22 Αύγουστος, 2017

Είναι καιρός να μάθουμε κι εμείς

Ανδρέας Αθανασάκης

Τον Μάρτιο του 2012 βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι 94.000 Εσθονοί, Λετονοί και Λιθουανοί εκτοπίστηκαν βίαια από το Σοβιετικό καθεστώς. Η δήλωση είναι μετριοπαθής, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που υποτίθεται η ΔΗΜΑΡ ακολουθεί. Το 2017 η κυρία βουλευτής βρίσκεται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτός Βουλής. Η Πολιτεία της εμπιστεύεται τη θέση της Γενικής Γραμματέως Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πριν έναν μήνα την στέλνει και ταξίδι στην Εσθονία και η κυρία Γενική βγάζει και σέλφις χαμογελαστή. Με αφορμή όμως τις εκδηλώσεις της Εσθονίας, η οποία αυτήν την περίοδο προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, η κυρία Γενική αποκαλεί προχθές τους Εσθονούς συμπαθούντες των Ναζί.

Για κάθε σοβαρό άνθρωπο αυτά είναι καραγκιοζολίκια. Τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές εκμεταλλεύονται την έλλειψη μόρφωσης και τον συναισθηματισμό του εκλογικού σώματος και έχουν αποκλειστικά μικροκομματικές στοχεύσεις. Είναι προφανές ότι εάν η κυρία Γενική πάει αργότερα στην Χρυσή Αυγή, με το ίδιο θράσσος θα κάνει δηλώσεις εναντίον του κομμουνισμού και υπέρ του ναζισμού. Σημασία για πολλούς επαγγελματίες πολιτικούς έχει μόνο πού φυσάει ο άνεμος, ώστε να συνεχίσουν τον παρασιτικό τους ρόλο σε βάρος του λαού τον οποίο υποτίθεται υπηρετούν.

Η κατάσταση θα ήταν απλώς γραφική αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησαν από τις παραλίες ανένδοτο εναντίον των Εσθονών δεν εκπροσωπούσαν το κράτος όταν έκαναν τις δηλώσεις τους. Πρέπει να τονιστεί και δε γίνεται τα κόμματα να το αποσιωπήσουν ότι τέτοιες δηλώσεις δεν αποτελούν απλώς ντροπή για τα πρόσωπα που τις εκστομίζουν, αλλά ντροπιάζουν και μια ολόκληρη χώρα που δεν τους φταίει σε τίποτα. Η Ελλάδα με θυσίες δεκαετιών είναι Ευρωπαϊκό κράτος και σκοπεύει να παραμείνει στην Ευρώπη.

Ιδεολογίες και καθεστώτα όπως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δεν έχουν καμία σχέση με τις Ευρωπαϊκές αξίες. Όχι απλώς επειδή είναι αντίπαλοι της μοντέρνας αστικής δημοκρατίας, αλλά και επειδή με τις αταβιστικές ιδέες και συμπεριφορές τους αρνούνται και πολεμούν ακόμα και το Ρωμαϊκό Δίκαιο και τις αρχές και αξίες της αρχαίας Ρώμης και της αρχαίας Αθήνας, τις ίδιες τις ρίζες της σύγχρονης Ευρώπης. Είναι δηλαδή βάρβαρα καθεστώτα και αυτό οφείλει να καταστεί σαφές σε όλους. Οι Εσθονοί το γνωρίζουν καλά λόγω της ιστορίας τους. Είναι καιρός να το μάθουμε και εμείς.

* Ο Ανδρέας Αθανασάκης είναι υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας