15 Ιουνίου, 2015

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα…

Γιώργος Μαυρωτάς

Αυτές τις μέρες διεξάγονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί αγώνες. Ένας νέος θεσμός, κάτι σαν μια μικρή Ολυμπιάδα αποκλειστικά όμως για ευρωπαϊκές χώρες (6000 αθλητές από 50 χώρες συμμετέχουν σε 20 αθλήματα). Οι περισσότερες χώρες και ομοσπονδίες βρήκαν την ευκαιρία να στείλουν κυρίως νεαρούς αθλητές προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες.

Όσο κι αν φαίνεται παράταιρο μέσα στο γενικότερο κλίμα μιζέριας που υπάρχει στη χώρα μας, οι αγώνες αυτοί με κάνουν να νιώθω περήφανος για τα εξής:

  1. Πολλοί Έλληνες εργάζονται γι’ αυτούς τους αγώνες μεταφέροντας την τεχνογνωσία που απέκτησαν το 2004 (η μόνη ίσως προίκα των αγώνων που αξιοποιήθηκε κι αυτή όχι στην Ελλάδα, αλλά έξω).
  2. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και οι συνεργάτες του μας μάγεψαν πάλι σε μια τελετή έναρξης με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δείχνοντας πόσο μπορεί να μεγαλουργήσει ο εξωστρεφής Έλληνας.
  3. Οι νεαροί, ως επί το πλείστον, αθλητές μας τα πάνε περίφημα μέχρι στιγμής στους αγώνες δείχνοντας ότι ο αθλητισμός έχει γερές ρίζες στη χώρα μας κι αντέχει στην πολύχρονη οικονομική κρίση. Ίσως γιατί οι άνθρωποί του αθλητισμού έχουν μάθει να πέφτουν και να ξανασηκώνονται, να επιμένουν, να προσπαθούν.

Σε τρείς τομείς λοιπόν (οργάνωση, καλλιτεχνική δημιουργία, αθλητικές επιδόσεις), η Ελλάδα είναι παρούσα και πρωταγωνιστεί. Ίσως λοιπόν από το μακρινό Μπακού χρειάζεται να πάρουμε κάποιες γουλιές αισιοδοξίας. Υπάρχει και ο «διεθνής Έλληνας», που σπάει τα σύνορα της «ψωροκώσταινας» και παίζει στο μεγάλο γήπεδο του κόσμου. Χωρίς εξωστρέφεια θα παίζουμε μια ζωή στην αλάνα της γειτονιάς ψάχνοντας αφορμές να τσακωθούμε μεταξύ μας…

Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής Αττικής

15 Ιουνίου 2015