλος όμως λέει ότι εγώ δεν θα ψηφίσω υπέρ του Προέδρου γιατί επειδή έχω εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσω τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάποιοι το θεωρούν έντιμο κάποιοι το θεωρούν ενοχικό. Εσύ πως το βλέπεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, η δημόσια δέσμευση του Πέτρου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήρθε πολύ πιο πριν από το Ποτάμι.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σωστό είναι αυτό. Ήρθε μόλις έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μόλις έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος είπε ότι «για να μην μου λέτε ότι έφυγα για να διευκολύνω την Κυβέρνηση, εγώ δεσμεύομαι από τώρα ότι δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο». Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε που έγινε το Ποτάμι, μου είπε «να συνεννοηθούμε και να συζητήσουμε για όλα. Να ξέρεις όμως ότι εγώ έχω αυτή τη δέσμευση την οποία δεν την αλλάζω». Ήταν τίμιο από μέρους του, εμείς το αποδεχτήκαμε. Δεν είναι βουλευτής μας με την έννοια ότι δεν υπάρχει καμία δήλωση στη Βουλή που να λέει ότι «εγώ είμαι Ποτάμι» και δεν θέλουμε να γίνει αυτό γιατί οι βουλευτές εκλέγονται σε ένα Κόμμα, δεν εξαγοράζονται ή τέλος πάντων δεν προσχωρούν. Εγώ διαφωνώ με αυτό ο κάθε βουλευτής το βήμα που μπορεί να κάνει να είναι ανεξάρτητος στη Βουλή. Μέχρι εκεί. Δεν συγκροτείς δηλαδή κοινοβουλευτικές ομάδες χωρίς να έχεις κατέβει στις εκλογές και αποφασίζει και θα συνεχίσει από ό,τι έχω καταλάβει να επιμένει ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να σε ρωτήσω κάτι; Εάν μαζευτούν 179 και λείπει ένας εσύ θα έχεις να πεις κάτι στον Πέτρο ή όχι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Δεν θα πω, ούτε ναι θα του πω ούτε όχι.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σαφές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να αποφασίσει με βάση τη δική του συνείδηση και όχι με τη δική μου ανάλυση της πραγματικότητας.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έρχομαι τώρα σε αυτά που δημιουργήθηκαν χτες με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την έχεις παρακολουθήσει την ιστορία …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λίγο. Γιατί δεν είμαι στο facebook, που από ό,τι έμαθα το facebook μοιράζει λεφτά 3 εκατομμύρια.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι, η κα Ξουλίδου είπε ότι την πλησίασε κάποιος και της είπε να της δώσει 3 εκατομμύρια για να …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό προφανώς είναι ένα κόλπο του facebook για να μπει ο κόσμος στο facebook γιατί σου λέει αφού δίνουν 3 εκατομμύρια σε κάποιον …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μήπως βγάλουμε από το facebook τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Καλό γήπεδο αυτό το διάστημα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και εγώ που έχω αρκετούς φίλους μήπως κι εγώ πάρω τίποτε…!! Νομίζω ότι αυτά είναι αστεία πράγματα, με την έννοια ότι θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρχουν κάποιες πιέσεις σε κάποιους από κάποιες πηγές. Κάποιοι θέλουν να βγει ο Πρόεδρος άρα πιέζουν να βγει ο Πρόεδρος, κάποιοι άλλοι …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μετά ο κ. Καμμένος ονομάτισε ένα πρόσωπο ότι ήταν πίσω από την απόπειρα χρηματισμού και το πρόσωπο αυτό είναι συνεργάτης του κ. Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης βγήκε και τα διέψευσε όλα αυτά και έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη Νίκο εσύ ξέρεις καλύτερα από εμένα το Internet, είσαι ένας άρχων του διαδικτύου, πιστεύεις ότι αυτά τα πράγματα αν έπρεπε να γίνουν, δηλαδή αν κάποιοι σκοτεινοί εγκέφαλοι τα σχεδίαζαν θα το έκαναν μέσω facebook; Δηλαδή θα έκαναν μια δημόσια πρόσκληση στον άλλον ότι «φίλε, έλα να σου δώσω 3 εκατομμύρια να πας να ψηφίσεις»;
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εμένα, επειδή με προκαλείς, για να μην πω γνώμη θα θυμίσω γεγονός. Πριν από δυο μήνες βγήκε η κα Λαγκάρντ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είπε σε συνέντευξή της ότι την απειλούσαν, ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της και όταν αργότερα εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για τις απειλές, είπε ότι κάποιος κάτι της είχε γράψει στο facebook. Και γέλαγε ο κόσμος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν αυτό είναι απάντηση ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι είναι απάντηση και έχω και μια σύσταση στους άνω των 40 να είναι λίγο προσεκτικοί με τα facebook. Δηλαδή εννοώ ότι δεν μπορούν να μπουν στη λογική τους.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν είναι SMS το facebook και το twitter. Είναι κάτι που είναι σε δημόσια θέα και σε επεξεργασία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα να είναι όλοι λίγο πιο προσεκτικοί. Το ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα νοσηρό κλίμα σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου και αυτό το κάναμε νοσηρό, αυτό υπάρχει. Και είναι λάθος από όλες τις πλευρές βέβαια.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα βγάλει αυτή η Βουλή Πρόεδρο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι να σου πω τώρα; Δεν μπορώ να ξέρω. Δηλαδή στην τελευταία συνάντηση αυτή που έγινε με τον Σαμαρά ο ίδιος πιστεύει ότι θα βγάλει. Όταν τον ρωτάς όμως πόσους έχει, σου λέει «δεν έχω 180 αυτή τη στιγμή». Ελπίζει ότι το πολιτικό κλίμα θα επιτρέψει σε επτά οκτώ ακόμη ανεξάρτητους να ψηφίσουν την εκλογή του Προέδρου.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το βλέπεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο όπως διαμορφώνεται αυτή η κατάσταση. Αλλά αυτό κρύβει άλλους κινδύνους. Εγώ έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής του Προέδρου από αυτή τη Βουλή.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και έχω την αίσθηση ότι πολλοί από τους βουλευτές ψάχνουν τρόπο και λόγο να ψηφίσουν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ψάχνουν αφορμή.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν ξέρω αν θα τον βρουν όμως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά σε τέτοιο πολιτικό κλίμα δεν θα βρεις αφορμή. Αλλά υπάρχει το εξής και θέλω να γίνω ξεκάθαρος για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση με το έξυπνο κοινό σου: Πρόεδρος πρέπει να είναι ένα ισχυρό σύμβολο για τη χώρα και αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα είναι καταρρακωμένη ακόμη στο εξωτερικό ένα ισχυρό σύμβολο στην Ευρώπη. Αυτή είναι η λογική εμένα που μου λέει …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πες μου δυο τρία ονόματα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις Νίκο ότι η επόμενη Βουλή αν διαλυθεί αυτή μπορεί να βγάλει Πρόεδρο με 100 ψήφους, με τη σχετική πλειοψηφία. Δηλαδή εάν σπαστούν οι υποψηφιότητες μπορεί κάποιος με 120 να βγει Πρόεδρος στην επόμενη Βουλή. Εγώ θέλω ένα ισχυρό Πρόεδρο και θέλω πολιτική συμφωνία για εκλογές. Αρχικά το λένε και κάποιοι τώρα και από το ΣΥΡΙΖΑ …
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και το παίρνουν πίσω βέβαια.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι το λένε, το παίρνουν… αυτό είναι σύνηθες στο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν κάτι πίσω αφού πρώτα το έχουν ρίξει στην αγορά. Γιατί σου λέω εγώ κάτι άλλο: δεν βγάζουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα βγάλουμε Κυβέρνηση;
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πες μου ένα δυο ονόματα αυτής της ισχυρής προσωπικότητας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω πει ότι δεν πρέπει να είναι συνταξιούχος της πολιτικής με την έννοια κάποιο από τα ονόματα…
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Διάβασα το όνομα του Αβραμόπουλου, γράφτηκε στον κυριακάτικο Τύπο. Πως θα το έβλεπες;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα είναι Επίτροπος πια ο Αβραμόπουλος και είχαμε μιλήσει την προηγούμενη εβδομάδα νομίζω ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει μια μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη και είναι πολύ σημαντικό το πόστο του στην Ευρώπη του Αβραμόπουλου.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα θέλεις να το αποφύγεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι θέλω να το αποφύγω γιατί δεν θέλω να ρίξω τη συζήτηση στο ένα πρόσωπο. Εμείς είχαμε τη γενναιότητα και αναφέραμε κάποια πρόσωπα, σου θυμίζω ότι είχαμε αναφέρει τον Αλιβιζάτο, είχαμε αναφέρει τον Γιαννίτση, είχαμε αναφέρει ως πολιτικό της νέας μορφής πολιτικής που πρέπει να πάρει τον Μπουτάρη και είπαμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε πρόσωπα έξω από το παλιό στερεότυπο ότι ποιος Υπουργός θα μαζέψει τρεις ψήφους από ένα Κόμμα ή από το άλλο Κόμμα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πες μου κι ένα διαφορετικό για να μην πούμε μόνο πολιτικά. Όταν πήγες στο Σαμαρά στο Μαξίμου τις προάλλες δεν είχες το σακίδιο μαζί, πήρες μια τσάντα. Γιατί άλλαξε το lay out;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα εγώ δεν έχω και το ξέρεις εσύ -τώρα, αυτό είναι προβοκατόρικο γιατί εσύ με ξέρεις- ένα στιλ. Βεβαίως όταν κάνεις δημοσιογραφική έρευνα και όταν έκανα την εκπομπή και γυρνούσα όλη την Ελλάδα, με σακίδιο θα το κάνεις. Και τώρα είδα στην τηλεόραση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σακίδιο στη διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς και τα λοιπά. Είναι το πιο βολικό μέσο όταν προχωράς να έχει ένα σακίδιο.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όταν πας στο Μαξίμου θες λίγο πιο diesel εικόνα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Και στο γραφείο πολλές φορές πηγαίνω με τσάντα… Ξέρεις εγώ δεν έχω ανθρώπους να μου κουβαλάνε την τσάντα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι, αλήθεια είναι και το πρωί μόνος σου ήρθες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω ανθρώπους να μου κουβαλάνε την τσάντα, έχω τη μηχανή μου και θέλω ένα βολικό πράγμα που πολλές φορές είναι ένα σακίδιο, μερικές φορές για να αλλάξω την όρεξή μου μπορεί να είναι δυο πουγκιά ή ένας χαρτοφύλακας, να κουβαλάω όλα αυτά τα χρήσιμα πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος μαζί του: υπολογιστή, στυλό, σημειώσεις, κανά βιβλίο, ένα μαχαιράκι για τα φρούτα. Αυτά. Αυτά που είναι η ζωή μου μέχρι το βράδυ που θα γυρίσω σπίτι.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επειδή θα πρέπει να κλείσουμε σε δυο λεπτά: ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνουν εκλογές ποιες θα ήταν οι προϋποθέσεις που θα έθετε σε πιθανή μετεκλογική συνεργασία; Τι θα έβαζες στο τραπέζι εσύ ως προαπαιτούμενο από το ΣΥΡΙΖΑ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι της ώρας. Αυτό που είναι της ώρας και θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ ο κόσμος είναι ότι το Ποτάμι έχει εννιά μήνες ζωή μόνο, αυτή τη στιγμή εμφανίζεται η τρίτη δύναμη της χώρας σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται. Διαφωνούν μόνο για το ποσοστό άλλος λέει 12 άλλος λέει 8%.
Αυτό που εμείς κάνουμε και αυτό που εμείς καλούμε τον κόσμο να κάνει σε σχέση με εμάς, είναι να συμφωνήσουμε στη λύση των προβλημάτων και μετά να μιλήσουμε για ιδεολογίες και αυτό θα συζητήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία, όποιο Κόμμα τέλος πάντων είναι πρώτο. Με εμάς δεν θα είναι ακυβέρνητος ο τόπος αλλά η συζήτηση δεν θα είναι ούτε για τις Mercedes και τα Υπουργεία και ούτε για τις ιδεολογίες. Θα είναι για τα προβλήματα.
Συγκεκριμένα προβλήματα με συγκεκριμένα πρόσωπα που θα συνοδεύουν τη λύση των προβλημάτων. Γιατί ξέρεις πίσω από τους γενικούς τίτλους, δηλαδή «όχι στη φτώχεια», «ναι στη δημοκρατία» κρύβονται και ιδέες οι οποίες μπορεί να είναι ατελέσφορες.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι αλλά πρέπει να μας τα πεις πιο συγκεκριμένα κάποια στιγμή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Γιατί μερικές φορές σχολιάζεται ότι ο λόγος σου ακούγεται λίγο γενικόλογος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι καθόλου. Καθόλου και εδώ είμαι απόλυτος, Νίκο. Οι 21 θέσεις που είπαμε στη συνάντηση τη μεγάλη που κάναμε τον Σεπτέμβρη είναι πολύ σαφέστατες από οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή τη Δευτέρα θα δώσουμε τις 101 θέσεις, δηλαδή την εξειδίκευση. Έχουμε πολύ συγκεκριμένες θέσεις.
Αυτό που δεν έχουμε είναι οι εύκολες ταμπέλες που για κάποιους σημαίνουν κάτι, ενώ στην ουσία δεν σημαίνουν τίποτε. Δηλαδή αν είχα βγει Νίκο και έλεγα «είμαι Αριστερός» θα ήξερες ποιος είμαι και θα έλεγες «α, είναι Αριστερός». Επειδή εγώ αρνούμαι να πω αυτή τη λέξη που δεν σημαίνει τίποτε, γι' αυτό κάποιος κόσμος λέει πες μας και τα υπόλοιπα.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κλείνουμε εδώ γιατί είναι δέκα παρά λίγο πρέπει να πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα που φυλάξαμε για το τέλος.
Ήταν κοντά μου σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης και τον ευχαριστώ πολύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε ευχαριστώ.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καλημέρα.

27 Νοεμβρίου 2014, Παραπολιτικά 90,1

διαβάστε επίσης