21 Ιουλίου, 2017

Υπάρχει αμηχανία στην κυβέρνηση με την υπόθεση Καμμένου

Αλέξανδρος Κατσαντώνης

Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης μιλώντας στο Βήμα 99.5 FM και τον Δημήτρη Χόνδρο αναφέρθηκε στην υπόθεση της επικοινωνίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

«Ο κ. Παρασκευόπουλος στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, είπε αρχικά ότι ο κ. Καμμένος ενεργούσε κατόπιν εντολών της δικαιοσύνης, ωστόσο λίγο μετά ανασκευάστηκε από τον ίδιο, λέγοντας πως ναι μεν το ανέφερε αλλά όχι ως πραγματικότητα. Υπάρχει μια διγλωσσία και μια αμηχανία στα στελέχη της κυβέρνησης, με την υπόθεση Καμμένου και αυτό καταλαβαίνω ότι είναι εύλογο. Ουσιαστικά καλούνται να καλύψουν, μια συμπεριφορά η οποία μάλλον στον καθένα είναι προφανές ότι δεν είναι η πρέπουσα.

Ακόμη ο κ. Κατσαντώνης σημείωσε πως «αυτό, το λέω παίρνοντας αφορμή από την αναβολή της συζήτησης, σήμερα στη Βουλή. Ξέρετε δεν περιμέναμε αποτέλεσμα, αλλά ούτε και περιμένουμε, καθώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι η κυβέρνηση δεν θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Επομένως αυτό που θα περιμέναμε σήμερα θα ήταν μια ανταλλαγή επιχειρήματων σε υψηλούς τόνους. Εάν περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, είναι από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον Σεπτέμβριο τώρα πια».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «είναι στα όρια του εξωφρενικού είτε με τη μια, είτε με την άλλη εκδοχή. Επαναλαμβάνω πως οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν δώσει δύο εκδοχές δικαιολογίας, εάν θέλετε μέχρι σήμερα. Η πρώτη, η οποία εάν θέλετε ήταν και λίγο "γκρίζα", δεν την πολυκαταλαβαίναμε, αλλά ήταν λίγο-πολύ η εξήγηση που είχε δώσει ο κ. Τζανακόπουλος. Δηλαδή ότι με κάποιο τρόπο χτύπησε το τηλέφωνο του κ. Καμμένου και ήταν ο ισοβίτης, και ο υπουργός έκανε όπως θα έκανε κάθε πολίτης, δηλαδή κατηύθυνε τον ισοβίτη, να πει την αλήθεια στην εισαγγελέα και εν συνεχεία εξασφάλισε την παρουσία της εισαγγελέως τα μεσάνυχτα στις φυλακές».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη «η εκδοχή γύρω από τη συγκεκριμένη επικοινωνία, αφήνει πάρα πολλά κενά και είναι αντικείμενο διερεύνησης. Υπάρχει βέβαια και η δεύτερη εκδοχή, η οποία λέει ότι ο κ. Καμμένος, μπορεί να λειτούργησε ως ανακριτικός υπάλληλος. Αυτό όμως κινείται στα όρια του εξωφρενικού και νομικά μιλώντας, αν και νομίζω ότι θα αδικήσουμε τη συζήτηση, εάν το αναλύσουμε νομικά».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικοινωνεί με εισαγγελικό λειτουργό, χωρίς να είναι ενήμερος γι αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση εάν μιλάμε για μια συντονισμένη δράση του κ. Καμμένου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι αναμενόμενο να το γνωρίζει και ο πρωθυπουργός. Όλα αυτά που συζητάμε, είναι ακριβός ο λόγος για τον οποίο είναι αντικείμενο διερεύνησης και είναι το κατ' εξοχήν αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής, η οποία όπως όλα δείχνουν δυστυχώς δεν θα γίνει. Λέω, δυστυχώς γιατί αυτό βλέπω. Υπάρχει μια αντίληψη για τις εξεταστικές και ιδίως γιατί είναι πάντοτε κάτι το οποίο δεν καταλήγει πουθενά. Δεν θα διαφωνήσω ότι ιστορικά έχει γίνει έτσι αλλά δεν παύει να είναι ένα μεγαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου που υπάρχει για συμπεριφορές σαν αυτές που συζητάμε».

Επιπλέον τόνισε ότι «εάν η εμπλοκή του κ. Καμμένου, έχει ποινικές προεκτάσεις, θα τις ερευνήσει η δικαιοσύνη. Το πολιτικό σύστημα όμως έχει ένα πολιτικό εργαλείο να καταλάβει τι γίνεται εδώ. Πως ακριβώς λειτουργεί το μέλος μιας κυβέρνησης; Λειτουργεί συντονισμένα σε συνεργασία με άλλο μέλος της κυβέρνησης; Αυτά είναι αντικείμενα σοβαρής συζήτησης». «Ο κανονισμός της Βουλής, δίνει αρκετά περιθώρια στην Επιτροπή Θεσμών να ερευνήσει το εν λόγω ζήτημα».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε ότι «έχουμε 2.5 χρόνια αρκετά δείγματα γραφής από την κυβέρνηση. Πλέον δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης δεν τα πάει καλά με ορισμένες οργανωτικές δομές. Σας λέω ευθέως ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε κάποια πράγματα που θα αλλάξουν».

Τέλος αναφερόμενος στον διορισμό της Βασιλικής Θάνου τόνισε ότι «είχε δώσει δείγματα γραφής από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε ως κυβερνητικό στέλεχος».

Ακούστε το ηχητικό:

* Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης είναι νομικός σύμβουλος της ΚΟ του Ποταμιού