4 Οκτωβρίου, 2018

"Είμαι πάντα ανοιχτός σε τόσο ανοιχτές και δημοκρατικές πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν πραγματικά κοινωνικά προβλήματα"

Guest Αρθρογράφος

Ο ηθοποιός και εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου μίλησε για τα «πόδια τιμωρίας» που έπεσαν με μανία πάνω στον Ζακ Κωστόπουλο και τη «χείρα βοηθείας» που χρειάζονται οι εξαρτημένοι από ουσίες συνάνθρωποί μας, μιλώντας στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη, στον Αθήνα 9.84.

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου μοιράστηκε τις εικόνες της καθημερινότητάς του στο κέντρο της Αθήνας, τις ελπίδες και τους φόβους του για τα νέα παιδιά και τη σημασία να τολμά ο δημοκρατικός χώρος να παίρνει πρωτοβουλίες όπως η καμπάνια του Ποταμιού thelopotami.gr.

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει την ανθρώπινη υπόστασή τους, από την εγκατάλειψη και την παραμέληση. Τους βλέπεις στους δρόμους της Αθήνας. Όταν κάποιος πλησιάζει κοντά στο κακό, στην πτώση, ενστικτωδώς ο άνθρωπος απομακρύνεται και αποστασιοποιείται. Είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι φταίνε οι άλλοι, αλλά κυρίως φταίμε εμείς οι ίδιοι γιατί έχουμε εγκαταλείψει πρώτοι τον εαυτό μας» σημείωσε για την απάθεια που επιδεικνύουν αρκετοί συμπολίτες μας μπροστά στην εικόνα εξαθλιωμένων και άστεγων χρηστών στο κέντρο της Αθήνας.

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι υπήρξαν άνθρωποι που βιντεοσκοπούσαν τον ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι οι άνθρωποι που δεν βοήθησαν τον Ζακ ίσως δεν ήξεραν τι θα γίνει. «Τους λυπάμαι πραγματικά, και αυτούς που έδειραν τον Ζακ και αυτούς τους λυπάμαι. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος μπορεί συνειδητά να κάνει μία τέτοια πράξη. Έχει μετατραπεί σε τέρας και υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό».

Υπάρχει ελπίδα να ξεφύγει η Ελλάδα από αυτήν την κοινωνική και οικονομική παρακμή; Ο Άγγελος Παπαδημητρίου πιστεύει πως ναι, αλλά μόνο αν επενδύσουμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

«Στα μάτια των νέων ανθρώπων» είπε «και εξαιτίας των στερεοτύπων, ασκεί μία γοητεία η βία. Είναι όλα μπερδεμένα. Βιώνουμε όλοι έναν καθημερινό θάνατο, μία θυματοποίηση.  Πρόκειται για ένα πλέγμα συμπεριφορών, συνθηκών και έλλειψης παιδείας. Κάποτε καλύπταμε αυτές τις παθογένειες με την καλοπέραση και άλλα πράγματα. Πλέον, είναι αδύνατον να κρυφτούν.»

«Είναι σκλαβιά αυτή η ανέχεια που βιώνουν τα νέα παιδιά και μεγαλύτεροι άνθρωποι στην Ελλάδα του σήμερα»

Και καταλήγει: «Στο παρελθόν υπήρχε μία ασφάλεια. Κάναμε σχέδια ζωής. Μεγάλα. Θέλει πολύ καιρό να επανέλθει. Πιστεύω πολύ στην εκπαίδευση και στις σχέσεις των ανθρώπων. Ίσως εκεί υπάρχει η ελπίδα, γιατί από τις διαπροσωπικές σχέσεις ξεκινούν τα πάντα.[...] Η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τους χρήστες, αλλά και όλους τους ανθρώπους που ζουν δίπλα τους. Τα παιδιά αυτά έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Σπαράζει η καρδιά μας να βλέπουμε αυτά τα παιδιά.[...] Η οικογένεια έχει χάσει τη δύναμη που είχε παλιά. Τα νέα παιδιά βρίσκουν πάντα το πρόσωπό τους στην κοινωνία.»

Όσο για την καμπάνια του ποταμιού, ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανέφερε ότι δέχτηκε αμέσως να συμμετάσχει, καθώς είναι πάντα ανοιχτός σε τόσο ανοιχτές και δημοκρατικές πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και παθογένειες.

Ακολουθεί το σχετικό ηχητικό απόσπασμα:

Πηγή : Αθήνα 9.84